Pernštejn, hrad který ohromí

Pernštejn je hrad z 13. století vystavěný pány z Pernštejna. Co vše lze na hradě Pernštejn vidět?

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pernštejn je bezesporu chloubou nejen městečka Nedvědice, nad kterým leží, ale také celé Českomoravské vrchoviny a je jedním z nejrozsáhlejších a také nejzachovalejších hradů u nás. Pro většinu naší výpravy byla letošní návštěva hradu Pernštejn milou vzpomínkou na dětství. Právě Pernštejn byl totiž častou zastávkou našich školních nebo rodinných výletů.

Pernštejn

Obr. 1. Pernštejn

Jak na hrad?

Zajímavých tras a možností, jak se dostat na Pernštejn je mnoho. My jsme jako malí milovali cestu vlakem a okolí, kterým trať vede, opravdu stojí za to. Z nádraží v Nedvědici je to pak na hrad Pernštejn jen dva kilometry. Tentokrát jsme ale dali přednost autu, které se dá za 50 korun pohodlně zaparkovat jen pár desítek metrů od prvního nádvoří hradu.

Co můžete vidět?

Hrad Pernštejn nabízí návštěvníkům čtyři okruhy. První vás provede převážně obytnými částmi hradu a místnostmi pro služebné. V druhém okruhu hradu Pernštejn zaujme především průchod přes dřevěný spojovací můstek, přírodopisná sbírka, knihovna a Věž čtyř ročních období, ze které se přes barevná skla můžete podívat na okolní krásné kopce v barvách jara, léta, podzimu i zimy. Oba tyto okruhy stojí 120 korun. My jsme zvolili třetí, nejdelší okruh za 180 korun, díky kterému jsme se prošli všemi přístupnými místnostmi a zákoutími hradu Pernštejn. Čtvrtý okruh pak zahrnuje nádvoří, kapli a například hladomornu a k prvním třem okruhům je zdarma. Mohou si ho, ale za 40 korun zakoupit i návštěvníci, kterým se nechce procházet hrad. Doporučuji vybrat si okruh předem a zarezervovat si vámi vybranou prohlídku a termín dopředu. Klasické mínus českých památek v podobě striktního zákazu fotografování uvnitř historického objektu, včetně výhledu z věže, bohužel lehce znepříjemní i návštěvu hradu Pernštejn.

Pernštejn

Obr. 2. Pernštejn

Kam na jídlo?

V Nedvědici je hned několik restaurací nebo penzionů, kde se vaří. Ti, kdo vydrží až na hrad, si mohou vychutnat jídlo v atmosféře jednoho z nádvoří, kde se nachází Hradní restaurant starého pana Viléma. Ochutnali jsme tam bořšč a výpečky se špenátem a bramborovými knedlíky. Jídlo, které celkem stálo příjemných 105 korun, nás velmi mile překvapilo.

Pernštejn

Obr. 3. Pernštejn

Celková atmosféra hradu je opravdu nezapomenutelná a navíc se dá návštěva tohoto goticko-renesančního skvostu spojit například s výletem do okolí vodní nádrže Vír nebo výstupem na rozhlednu Karasín. Oboje se nachází do dvaceti kilometrů od hradu Pernštejn.

článek je součástí seriálu: Toulky po Česko-moravské vysočině

Michaela popisuje své zážitky na Česko-moravské vysočině.


diskuse

vložit nový příspěvek