„Hvězdný“ kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Kousek od Žďáru nad Sázavou se nachází kostel sv. Jana Nepomuckého, baroktně gotický klenot zařazen na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Že tato překrásná barokně gotická stavba ležící na jednom z kopců nad městem Žďár nad Sázavou, stojí za pozornost, je jasné na první pohled. Důvodů, proč poutní místo Zelená hora navštívit, je opravdu dlouhá řada. O tom svědčí jistě i to, že byl kostel sv. Jana Nepomuckého v roce 1994 zařazen na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. My jsme se na Zelenou horu dostali po řadě let náhodou, když chtěl místo navštívit náš kamarád, který je cizinec a nenechá si ujít příležitost k objevování české historie. A návštěva opravdu stála za to.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Obr. 1. Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Kudy na Zelenou horu?

Žďár nad Sázavou, nad kterým se kostel sv. Jana Nepomuckého tyčí, leží na hlavní železniční trati z Prahy do Brna. Vlakové spojení do tohoto okresního města je tedy dobré. Z nádraží je to městem na Zelenou horu něco málo přes tři kilometry. Pokud vyrazíte autem jako my, máte šanci zaparkovat bezplatně na malém parkovišti jen pár metrů od kostela. Další, o něco větší parkoviště, je pak nedaleko, naproti bývalému cisterciáckému klášteru.

Pozůstatky štukové výzdoby a fresek v ambitu

Obr. 2. Pozůstatky štukové výzdoby a fresek v ambitu

Co můžete vidět?

Kostel sv. Jana Nepomuckého zaujme především nevšedním architektonickým pojetím, tolik typickým pro autora stavby, kterým byl Jan Blažej Santini-Aichel. Samotný kostel je obehnán ambitem, který je volně přístupný. Do kostela je možné se podívat po zaplacení 90 korun. Interiér kostela sv. Jana Nepomuckého i stavba samotná a ambit byl podřízen církevní symbolice, většinou číselné, kdy se neustále opakovaly stejné počty určitých stavebních nebo uměleckých prvků. Ty odkazovaly právě na osobu světce Jana Nepomuckého. Velmi často je tu použit například motiv hvězd, Jan Nepomucký byl totiž zobrazován s hvězdami na svatozáři.

Ambit kostela sv. Jana Nepomuckého

Obr. 3. Ambit kostela sv. Jana Nepomuckého

Kam na jídlo?

Ve Žďáru nad Sázavou jistě hlady ani žízní trpět nebudete. My jsme se několikrát zastavili na jídlo do Radniční restaurace a nikdy jsme nebyli zklamaní. Jen pár metrů odtud je také Čínská restaurace, kterou mohu vřele doporučit především těm, kteří se chtějí opravdu dobře najíst do 70-80 korun.

Kostel sv. Jana Nepomuckého je podle mého ideální navštívit společně s ostatními církevními stavbami, které v podstatě tvoří jeden rozlehlý areál pod kostelem. Za zmínku a samozřejmě také za návštěvu stojí i další Santiniho stavby v nedalekém okolí, jako je například soubor venkovských kostelů ve Zvoli, Bobrové a Obyčtově nebo hostinec v Ostrově nad Oslavou.

článek je součástí seriálu: Toulky po Česko-moravské vysočině

Michaela popisuje své zážitky na Česko-moravské vysočině.


diskuse

vložit nový příspěvek