Vodní nádrž Vír – zásobárna vody i skvělé místo k relaxaci

Další zajímavostí v okolí Bystřice nad Pernštejnem je vodní nádrž Vír.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Není těžké uhodnout, co bylo inspirací pro pojmenování vodní nádrže Vír, nedaleké obce Vír i skály nad ní, která nese jméno Vířivka. Tímto územím protéká řeka Svratka a na té se prý tvořily vodní víry. Jako místo pro aktivní odpočinek je okolí přehrady jako stvořené. Co nabídnout má jistě i sama přehrada, především po technické stránce.

Pohled na hladinu vodní nádrže Vír

Obr. 1. Pohled na hladinu vodní nádrže Vír

Kudy k Víru?

Samozřejmě můžete vodní nádrž Vír navštívit autem. Zaparkovat se dá kousek od přehrady na kraji silnice nebo ve vesnici pod přehradou. K vodní nádrži Vír, ale vede také řada turistických tras a vřele doporučit mohu stezku z nedalekého Dalečína, která vede podél vody až k hrázi a dá se využít samozřejmě pro pěší chůzi i kolo a v zimě také na běžky.

Přehradní hráz vodní nádrže Vír

Obr. 2. Přehradní hráz vodní nádrže Vír

Co můžete vidět?

Za shlédnutí bezesporu stojí 78 metrů vysoká betonová hráz vodní nádrže Vír, která uvnitř skrývá velmi důmyslný systém chodeb. Přehradní hráz bohužel není přístupná veřejnosti, ale pokud vím, tak Povodí Moravy čas od času pořádá na svých přehradách den otevřených dveří. To je tedy zřejmě jediná možnost, jak se dostat do útrob tohoto betonového kolosu. Spokojení s výletem k vodní nádrži Vír mohou být ale i ti, které technické památky příliš nelákají. Kolem přehrady je řady vyhlídek, ale krásný pohled do údolí, je podle mého z kteréhokoliv kopce, který se tyčí nad vodní nádrží Vír. Nahlédnout ale můžete i pod hladinu. Při nízkém stavu vody jsou na některých místech přehrady vidět pozůstatky dvou vesnic, které byly zatopeny, při budování přehrady. Pod hladinou zmizel celý Chudobín a část Korouhvice.

Pohled z přehradní hráze vodní nádrže Vír

Obr. 3. Pohled z přehradní hráze vodní nádrže Vír

Kam na jídlo?

Pokud rádi houbaříte, tak doporučuji vynechat oběd v restauraci a jít raději do lesa. My jsme se z lesů v okolí vodní nádrže Vír, v sezoně vždy vrátili s plnými košíky. Pokud ale přece jen dáte přednost restauraci, doporučuji ochutnat především místní vodu, samozřejmě z vodní nádrže Vír.

Opravdu nádherná kopcovitá krajina a svíjející se hladina vodní nádrže Vír, ale není jediné lákadlo tohoto regionu. V zimě jsou pod přehradou ve Víru v provozu dvě ledové stěny, určené k ledolezení. Vodní nádrž Vír je jen nedaleko zřícenin Aueršperk a Pyšolce, ke kterým vedou velmi pěkné trasy. Ti, kteří rádi jen tak vyjdou do kopců, tady budou rozhodně spokojení.

článek je součástí seriálu: Toulky po Česko-moravské vysočině

Michaela popisuje své zážitky na Česko-moravské vysočině.


diskuse

vložit nový příspěvek