Ramzová

Druhý den se rozhodneme vyjít z Ramzové na vrchol Šerák. Do Ramzové pojedeme vlakem z nádraží v Horní Lipové, což je nádraží známé z filmu Alois Nebel.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z penzionu v Horní Lipové, kde jsme ubytováni, dojdeme na železniční stanici.

Horní Lipová (610 m. n. m.) aneb Bílá voda

Železniční stanice v Horní Lipové je známá díky filmu Alois Nebel. Odehrává se zde děj na železničním nádraží obce Bílá Voda. Ostatně pod nápisem Horní Lipová na nádražní budově je napsáno i Bílá Voda. Je zřejmé, že na „účast“ nádražní budovy ve filmu Alois Nebel jsou místní lidé dostatečně hrdí.

Na turistickém rozcestníku u nádraží je napsáno, že v budově bývalého stavědla je železniční muzeum historie na trati Slezského Semeringu. Oním Semeringem se myslí horská železnice pojmenovaná podle rakouské horské železniční trati vedoucí přes rakouské město Semmering.

U turistického rozcestí samozřejmě nechybí ani cedule ukazující směr k lesnímu baru.

Na nádraží počkáme na vlak, který nás zaveze do Ramzové.

Ramzová

Železniční stanice Ramzová má hned několik „nej“. Se svou nadmořskou výškou 760 m. n. m. Je nejvýše položenou železniční stanicí na trati z Hanušovic do Jeseníku. Zároveň je Ramzová také nejvýše položenou rychlíkovou trasou v České republice.

Na Ramzové je lyžařský areál, který je známým lyžařským centrem. Je zde několik lanovek, vleků a sjezdovek. Samozřejmě v říjnu ještě není po sněhu ani vidu ani slechu.

Ramzová – parkoviště (762 m. n. m.)

Hned za nádražím je parkoviště a na něm cyklistické rozcestí Ramzová – parkoviště. Pokračujeme dále směrem ke sjezdovkám, míjíme několik restaurací a asi po pěti minutách přicházíme k turistickému rozcestí Ramzová (lanovka). Ještě před tím míjíme malý dřevěný turistický přístřešek.

Ramzová – lanovka (782 m. n. m.)

U turistického rozcestí je dolní stanice lanovky, která vede na Čerňavu. Z Čerňavy vede další lanovka na Šerák. Mohli by jsme tedy teoreticky na Šerák vyjet lanovkou, my ale chceme jít pěšky.

Na turistickém rozcestí je také napsáno, že část lanovky z Ramzové na Čerňavu byla postavená v roce 1976, druhá část lanovky z Čerňavy na Šerák v roce 1981. Dle rozcestníku jsme od železniční stanice ušli půl kilometru a na vrchol Šerák nám zbývá ujít pět a půl kilometrů. Půjdeme po červené turistické značce a začínáme stoupat.

Informační cedule nás informují o chráněné krajinné oblasti Jeseníky, ve které se právě nacházíme. Je zde i informační cedule naučné stezky S Koprníčkem na výlet Keprnickými horami. Koprníček je medvědí kořínek, bylina, která roste na jesenických hřebenech.

Pohled na Ramzovou při výstupu na Čerňavu - Jeseníky

Obr. 1. Pohled na Ramzovou při výstupu na Čerňavu – Jeseníky

Po chvilce stoupání míjíme sjezdovku a lanovku. Rozhodneme se zde, že dále půjdeme po sjezdovce, což je sice kratší, ale zato prudší trasa.

Čerňava – lanovka (1065 m. n. m.)

Na Čerňavu vystoupáme za tři čtvrtě hodiny.

článek je součástí seriálu: Horní Lipová 2013

Prodloužený víkend na podzim roku 2013 strávím s kamarády v Horní Lipové, kde nás čekají dvě nenáročné tůry po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek