Řím

V předposledním dílu seriálu se zaměříme na hlavní město Itálie, na Řím. Nevynecháme slavné antické Koloseum, chrám Pantheon, ani náměstí Forum Romanum.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

V předposledním dílu se zaměříme na hlavní město Itálie – Řím. Toto okouzlující město leží na řece Tibeře a Středozemní moře je od něj vzdálené necelých 30 km. Řím je nejen hlavním, ale také největším městem Itálie a rovněž čtvrtým nejlidnatějším městem v Evropské unii.

Italské město Řím má rozsáhlé historické centrum, které je zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO. Řím se pyšní rozlohou 1285 km2 a má přes 2,5 milionů obyvatel. O tomto hlavním městě Itálie bychom ještě mohli říci, že se jedná o jedno z nejstarších měst, neboť bylo založeno v roce 753 před naším letopočtem.

Město Řím je na památky opravu bohaté, a tak jsme se s rodinou rozhodli, že v tomto městě strávíme nejvíce času. I přesto se nám nepodařilo navštívit vše, co bychom si přáli.

Rozhodně jsme si nemohli nechat ujít Koloseum, které je nejznámější starověkou památkou. Pochází už z roku 80 a jedná se o největší antické divadlo. V současné době je Koloseum hlavní turistickou atrakcí Říma. Každý rok Koloseum navštíví tisíce turistů a my jsme si to rovněž nemohli nechat ujít.

Obr. 1. Koloseum

Obr. 1. Obr. 1. pohled na Koloseum

Dáte mi jistě za pravdu, že další pozoruhodnou památkou je Pantheon pocházející z let 118 – 128. Pantheon je starověký kruhový chrám, který byl původně zasvěcený všem bohům. V roce 609 přišla změna v podobě zasvěcení Pantheonu Panně Marii. Dnes patří k nejvýznamnějším zachovalým antickým chrámům a stavbám.

Obr. 2. Pohled na Pantheon

Obr. 2. Obr. 2. Pohled na Pantheon

Nevynechali jsme ani legendární Forum Romanum, které bylo v dobách antiky centrem veřejného dění. Jedná se o téměř obdélníkové náměstí s rozměry 130 x 60 metrů. Zde se konaly veškeré slavnosti, soudy, průvody, volby, atd. V dnešní době můžeme vidět pouhou oblast zbytků staveb a archeologických vykopávek, které jsou nepřehledně nakupeny v mnoha vrstvách.

Obr. 3. Forum Romanum

Obr. 3. Obr. 3. Forum Romanum

Naše cesta pokračovala k místním fontánám, které jsou v Římě vyhlášené. Ve starověku měl Řím 11 veřejných vodovodů, ze kterých se dochovalo 9, a ty dodnes plně fungují.

My jsme se rozhodli pro nejstarší fontánu s názvem Aqua Appia pocházející z roku 312 před naším letopočtem a samozřejmě jsme nemohli odolat nejznámější fontáně s názvem di Trevi.

Obr. 4. Fontána di Trevi

Obr. 4. Obr. 4. Fontána di Trevi

Co se kostelů a chrámů týče, tak na ty nezbylo moc času. Přece jen se nám ale podařilo navštívit Sixtinskou kapli, kterou jistě všichni znáte. Bohužel jsme se dozvěděli, že kaple je pro turisty přístupná pouze přes Vatikánská muzea, tak jsme si jí prohlédli alespoň zvenku.

Poslední díl bude věnován italskému městu, které nese název Neapol. I v tomto případě se můžete těšit na zajímavosti.

článek je součástí seriálu: Toulky Itálií

Pavel byl před lety v Itálii, kterou se tehdy snažil celou procestovat.


diskuse

vložit nový příspěvek