San Marino

Dnes se podíváme na třetí díl ze série „toulky Itálií“, a sice na velice známé "italské" město San Marino.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Toto velice zajímavé město leží v západní části Itálie. Poslední zmínky o počtu obyvatel jsou z roku 2013, kdy zde žilo přes 4100 obyvatel, což je poměrně hodně, jelikož San Marino má rozlohu pouhých 7,09 km2.

Pohled na San Marino

Obr. 1. Pohled na San Marino

Naši rodinu velice zaujala historie toho pozoruhodného města. Dozvěděli jsme se totiž, že San Marino bylo založeno již v roce 301 jistým Svatým Marinusem (podle něj zřejmě název města) a několika křesťanskými uprchlíky. Zjistili jsme také, že město bylo chráněno hned třemi pevnostmi – La Guaita (ta byla nejznámější a podle mého také nejkrásnější), La Cesta a nejmenší Monte Titana, která se rozkládá na posledním vrcholku.

Abychom byli úplně přesní, tak San Marino není tak úplně v Itálii, neboť je hlavním městem stejnojmenného státu San Marino, ovšem zároveň třetím nejmenším městem. Jednou ze zajímavostí je také to, že většina firem sídlí až ve druhém největším městě s názvem Borgo Maggiore.

Borgo Maggiore

Obr. 2. Borgo Maggiore

Jak jsme se sami na vlastní oči přesvědčili, tak San Marino je velice hojně navštěvovaným turistickým městem. Nejvíce turistů sem jezdí logicky z Itálie. My jsme měli to štěstí, že jsme zde úplnou náhodou narazili na další českou rodinu. Pokud se někdy také vydáte do San Marina, pak vás může překvapit (stejně jako nás) nepřeberné množství maloobchodů.

Na to, jaké je San Marino malé město, je zde docela dost památek. My jsme byli až překvapeni a nevěděli jsme, které navštívit. Nakonec jsme se rozhodli pro Vládní palác, Palazzo dei Capitani a Grand Hotel San Marino. Tyto tři pamětihodnosti jsme navštívili hned ráno. Poté jsme si dali pořádný oběd s názvem Saltimbocca alla Romana. Jedná se o římskou specialitu v podobě telecího masa s parmskou šunkou a šalvějí.

Saltimbocca alla Romana

Obr. 3. Saltimbocca alla Romana

Po obědě jsme vyrazili k již zmíněným Třem sanmarinským pevnostem. La Guaita byla založena v 11. století a říká se, že díky své velikosti zastrašovala nejednoho nepřítele. La Cesta byla postavena až ve 13. století a důvodem byly války. Sanmarinský systém byl úplně kompletní až po výstavbě třetí a zároveň nejmenší pevnosti Monte Titana. Já osobně bych řekl, že tyto tři pevnosti jsou tím nejzajímavějším, co se dá v San Marinu vidět.

La Guaita

Obr. 4. Sanmarinská pevnost La Guaita

Výlety nám moc neulehčovala doprava. Až po příjezdu do San Marina jsme zjistili, že ve velké části tohoto města vůbec nesmí jezdit automobily, což bylo dosti nepříjemným zjištěním. Alespoň se zde nachází železniční síť, která vznikla před druhou světovou válkou a vede ze San Marina do Rimini.

A kam se společně podíváme příště? Čtvrtý díl bude věnovaný velice známému městu Florencii.

článek je součástí seriálu: Toulky Itálií

Pavel byl před lety v Itálii, kterou se tehdy snažil celou procestovat.


diskuse

vložit nový příspěvek