Predné Solisko

Druhý den pobytu ve Vysokých Tatrách jsme se vydali na Predné Solisko. Na vrchol ale došli jen někteří z nás.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Náš dnešní výlet na Predné Solisko začínáme těsně před polednem kousek od Štrbského plesa.

Štrbské pleso

Dojdeme ke Štrbskému plesu, které musíme obejít. Na Predné Solisko se jde z druhé strany Štrbského plesa po modré turistické značce. Počasí se příliš nepovedlo. Je taková mlha, že ani nejde vidět na druhý konec Štrbského plesa, natož tak, abychom viděli Predné Solisko, které by jinak asi mělo být vidět.

Doporučujeme z našeho průvodce

Lyžařské středisko Štrbské pleso

Lyžařské středisko Štrbské pleso je ski areál poblíž Štrbského plesa. Kromě zimních sportů nabízí v létě také lanovku k Chatě pod Soliskom.

Rázcestie pod Furkotkou (v některých mapách označováno jako Pod Furkotskou dolinou) je turistické rozcestí na Tatranské magistrále ve Furkotské dolině.

Rázcestie pod Furkotkou

Rázcestie pod Furkotkou (v některých mapách označováno jako Pod Furkotskou dolinou) je turistické rozcestí na Tatranské magistrále ve Furkotské dolině.

Chata pod Soliskom je turistická chata pod vrchole Predné Solisko

Chata pod Soliskom

Chata pod Soliskom je turistická chata pod vrchole Predné Solisko

Štrbské pleso je pleso nacházející se v místech spojení Furkotské a Mlynické doliny v osadě Štrbské Pleso.

Štrbské pleso

Štrbské pleso je pleso nacházející se v místech spojení Furkotské a Mlynické doliny v osadě Štrbské Pleso.

Na druhém konci Štrbského plesa jsem za něco málo přes 20 minut chůze. Po dobu, co obcházíme pleso se dělo mnoho významných věcí. Například zmizela mlha, začalo pršet, přestalo pršet a vrátila se mlha. To vše za dvacet minut.

Stojíme u nepojmenovaného turistického rozcestníku, kde zahýbá modrá turistická značka pryč od Štrbského plesa směrem na Predné Solisko. Podle ukazatele je Chata pod Soliskom hodinu chůze. Štrbské pleso jsme obcházeli tak, že jsem jej měli po levé ruce, nešli jsme tedy po modré turistické značce, která ho obchází z druhé strany. Nezačínali jsme totiž u modré turistické značky a proto jsme ho obešli kratší cestou.

Zahýbá tedy po modré turistické značce, procházíme kolem malé dřevěné boudy a stoupáme lesem. Asi po čtvrt hodině stoupání mezi stromy vycházíme z lesa, přicházíme k vleku a pravděpodobně sjezdovce. Podél vleku jdeme asi čtvrt hodiny, až přijdeme k jeho horní stanici, kde ale jinak nic zajímavého není. Jarda jde ve předu a já začínám jít sám.

Po dalších 50 minutách procházím kolem dolní stanice jiného vleku. Je vidět, že se pohybujeme v lyžařském areálu. Viditelnost je asi 50 metrů a občas mírně mrholí. Myslím ale, že kdyby bylo hezké počasí, byly by zde pěkné výhledy.

Chata pod Soliskom (1840 m. n. m.)

Po dalších 20 minutách vystoupám k horní stanice lanovky, která je v provozu. Je velká mlha, od horní stanice vidím v mlze nějakou budovu a napadá mě, že to asi bude Chata pod Soliskom, není to ale ještě jasné… po pár krocích už ano.

Já (Radim Dostál) u Chaty pod Soliskom, v pozadí vrchol před Predným Soliskem - Vysoké Tatry

Obr. 1. Já (Radim Dostál) u Chaty pod Soliskom, v pozadí vrchol před Predným Soliskem – Vysoké Tatry

V chatě usedáme na hodinu a půl, dáme si polívku, čaj, pivo, štamprli. Čekáme co bude s počasím a čekání se jakž takž vyplatilo. Mlha i mraky začíná klesat a začíná být jasno. Mraky jsou vidět po dána, není přes ně nic vidět, ani Štrbské pleso. Já jsem díky této změny pln optimismu a chci jít na horu na Solisko. Jarda není pln optimismu a rozhodne se jet lanovkou dolů. Po krátké diskuzi se tedy rozhodneme se rozdělit. Vycházím na Predné Solisko.

Predné Solisko (2098.3 m. n. m.)

Stoupám klečí asi půl hodiny na vrchol Predného Soliska. Je zde poměrně dost lidí, což mě trochu překvapuje, protože cestou na chatu jsme potkali jen pár lidí. Asi všichni přijeli lanovkou a vyšli od lanovky nahoru. Cestou se často střídá jasná obloha s mlhou. Nejprve vystoupím na malý vrcholek a samotný vrchol Predného Soliska je až za ním.

Z vrcholu Predné Solisko - Vysoké Tatry

Obr. 2. Z vrcholu Predné Solisko – Vysoké Tatry

Na vrcholu jsem asi půl hodiny. Fotím co se dá (a co mlha dovolí). Je zde, stejně jako cestou nahoru) poměrně dost lidí. Občas z mlhy vykouknou i nějaké plesa, je chvílemi i vidět Štrbské pleso.

Chata pod Soliskom (1840 m. n. m.)

K Chatě pod Soliskom klesám asi půl hodiny. Nezastavím se uvnitř a rovnou pokračuji. Po půl hodině přicházím k horní stanici vleku, kolem kterého jsme šli nahoru. Klesám dále po cestě, která je asi 15 metrů od vleku nalevo.

Štrbské pleso

Po dalších dvaceti minutách přicházím ke Štrbskému plesu. Zahýbám doleva a obcházím jej. Za více než půl hodiny jsem na nádraží zubačky, kde se setkávám s Jardou. Výstup na Predné Solisko tím končí.

článek je součástí seriálu: Vysoké Tatry 2010

V červnu roku 2010 jsme byli s Jardou ve Vysokých Tatrách. Chtěli jsme vyjít na Koprovský štít a Predné Solisko. Tohle byly pro mne poslední dva turisticky značené vrcholy, kde jsme nebyl. Na oba vrcholy jsme vystoupili.


diskuse

vložit nový příspěvek