Rudické propadání – místo, kde mizí vody Jedovnického potoka

Jedním z nejhezčích míst Moravského krasu je Rudické propadání a jeho okolí. Krásná příroda, zajímavé vápencové útvary a náhlé zmizení vod Jedovnického potoka v útrobách skály láká mnoho turistů k návštěvě této národní přírodní památky.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Rudické propadání se nachází ve střední části Moravského krasu, mezi obcemi Rudice a Jedovnice. Obce spojuje zelená turistická značka a také 7 km dlouhá Naučná stezka Jedovnické rybníky – Rudické propadání. My při svém výletě dojeli autem do obce Rudice, kde jsme zaparkovali v ulici vedle zdejšího větrného mlýna.

Větrný mlýn Rudice

Rudice jsou menší obcí nacházející se přímo v geografickém středu Moravského krasu. Dominantou obce je větrný mlýn, památkově chráněný objekt pocházející z roku 1865. Kamenný válcový mlýn holandského typu vysoký 7,5 metru prošel za svou historii několika rekonstrukcemi. Dnes je v objektu umístěno muzeum historie obce a stálé expozice hutnictví, hornictví, mineralogie a speleologie. Přímo naproti mlýnu je umístěn geopark s ukázkami hornin z Moravského krasu a Drahanské vrchoviny.

Větrný mlýn Rudice

Obr. 1. Větrný mlýn Rudice

Rudické kolíbky

Od rudického mlýna jsme se vydali po zelených značkách směrem k Rudickému propadání. Ještě předtím se nám ale v plné kráse odhalil romantický skalní amfiteárt zvaný Kolíbky. Tento vápencový krasový útvar obklopený přírodou je vyhledávaným místem horolezců a také lákadlem filmařů, natáčela se tu již řada scén převážně z pohádek (například Sedmero krkavců). Nachází se kousek nad samotným propadáním, takže už zbývalo jen sejít kopec dolů do údolí, kterým protéká Jedovnický potok.

Skalnatý útvar Kolíbky

Obr. 2. Skalní útvar Kolíbky

Propadání Jedovnického potoka

Rudické propadání, nebo také Propadání Jedovnického potoka, je nejmohutnějším propadáním v Moravském krasu. Koryto potoka se líně vlní krajinou, až najednou mizí v úzké díře ve skále. Voda padá až 90 metrů hluboko a tvoří tak jeden z nejvyšších vodopádů v České republice. Protéká pak druhým nejdelším jeskynním systémem u nás s délkou 13 km (delší je jen systém Amatérských jeskyní) a na světlo se znovu podívá až ve vývěru u Býčí skály.

Rudické propadání

Obr. 3. Rudické propadání

Krásu vodopádu a tajemnou atmosféru podzemních prostor zvenčí bohužel neuvidíte, to byste se museli zúčastnit speleologického kurzu a vydat se do nitra jeskyní. I tak je ale pohled na vody potoka ztrácející se v černočerné tmě jistě zajímavý. Pokud si ovšem jako my nevyberete dobu, kdy je velmi nízký stav vody, například po suchém zimním období bez sněhu a deště. Náladu nám to ale nezkazilo a výlet byl i tak skvělý. Celé okolí Rudického propadání je obklopeno opravdu nádhernou přírodou a ta má své kouzlo v jakémkoliv ročním období.

Jedovnický potok kousek před propadáním

Obr. 4. Jedovnický potok kousek před propadáním


diskuse

vložit nový příspěvek