Šerák

Z Čerňavy pokračujeme pod lanovkou na Šerák, kde se zastavíme v restauraci.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Čerňava – lanovka (1065 m. n. m.)

Čerňava je přestupní stanice lanovky z Ramzové na Šerák. Poblíž rozcestí je budova, ve které je pravděpodobně i restaurace. Nyní je ale budova v rekonstrukci. Na turistickém rozcestí je napsáno, že lanovka z Ramzové na Šerák má 1852 metrů. Část trasy z Ramzové na Čerňavu má 1330 metrů.

U turistického rozcestníku počkáme na ostatní a společně pokračujeme dále. Stoupáme dále pod lanovkou.

Mračná hora (1272 m. n. m.)

Po cestě přecházíme přes Mračnou horu, přes kterou vede lanovka. Za Mračnou horou již stoupání není tak prudké.

Mračná – lanovka

Asi půl hodiny cesty z Čerňavy přicházíme k horní stanici lanovky. Informační cedule hned za stanicí lanovky nás informuje, že vcházíme do národní přírodní rezervace Šerák – Keprník. Je zde i turistický ukazatel odkazující na turistickou chatu Šerák, která je po žluté turistické značce půl kilometru.

Šerák (1350 m. n. m.)

Vrchol Šerák obcházíme zleva. Na samotný vrchol cesta nevede. Míříme k chatě Šerák, která je kousek od vrcholu. Cesta vede po rovině. Nalevo v dálce zahlédneme Obří skály, zajímavý skalní útvar, kam se ještě dnes podíváme.

Obří skály od Šeráku - Jeseníky

Obr. 1. Obří skály od Šeráku – Jeseníky

Šerák – turistická chata (1325 m. n. m.)

K turistické chatě přicházíme ani ne po deseti minutách chůze od stanice lanovky na Mračné. Já osobně jsem na chatě Šerák tento rok již podruhé. Minule jsem zde přišel ze směru od Keprníku, když jsem si sem udělal výlet ze Švýcárny.

Restaurace na Šeráku je plná k prasknutí. Lidé jsou venku i uvnitř, kde se nedá skoro ani hnout. Je vidět, že je ještě na konci října hezké počasí a místa na horách, poblíž lanovek, jsou v takových případech plná výletníků. Místo se nakonec uvolní a i my usedáme na něco malého k snědku s pivem Holba z nedalekého pivovaru.

Před chatou jsou informační cedule věnující se právě pivovaru Holba. O jejich obsahu si můžete přečíst ve článku Z Keprníku na Šerák.

Někteří z nás se vracejí na lanovku a lanovkou sjedou dolů. Ostatní pokračujeme dále do Horní Lipové pěšky. V restauraci jsme byli přes dvě hodiny, vycházíme kolem tři čtvrtě na čtyři, což bude mít za následek, že do Horní Lipové dojdeme až za tmy.

Pokračujeme po žluté a modré turistické značce. Mírně klesáme, spíše bych řekl, že jdeme skoro po rovině. Asi po deseti minutách přicházíme k turistickému rozcestí Pod Šerákem.

článek je součástí seriálu: Horní Lipová 2013

Prodloužený víkend na podzim roku 2013 strávím s kamarády v Horní Lipové, kde nás čekají dvě nenáročné tůry po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek