Volně přístupná jeskyně Jáchymka

Na Naučné stezce Josefovským údolím se přímo na turistické trase nachází volně přístupná jeskyně Jáchymka, která stojí za návštěvu. Není to jediná volně přístupná jeskyně v Josefovském údolí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Jáchymka

Modrá turistická značka vedoucí Josefovským údolím nás přivádí k jeskyni Jáchymka. Jáchymka je volně přístupná malá jeskyně nacházející se na Naučné stezce Josefovským údolím. Modrá turistická značka přímo vede jednou částí jeskyně Jáchymka. Jak se z informační cedule u jeskyně dovídáme, jedná se o část jeskyně pojmenovanou Tunel. Název jí přesně vystihuje. Jedná se vlastně o tunel vedený skálou.

Jáchymka - Tunel, Moravský kras

Obr. 1. Jáchymka – Tunel, Moravský kras

Části jeskyně Jáchymka

Projdeme-li Tunelem na druhou stranu, máme po pravé ruce ve skále dominantu jeskyně Jáchymka, mohutný portál, za kterým se nachází hlavní dóm jeskyně, tak zvaná Síň světla. I když k názvu Síň světla není na informační ceduli žádné upřesnění, odhaduji, že název vychází ze světla, které se do Síně světla dostává právě přes tuto „díru“, tedy přes onen portál, který celou síň osvětluje. Z dómu pokračuje chodba do druhé velké síně, do tak zvané Západní síně. Kromě těchto dvou velkých a nejvýznamnějších jeskynních prostor, existují také další dvě menší patra.  Je to spodní patro v asi deseti metrové propasti a systém horních pater. Tolik informace z informační cedule Naučné stezky Josefovským údolím.

Jeskyně Jáchymka - pohled ven ze Síně světla, Moravský kras

Obr. 2. Jeskyně Jáchymka – pohled ven ze Síně světla, Moravský kras

Do jeskyně se dá dostat i pohodlněji, než velkým portálem do Síně světla. V Tunelu, do kterého se vrátíme, jsou vchody, kterými se dá dostat do dalších částí jeskyně. Zde je potřeba upozornit, že návštěva volně přístupné jeskyně není úplně to samé, jako návštěva jeskyně do kterých turisté běžně chodí s průvodcem a poslouchají jeho výklad. Hlavně zde nejsou žádná světla. Samozřejmostí návštěvníka by tedy měla být baterka, pohyb v jeskyni bez ní může být hodně nebezpečný. Přece jen spodní patro je v asi deseti metrové propasti. My jsme baterku samozřejmě měli. S návštěvou jeskyně jsme totiž počítali. Také procházka jeskyní není po krásně vybetonované cestě, jako v případě jeskyní za vstupné a s průvodcem. Kromě baterky by samozřejmostí měla být i dobrá obuv. Je dobré nic nepodceňovat, ale jinak není důvod se v jeskyni bát. Přece jen vstup do ní není zakázán, jeskyně je volně přístupná. Vstup je samozřejmě na vlastní nebezpečí a asi bych ho nedoporučil malým dětem bez dozoru dospělých.

Jeskyně jáchymka - pohled z vnitřku jeskyně na vchod, Moravský kras

Obr. 3. Jeskyně jáchymka – pohled z vnitřku jeskyně na vchod, Moravský kras

Těžba v jeskyni Jáchymka

Projdeme si jeskynní prostory a co světlo dovolí, uděláme pár fotek. Venku se ještě z informační cedule dovídáme původ názvu jeskyně a také informace o těžbě v jeskyni. Jeskyně Jáchymka je známa od nepaměti, své jméno získala po poustevníku Jáchymovi, který zde na začátku 19. století bydlel. Na začátku 20. století se v jeskyni těžily sedimenty obsahující guáno a velké množství kostí obratlovců, tak zvaná fosfátová hlína používaná jako hnojivo.K těžbě fosfátových hlín a sklářských písků sloužily kromě jeskyně Jáchymka u které se nacházíme, také nedaleké jeskyně Drátenická, Výpustek a Býčí skála.

Jedna z chodeb v jeskyni Jáchymka v Moravském krasu

Obr. 4. Jedna z chodeb v jeskyni Jáchymka v Moravském krasu

Při těžbě byla jeskyně nejen rozšířena a prohloubena, ale bylo objeveno celé spodní patro. Při těžbě byly více méně náhodou učiněny významné paleontologické nálezy. K nejvýznamnějším nálezům patří nález dvou zachovaných koster psovitých šelem, tak zvaných dhoulů. Dnešní dhoulopvé žijí ve střední a jihovýchodní Asii. Tolik informace z informační cedule.

U jeskyně si dáme malou přestávku na svačinu a poté pokračujeme dále kolem Křtinského potoka dále po modré turistické značce Josefovským údolím.

článek je součástí seriálu: Moravský kras 2016

Na jaře roku 2016 jsme se vydali na prodloužený víkend do Moravského krasu obdivovat nejen krásy zdejších dostupných jeskyní.


diskuse

vložit nový příspěvek