Neapol

Nyní nás čeká poslední díl, ve kterém se podíváme do jednoho z nejznámějších míst Itálie – Neapol. Jedná se o třetí největší město Itálie, co se týče počtu obyvatel. Spolu se svými předměstími tvoří Neapol největší konurbaci Itálie.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Neapol se pyšní rozlohou 117,27 km2 a téměř jednomu milionu obyvatel. Jde tedy o vysokou hustotu zalidnění, která čítá 8434 obyvatel na km2.

Neapol (někdy také svůdné město) je nejen mnou, ale také mnohými lidmi považován za jedno z nejkrásnějších měst Itálie. Našli byste jej v Neapolském zálivu u sopky Vesuv. Historické jádro tohoto překrásného města bylo v roce 1995 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Dost už ale o informacích, podíváme se na to, co vás nejvíce zajímá – tedy na památky a zajímavosti.

sopka Vesuv

Obr. 1. obr. 1 sopka Vesuv

Není se čemu divit, že se Neapol stala častým cílem turistů. My jsme si rozhodně nemohli ujít Pompeje. Pro ty, kteří nevědí, tak Pompeje byly starověkým městem právě u města Neapol. Město je známé hlavně kvůli 24. srpnu roku 79 našeho letopočtu, kdy došlo k výbuchu sopky Vesuv. Pompeje byly roku 1997 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Já osobně jsem nevěděl, že vedle trosek Pompejí se nachází současné město Pompei.

město Pompeje

Obr. 2. obr. 2 město Pompeje

Nemohli jsme si rovněž nechat ujít Kapujský hrad, který byl postaven v roce 1153. Původně byl zamýšlen jako královské sídlo, ale z toho nakonec tak nějak sešlo.

Následně jsme se vydali k památce s názvem Castel dell´ovo. Jedná se o hrad, ke kterému se váže hned několik pověstí. V dnešní době se tu konají různé výstavy a vstup pro veřejnost je naštěstí volný, takže jsme měli možnost, prohlédnout si jej pořádně. Zajímavostí je rybářská vesnička, která vyrůstá na samotných základech této budovy.

Castel dell´ovo

Obr. 3. Obr. 3 Castel dell´ovo

Nevynechali jsme ani Divadlo svatého Karla (v originále Teatro San Carlo), které bylo slavnostně otevřeno 4. listopadu roku 1737. Dnes se jedná o nejstarší operní scénu nejen v Itálii, ale i v celé Evropě. Díky svým rozměrům a celkovému pojetí se toto divadlo stalo prototypem všech ostatních operních divadel. V roce 1816 zde došlo k požáru, a tak muselo být divadlo restaurované a částečně přestavěné do klasicistního stylu.

Divadlo svatého Karla

Obr. 4. Obr. 4 Divadlo svatého Karla

Město Neapol je proslulé také díky fotografování, kdy fotografové byly uchváceni městy Sorrento a Capri, a tak je museli ihned zdokumentovat. Časté jsou také dokumentace Pompejí nebo časté kontrasty mezi chudobou a bohatstvím.

Tímto bych ukončil celou svou dlouhou cestu nazvanou „Toulky Itálií“. Doufám, že se vám mé vyprávění líbilo. Navštívil jsem ještě mnoho jiných zemí a měst, o kterých bych vám také rád povyprávěl.

článek je součástí seriálu: Toulky Itálií

Pavel byl před lety v Itálii, kterou se tehdy snažil celou procestovat.


diskuse

vložit nový příspěvek