Z turistické chaty Hvězda na Supí hnízdo

Druhý den našeho pobytu se autem vydáváme na Broumovské stěny prohlédnout si zajímavé skalní útvary.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Druhý den našeho pobytu v Provodově Šonově se rozhodneme navštívit národní přírodní památku Polické stěny. Výchozím stanovištěm pro náš výlet je parkoviště Hvězda, kde zaparkujeme auto.

Hvězda – parkoviště

Hned u parkoviště nás informační cedule informuje, že vcházíme do národní přírodní památky. Hned za parkovištěm vcházíme do lesa. V podstatě už parkoviště je v lese. Nedaleko od parkoviště, asi po třech minutách chůze, je turistický rozcestník informující nás, že dále půl kilometru po červené je turistická chata Hvězda, což je východisko turisticky značených tras. Také je zde informace, že terén je obtížný a Kovářova rokle je za sněhu a náledí neschůdná. Jdeme tedy po červené značce.

Hvězda, turistická chata (672 m. n. m.)

Po asi pěti minutách od posledního rozcestníku přicházíme k rozcestí Hvězda, turistická chata. Je zde, jak název rozcestníku napovídá, samozřejmě turistická chata s restaurací. Také je zde Kaple panny Marie Sněžné na Hvězdě. Na turistickém rozcestníku je napsáno, že hostinec (dnes turistická chata) je zde od roku 1856.

Kaple panny Marie Sněžné na Hvězdě

Kaple je ve tvaru pěticípé hvězdy, což by mohlo vést k mylnému závěru, že název místa „Hvězda“ má s tvarem kaple něco společného. Informační cedule nás informuje, že kapli nechal postavit opat Otmar roku 1733 podle plánu Dientzenhofera. Kaple byla roku 1787 z nařízení císaře Josefa II zrušená, aby byla roku 1855 opatem Janem Rotterem obnovena. Mezi tím kaple chátrala.

Kaple panny Marie Sněžné na Hvězdě - Broumovské stěny

Obr. 1. Kaple panny Marie Sněžné na Hvězdě – Broumovské stěny

Odkud se tedy vzal název hvězda? Před výstavbou kaple v roce 1733 byla na místě od roku 1670 velký dřevěný kříž s velkou pozlacenou hvězdou. Poutníci a kolemjdoucí tak místo nazývali „Hězda“.

Most na kapli panny Marie Sněžné na Hvězdě - Broumovské stěny

Obr. 2. Most na kapli panny Marie Sněžné na Hvězdě – Broumovské stěny

Od rozcestí se vydáme po červené turistické značce směrem na Supí hnízdo, vyhlídka, které je vzdáleno jeden kilometr. Cesta nás vede mezi skalami a kameny, které vytvářejí dojem hodně zvláštního místa. Občas je nějaká skála pojmenována, většinou podle zvířete, nebo předmětu, který svým tvarem připomíná. Taková označení jsou pak na šipkách, které odkazují směrem na skálu. Například po necelých deseti minutách chůze přicházíme k šipce na Želvu, po chvilce k šipce ukazující na Mušli.

Jdeme skalním terénem dost pomalu, navíc se také často zastavujeme a fotíme jak skály, tak i různé vyhlídky.

Nad Kovářovou roklí, rozcestí (665 m. n. m.)

Po půl hodině od rozcestí Hvězda přicházíme k rozcestí Nad Kovářovou roklí, rozcestí. Z rozcestníku zjišťujeme, že jsem ušli teprve půl kilometru. Máme za sebou úsek, který dle cedule na parkovišti je za sněhu nebo námrazy neschůdný. K Supímu hnízdu nám zbývá půl kilometru.

Broumovské stěny

Obr. 3. Broumovské stěny

U Supího hnízda (rozcestí)

Po ani ne deseti minutách přicházíme k rozcestníku U Supího hnízda (rozcestí). Podle rozcestí jsme od předchozího rozcestí ušli 200 metrů. Je zde možné jít na sto metrů vzdálenou vyhlídku Supí hnízdo a vrátit se, pokračovat dále v červené, nebo přejít na zelenou turistickou značku, která zde začíná.

Supí hnízdo (702 m. n. m.)

Asi po pěti minutách přicházíme k rozcestí Supí hnízdo. Je zde pro turisty lavice a a stoly. Samotná vyhlídka je na skále nad námi a dostaneme se na ní po schodech. Z vyhlídky je vidět prakticky celé Broumovsko. Nám sice počasí příliš nepřeje, ale i tak vidíme dost. Zdržíme se asi na deset minut.

Pokračujeme dále po červené značce lesem mezi skalami. Asi po půl hodině chůze se k nám bez rozcestníku napojuje žlutá turistická značka.

článek je součástí seriálu: Provodov Šonov a okolí 2011

Na podzim roku 2011 jsme si zajeli na prodloužený víkend do Provodova Šonova a poznávali nedaleké Orlické hory, Broumovskou vrchovinu a Stolové hory..


diskuse

vložit nový příspěvek