Výstup na Koprovský štít 2.část – cesta z Veľkého Hincova plesa na Koprovský štít

Pokračování výstupu na Koprovský štít z veľkého Hincova plesa a cesta zpět.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Na Veľkém Hincově plese se zdržíme skoro tři čtvrtě hodiny a poté pokračujeme po modré turistické značce směrem na Vyšné Kôprovské sedlo. Po pár minutách je vidět Malé Hincovo pleso a také začínáme stoupat. Po cestě na Kôprovské sedlo se střídavě odkrývají obě Hincova plesa, někdy jde vidět jen jedno z nich, někdy obě.

Já (Radim Dostál), v pozadí Veľké Hincovo pleso - Vysoké Tatry

Obr. 1. Já (Radim Dostál), v pozadí Veľké Hincovo pleso – Vysoké Tatry

Vyšné Kôprovské sedlo (2180 m. n. m.)

Po půl hodině stoupání přicházíme na Vyšné Kôprovské sedlo. Je zde malá skupinka lidí a hlavně pěkné výhledy jak na Mengusovskou dolinu, tak i na Hlinskou dolinu. Na chvíli usedáme a odpočíváme, uděláme několik fotek a já vyměním film, protože stále ještě fotím na film.

Já (Radim Dostál), v pozadí Veľké Hincovo pleso - Vysoké Tatry

Obr. 2. Já (Radim Dostál), v pozadí Veľké Hincovo pleso – Vysoké Tatry

Vrcholky hor se občas zahalí do mraků. Z Vyšného Kôprovského sedla budeme pokračovat po červené turistické značce. Podle rozcestníku by trasa měla trval 45 minut, podle mapy jen 30 minut. Na sedle se zdržíme čtvrt hodiny a vyjdeme. Po dvaceti minutách přicházíme k vrcholku, který byl vidět už ze sedla a který zakrýval vrchol Koprovského štítu. Asi o dvacet metrů dále je sedlo mezi tímto vrcholem a Koprovským štítem.

Koprovský štít (2363,3 m. n. m.)

Na vrchol Koprovského štítu přicházíme po další čtvrt hodině. Na vrcholu se zdržíme 20 minut, po tu dobu děláme fotky a rozhlížíme se. Občas nás obklopí mlha. Vracet se budeme stejnou cestou, jakou jsme přišli.

Já (Radim Dostál) - Koprovský štít - Vysoké Tatry

Obr. 3. Já (Radim Dostál) – Koprovský štít – Vysoké Tatry

Vyšné Kôprovské sedlo (2180 m. n. m.)

Na Vyšné Kôprovské sedlo přicházíme po půl hodině klesání. Tentokrát se tu moc nezdržujeme a pokračuje dále v klesání po modré turistické značce na Hincova plesa.

Veľké Hincovo pleso (1944,8 m. n. m.)

Po dvaceti minutách jsme u Veľkého Hincova plesa a pokračujeme dále. Míjíme Satanove plieska a po tři čtvrtě hodiny přicházíme na Rázcestie nad Žabím potokom.

Rázcestie nad Žabím potokom (1625 m. n. m.)

Zleva se k nám připojuje červená turistická značka vedoucí z vrcholu Rysy. Kolem nás je kleč, která brzy přejde v klasické stromy. Bez přestávky pokračujeme dále.

Rázcestie nad Popradským plesom (1500 m. n. m.)

Po dvaceti minutách jsme na Rázcestie nad Popradským plesom. Přecházíme na Tatranskou magistrálu a po červené turistické značce směřujeme na Štrbsko pleso. Spíše klesáme, ale občas je na Tatranské magistrále i malé stoupání. U Štrbského plesa jsme přibližně za hodinu.

Doporučujeme z našeho průvodce

Patria je turisticky nepřístupný vrchol v hřebení Bašt.

Patria

Patria je turisticky nepřístupný vrchol v hřebení Bašt.

Rázcestie nad Žabím potokom

Rázcestie nad Žabím potokem je turistické rozcestí turistických značek v Mengusovské dolině.

Satanie plieska

Satanie plieska je skupina dvou malých ples v Mengusovské dolině.

Malé Hincovo pleso

Malé Hincovo pleso je morénové ledovcové pleso nacházející se v Mengusovské dolině.

článek je součástí seriálu: Vysoké Tatry 2010

V červnu roku 2010 jsme byli s Jardou ve Vysokých Tatrách. Chtěli jsme vyjít na Koprovský štít a Predné Solisko. Tohle byly pro mne poslední dva turisticky značené vrcholy, kde jsme nebyl. Na oba vrcholy jsme vystoupili.


diskuse

vložit nový příspěvek