Výšlap na Svatou Horu

Svatá Hora je poutní místo nedaleko Příbrami. Patrik se na Svatou Horu zajel podívat a popíše nám, co viděl.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Nedávno jsme se rozhodli, že zavítáme do královského hornického města Příbram, které se nachází téměř 60 kilometrů jižně od Prahy. Svatá Hora je velkým lákadlem pro mnohé poutníky z dalekých krajů i z ciziny, tak proč neokusit tamější krásu zalesněných brdských kopců, nad kterými se tyčí tento svatý stánek a poutní místo v jednom. Pokud se rozhodnete zavítat do těchto končin, nezapomeňte si sebou vzít dobrou náladu a kvalitní obuv. Jak už to tak bývá, tak i tento impozantní barokní areál byl vystaven na jednom z nejvyšších kopců v širokém okolí. Automobil jsme zanechali na placeném parkovišti, které je ve vlastnictví tohoto svatostánku. Věřím, že se dá vůz ponechat v některých přilehlých uličkách zdarma, ale v tomto případě jdou peníze vytěžené z parkování na obnovu a rekonstrukce památného místa, tak proč nepřispět tou troškou, jež zde požadují.

Svatá hora a její hlavní vchod

Obr. 1. Svatá hora a její hlavní vchod

Svatá Hora a trochu historie

Svatá Hora je vystavěna na vrchu (586 m. n. m.). Historie sahá do dávné minulosti a opírá se o doposud zachovaný pramen, který se nachází poblíž kostela. Již v letech 1348 byla Příbram darována Karlem IV do rukou Arnošta z Pardubic. Právě díky častému pobývání v Příbramském městě se Arnošt zasloužil o výstavbu původního kostelíka, který byl v letech 1547 zbořen. Následovala velmi nepříjemná třicetiletá válka, jež se na vzhledu města neblaze podepsala. Díky obrovské zásluze C. Luraga se od roku 1648 Svatá Hora neustále zvelebovala a stávalo se z ní světoznámé a především proslulé poutní místo, jak ho známe z dnešních časů.

V parku se nachází doposud zachovalý pramen

Obr. 2. V parku se nachází doposud zachovalý pramen

Cesta na Svatou Horu několika způsoby

Svatá Hora ukrývá nepřeberné množství způsobů, jak ji zdolat. Buď můžete využít příjezdové cesty pro zásobování restaurací, která je taktéž nejschůdnější. Výšlap vás zavede k památnému dubu, který si pamatuje zrod Svaté Hory jako takové. Jeho věk je téměř nevyčíslitelný a drží po hromadě jen díky duchaplnosti zdejších správců, kteří se přičinili o jeho odbornou záchranu za pomocí kovových opasků.

Nadále se zde nabízí alternativa v podobě dvou lesních cest. Jedna z nich se krásně táhne pozvolným stoupáním skrze přilehlý les. Ta druhá z nich je o poznání nemilosrdnější. Klestí si cestu napříč kopcem ve velmi strmém svahu. V jednu chvíli jsem měl pocit, že jdu po čtyřech, ale zvládnout se to dá.

Nejznámější přístupovou cestou vůbec je Svatohorské schodiště, které je v celkové své délce zastřešené a začíná v Dlouhé ulici. Velkou raritou je i počet schodů, který se shoduje s počtem dní v roce. K naší smůle byl do nich vstup zakázán z důvodu rekonstrukce, takže jsme tento prvek naší výpravy museli oželet a věřit, že se v množství schodů nepletou.

článek je součástí seriálu: Svatá Hora 2012

Patrik se rozhodl navštívit poutní místo Svatá Hora poblíž města Příbram.


diskuse

vložit nový příspěvek