Svatá Hora – důkladnější prohlídka

V posledním díle o Svaté Hoře nás Patrik seznámí se samotnou prohlídkou areálu poutního místa.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

V dnešním díle se podíváme trochu podrobněji na tento barokní komplex s několika věžemi, jež už téměř 330 let zdobí okolní panorama příbramských lesů. Hlavní venkovní dominantou je bezesporu rozlehlé nádvoří, za nímž se nachází majestátní Pražská brána. Ještě před tím, než se vydáme objevovat krásy svatohorského komplexu, tak naší pozornosti neuniklo sousoší, které se nacházelo opodál na jednom z okolních vršků.

Sochy svatých jsou k nalezení po celém komplexu

Obr. 1. Sochy svatých jsou k nalezení po celém komplexu

Pražská brána

Pražská brána je hlavním vchodem do celého areálu Svaté Hory, která je po svých stranách vymezena věžovými rizality zdobené kamenným zábradlím a osmi sochami. Pokud by nás zajímalo podrobněji, o které představitele náboženského směru jde, tak jsme se dozvěděli, že o starozákonné proroky. Nadále se na ochozech mezi věžemi nachází sedmero panovníků. Tyto sochy vytvořil příbramský umělec a sochař Matěj Hueber. Zdejší portál na bráně byl osazen dodatečně, až v letech 1702.

Interiér Svaté Hory

Jakmile zdoláte několik málo schodů, tak narazíte na jedno z nejkrásnějších míst tohoto komplexu vůbec. Východní lodžie je doslova ozdobou celého svatostánku. K této kryptě zbudované roku 1661 se chodí modlit místní i kolemjdoucí. Cesta k ní vede po širokém schodišti otevřeném do tří stran. Na terase jsme narazili na velké množství soch, mezi nimiž se dají poznat, i někteří světci a andělé.

Zde se kolemjdoucí modlí

Obr. 2. Zde se kolemjdoucí modlí

Ambity

Srdcem Svaté Hory jsou průchozí okolní ambity, které mají přenádhernou výzdobu. Jde o klenutou chodbu, kde je zakázáno cokoliv fotit. To nás však neodradilo od pořízení několika snímků. Velké množství obrazů, které líčí řadu slavných i méně slavných neštěstí a nehod s příslibem křesťanské atmosféry, nás naprosto uchvátily. Naleznete zde i původní podobu Příbrami ze 17. století. Každý obraz poukazuje na mocnou sílu Panny Marie, která svou přítomností a chutí dělat zázraky napomáhala kolemjdoucím od jejich útrap. Ve východním křídle zase narazíte na obrazy nesoucí jasnou informaci o pádech z koní či vysokých budov. Jde o nezapomenutelnou podívanou. Ambity jsou rozděleny do několika kaplí, jednou z nejznámějších je kaple Narození Panny Marie, která se nachází severně od Panny Marie.

Závěrem

Svatá Hora je skvělým místem pro rodinný výlet. Z našeho hlediska musím říci, že už hodně dlouho jsme nenavštívili tak krásné místo. Silná atmosféra zdejšího okolí na vás dolehne už při samotném výstupu přilehlým lesem. Velkou odměnou za vytrvalost se stane nezapomenutelný obraz jednoho z nejslavnějších poutních míst Střední Evropy.

článek je součástí seriálu: Svatá Hora 2012

Patrik se rozhodl navštívit poutní místo Svatá Hora poblíž města Příbram.


diskuse

vložit nový příspěvek