Velká Deštná

První den našeho pobytu se rozhodneme navštívit nejvyšší vrchol Orlický hor, vrchol Velká Deštná.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Deštné Zákoutí

Náš výstup na vrchol Velká Deštná začínáme v Zákoutí, což je část Deštného v Orlických horách. Do Zákoutí jsme přijeli autem z obce Provodov Šonov, kde jsme ubytováni. Čeká nás okružní cesta přes nejvyšší vrchol Orlických hor se začátkem a koncem na stejném místě. Auto necháváme na parkovišti u sjezdovek a hledáme turistické rozcestí se žlutou turistickou značkou.

Deštné v Orlických horách – Zákoutí (691 m. n. m.)

Asi po deseti minutách chůze po asfaltové cestě nacházíme rozcestí. Kousek od rozcestí je konečná autobusů, kterou využijí ti, kteří chtějí na místo dojet autobusem. Sám jsem takhle před několika lety na vrcholu Velká Deštná byl a místo poznávám.

Musíme se rozhodnout, kterým směrem okruh půjdeme, protože v tom nemáme jasno. Nakonec se rozhodujeme, že půjdeme po modré směrem na Luisino údolí, což je dva kilometry. Zahýbáme doprava, uhýbáme z hlavní asfaltové cesty, ale pořád jsme na asfaltové cestě. Po pár desítkách metrů opouštíme asfaltovou cestou a vcházíme do lesa. Začínáme stoupat. Míjíme při tom informační ceduli naučné stezky Naučná stezka Deštné v Orlických horách. Jsme u poslední devátého zastavení, takže naučnou stezku jdeme v protisměru. Na ceduli naučné stezky jsou rostliny, které zde rostou.

Asfaltovou cestu, ze které jsme sešli máme v dáli po levé ruce. Po levé ruce také teče potok. Po dalších deseti minutách chůze asfaltovou cestu křižujeme.

Luisino údolí, rozcestí

Po deseti minutách přicházíme k nepojmenovanému turistickému rozcestí, které se dle mapy jmenuje Luisino údolí, rozcestí. Zleva se k nám připojuje červená turistická značka a dále budou obě turistické značky pokračovat společně na Luisino údolí. Před rozcestím jsme vystoupili z lesa a dále pokračujeme po asfaltové cestě malou obcí.

Luisino údolí (877 m. n. m.)

Po pár minutách přicházíme na „hlavní křižovatku“ dvou cest, kde je turistické rozcestí Luisino údolí. Na rozcestníku je napsáno, že Luisino údolí je horská víska a východisko na nejvyšší vrchol Orlických hor. U křižovatky je velká dřevěnice.

Luisino údolí, Jizerské hory

Obr. 1. Luisino údolí, Jizerské hory

Zahneme doleva a pokračujeme po modré a zelené turistické značce směrem k rozcestí Pod Velkou Deštnou, která je půl kilometru. Procházíme kolem velké dřevěné chaty a začneme mírně stoupat.

Pod Velkou Deštnou (924 m. n. m.)

Asi po deseti minutách přicházíme k rozcestí Pod Velkou Deštnou. Na rozcestí se od nás doprava odděluje modrá turistická značka. My budeme stoupat dále po zelené turistické značce směrem na vrchol Velká Deštná, což je jeden a půl kilometru.

Po čtvrt hodině stoupání lesem míjíme pramen vody. Obloha je zatažená, ale naštěstí neprší.

Velká Deštná (1115 m. n. m.)

Po další čtvrt hodině stoupání přicházíme na nejvyšší vrchol Orlických hor, na vrchol Velká Deštná. Jsem trochu zmatený, protože pokud mě paměť nešálí, tak zde má být malá rozhledna, ze které jsou pěkné výhledy. Výhledy by sice dnes nebyly díky zatažené obloze nijak ideální, ale přece jen nějaké by byly. Říkám si, že rozhledna je asi na Velké Deštné, rozcestí, ke které půjdeme. Ale nebude ani tam. Prostě je zbouraná.

Velká Deštná (1115 m. n. m.), Jizerské hory

Obr. 2. Velká Deštná (1115 m. n. m.), Jizerské hory

Jinak na vrcholu není nic extra zvláštního. Uděláme si několik vrcholových fotek a pokračujeme dále po zelené turistické značce.

článek je součástí seriálu: Provodov Šonov a okolí 2011

Na podzim roku 2011 jsme si zajeli na prodloužený víkend do Provodova Šonova a poznávali nedaleké Orlické hory, Broumovskou vrchovinu a Stolové hory..


diskuse

vložit nový příspěvek