Svatá Hora – nahlédnutí po okolí

Ve druhém díle povídání o Svaté Hoře nás Patrik provede po okolí areálu Svaté Hory.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Po zdolání mírně náročné lesní cesty vedoucí před bránu Svaté Hory, jsme stanuli přímo na rozlehlém náměstíčku Panny Marie i s doposud dochovanou sochou. Prostranství působí velmi příjemně, i okolní scenérie je zde pečlivě udržována. Člověka to nutí se na malý moment pozastavit a nechat se unést překrásným výhledem na část Staré Příbrami. Ještě před tím, než jsme se vydali objevovat krásy zdejších interiérů, tak nás nohy zavedly do postranní uličky, kde se dají zakoupit různorodé suvenýry, jak s náboženskou tématikou, tak i bez ní. Nechybí zde ani tolik populární magnetky, které se v posledních letech stávají nedílnou součástí rodinných výletů.

Východní část ambitu

Obr. 1. Východní část ambitu

Historické tržiště

Svatá Hora na nás prozatím působila velice přívětivě. Jakmile jsme se dostali na konec historického tržiště, vykoukla na nás restaurace s točeným pivem, dršťkovou polévkou a krásným posezením takřka v hlubinách přilehlých lesů. Ceny jsou zde v naprostém pořádku a odpovídají nastavení v klasických hospůdkách, jak můžeme znát z jakékoliv části standardního města. Po posilnění se naše rodina přesunula k hlavnímu vstupu Svaté Hory, odkud byla vidět impozantní ústřední svatyně. Právě ona je srdcem celého svatostánku. Tato bazilika je obklopena čtyřmi kaplemi a stojí na kamenné čtvercové terase, k níž můžete vystoupat po několika schodech.

Jedna z mnoha maleb

Obr. 2. Jedna z mnoha maleb

První nahlédnutí do útrob

První, co vás uchvátí je neskutečná výzdoba a plno historických skvostů v podobě náboženských kreseb. Každá malba představuje důležitou událost z let minulých. Vše je úzce spojeno s křesťanstvím. I přesto, že nejsem věřící, tak to na mne udělalo zvláštní dojem. Je škoda, že něco obdobného nemáme u nás doma, jelikož Svatá Hora je výzvou ke každodenní ozdravné procházce. Svatá hora je tvořena několika ambity, jak na severní, tak i jižní straně. Pro náročnější turisty se zde pořádají exkurze po předchozí domluvě a to i v cizím jazyce. Taktéž se dá využít skvělé možnosti a navštívit Svatou Horu v jednom z termínů, kdy se zde konají nejrůznější bohoslužby a každoročně pořádané tradice. Popřípadě se zde nachází i možnost nedělní návštěvy, kdy se zde koná pravidelná hodinová mše.

Hlavní kaple

Obr. 3. Hlavní kaple

Tentokrát jsme se rozhodli, že si Svatou Horu projdeme bez průvodce. Je toho zde tolik k vidění, že slova jsou absolutně zbytečná. Na každé straně ambitu se nacházejí kaple, které jsou uzavřené, ovšem možnost nahlédnutí zde byla zachována. Veškeré přítomné přidružené stavby byly zasvěcené Panně Marii. Severní strana nabízí pohled na hodinovou věž. Severovýchodní nábřeží nabízí vstup do slavných svatohorských schodů, které jsou bohužel uzavřené. Zpřístupněny budou až v sezónním čase roku 2013.

článek je součástí seriálu: Svatá Hora 2012

Patrik se rozhodl navštívit poutní místo Svatá Hora poblíž města Příbram.


diskuse

vložit nový příspěvek