Obří skály

Sestupujeme z Šeráku a procházíme kolem zajímavého skalního útvaru jménem Obří skály.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pod Šerákem (1280 m. n. m.)

Podle turistických ukazatelů jsme od chaty na Šeráku ušli půl kilometru. Na rozcestí se od nás doprava odděluje žlutá turistická značka. My budeme pokračovat dále po modré turistické značce, která nás zavede až do Horní Lipové.

Začínáme prudce klesat, jdeme lesem. Asi po deseti minutách začnou stromy řídnout a my před sebou vidíme Obří skály. K Obřím skalám postupně klesáme.

Obří skály (1088 m. n. m.)

K Obřím skalám scházíme z rozcestí Pod Šerákem asi patnáct minut. Podle rozcestníku ujdeme jeden a půl kilometru.

Obří skály jsou 10 – 16 metrů vysoké skály. Celý skalní blok má na délku stovky metrů. Zvětráváním skal vznikají zajímavé tvary.

Obří skály - Jeseníky

Obr. 1. Obří skály – Jeseníky

Od rozcestí vede turistická značka ve tvaru trojúhelníku (odbočka na turisticky významné místo), která vede dozadu kolem skalního útvaru a v zadní části na některé skály turistu dokonce i zavede. Nemusím snad připomínat, že je potřeba opatrnosti a nesnažit se chodit jinam, než je vyznačeno.

Začíná mírně pršet a zatažená obloha navozuje trochu tmu. Snažím se Obří skály fotit, i když světla není moc. Ostatní pokračují po modré turistické značce dále, protože je obří skály příliš nezaujaly. Já se vydávám po modrém trojúhelníku podél skalního útvaru a dělám fotky. Jdu opatrně, krom mírného mrholení také fouká prudký vítr. Cesta na konec modrého trojúhelníku, který je na jedné ze skal, trvá asi patnáct minut. Celkově se u Obřích skal zdržím asi půl hodiny, poté pokračuji dále po modré turistické značce.

Obří skály - Jeseníky

Obr. 2. Obří skály – Jeseníky

Kousek od rozcestí je malé turistické odpočívadlo se střechou.

Pod Obřími skalami (930 m. n. m.)

Asi po deseti minutách přicházím k půl kilometru vzdálenému rozcestí Pod Obřími skalami. Odděluje se zde zelená turistická značka od modré. Já budu pokračovat po modré značce. Po chvíli doháním ostatní, kteří jdou pomalu, čímž na mě čekají.

Začala tma a my nemáme žádnou baterku. Trochu jsme situaci podcenili. Naštěstí po tmě se jde dobře, jdeme lesní asfaltovou cestou, kde nejsou žádné překážky.

U Jelenky (802 m. n. m.)

Asi po dvaceti minutách přicházíme k rozcestí U Jelenky. Je zde rozcestí turistické i cyklistické. K přečtení informací na rozcestníku máme zvláštní patent. Ve tmě vyfotíme rozcestí i s bleskem a potom na displeji fotoaparátu zjišťujeme co je na cedulích napsáno. Dovídáme se, že od posledního rozcestí jsme ušli dva kilometry a ještě nám zbývá pět.

Nezdržujeme se a pokračujeme. Cesta vede po asfaltové cestě lesem a mírně klesá.

Pod Sněhulákem (700 m. n. m.)

K rozcestí Pod Sněhulákem přicházíme asi po dvaceti minutách chůze ve tmě. Naší fintou přečteme (tedy vyfotíme) cedule na rozcestí a mobilem si svítíme na mapu. Jiná než modrá turistická značka zde není, ale zleva se k nám připojila další asfaltová cesta. Na turistickém rozcestí je napsáno, že v okolí se nachází turistický přístřešek na lesní silnici zvané „Do Vražedného potoka“. Vražedný potok a Údolí Vražedného potoka jsou pojmenovány podle tragických událostí třicetileté války, kdy se v údolí dnes nazývaném Údolí Vražedného potoka skrývali civilisté před Švédy. Švédská armáda však místní lidi našla a mnoho jich právě v údolí pobyla. Cesta, která se k nám připojuje, vede právě z tohoto údolí.

My sice do Údolí Vražedného potoka jít nechceme, ale z mapy vyčteme, že se po cestě dostaneme i do Horní Lipové. Do Horní Lipové by jsme se dostali i na druhou stranu po modré turistické značce vedoucí asfaltovou cestou. Vzhledem k tomu, že turisticky neznačená asfaltová cesta nás dovede blíže k našemu penziónu, rozhodujeme se jít po ní. S největší pravděpodobností jdeme po cyklistické trase, ale nemám mapu s cyklotrasami a značku ve tmě už nevidíme. Nejsem si tím tedy úplně jist.

Horní Lipová u kanónu (555 m. n. m.)

Asi po třiceti minutách jsme u cyklistického rozcestí Horní Lipová u kanónu, kde je vidět, že jsme už v civilizaci. Po půl kilometru a ani ne deseti minutách chůze přicházíme k cyklistickému rozcestí Horní Lipová, rozcestí.

Horní Lipová, rozcestí (540 m. n. m.)

Od cyklistického rozcestí nám zbývá už jen pár desítek metrů k penziónu. Tím náš výlet končí.

článek je součástí seriálu: Horní Lipová 2013

Prodloužený víkend na podzim roku 2013 strávím s kamarády v Horní Lipové, kde nás čekají dvě nenáročné tůry po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek