Kateřinská jeskyně a Dům přírody – za poznáním a zábavou do Moravského krasu

Moravský kras je nádherným dílem přírody, a protože to máme z Brna docela kousek, vyrážíme sem poměrně často. Tentokrát jsme se zašli pokochat krásou Kateřinské jeskyně a stavili se pro trochu poučení a zábavy v Domě přírody.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Hlavní dóm

Kateřinská jeskyně se nachází v severní části CHKO Moravský kras, na začátku Suchého žlebu. Je dlouhá 950 metrů, z toho je 430 metrů zpřístupněno veřejnosti prohlídkovou trasou. Vchod do jeskyně najdete asi 500 metrů od informačního střediska Skalní mlýn. Tvoří ho gotický portál, za kterým následuje Hlavní dóm. Ten je největším podzemním prostorem v Moravském krasu a také největším veřejnosti přístupným podzemním dómem v České republice. Jeho rozměry 97 metrů délky, 44 metrů šířky a 20 metrů výšky jsou opravdu úctyhodné. Hlavní dóm se navíc pyšní skvělou akustikou a několikrát do roka se tu pořádají hudební koncerty. Chce to ale teplé oblečení, protože teplota se tu stabilně pohybuje okolo 7°C. Co tu však nenajdete, je krápníková výzdoba. Ta byla zničena při vzniku dómu, kdy se zřítil strop původní menší prostory.

Vchod do Kateřinské jeskyně

Obr. 1. Vchod do Kateřinské jeskyně

Nová jeskyně

Hlavního dómu zavede trasa návštěvníky do Nové jeskyně, která byla objevena v roce 1909, tedy pouhý rok před otevřením Kateřinské jeskyně veřejnosti. V Nové jeskyni se už krápníky pokocháte dosyta. Mezi nejzajímavější krápníkové útvary patří Čarodějnice, která ještě více vynikne barevně nasvícená, a Bambusový lesík, který tvoří vzácné hůlkové stalagmity vysoké až několik metrů. Krásným krápníkovým útvarem je také Sintrový vodopád, Pagoda nebo Ovečky.

 

Bambusový lesík

Obr. 2. Bambusový lesík

Čarodějnice opírající se o hůl

Obr. 3. Čarodějnice opírající se o hůl

Pověst o Kateřině

K názvu jeskyně se váže smutná pověst. Dostala prý jméno po mladé pasačce ovcí Kateřině, která žila sama se svým otcem pastýřem v chudé chaloupce na okraji lesa. Jednou, když otec musel odejít do města, vydala se Kateřina ráno s ovečkami na pastvu. Dělala to tak často, ale tentokrát zašla dál než obvykle. Najednou se obloha zatáhla a schylovalo se k bouřce. Kateřinka se proto se svými ovcemi uchýlila do jeskyně, kterou měla poblíž. Když přestalo pršet a chtěla se vydat domů, jedna ovečka jí chyběla.  Uslyšela její zvoneček z hloubky jeskyně a vydala se jí na pomoc. Nemohla ji ale najít a sama brzy ztratila cestu ven. Její tělíčko našli lidé až další den a na její památku poté pojmenovali jeskyni Kateřinská.

Kateřinská jeskyně byla podle archeologických nálezů útočištěm lidí v mladší době kamenné. A také se při jejím objevování našlo mnoho kostí pleistocénních zvířat, především medvědů, kteří ji využívali k zimnímu spánku. Dnes je jeskyně významným zimovištěm netopýrů a od konce listopadu do února je pro návštěvníky uzavřena.

Dům přírody Moravského krasu

Obr. 4. Dům přírody Moravského krasu

Dům přírody Moravského krasu

V blízkosti Skalního mlýna byl v roce 2015 otevřen Dům přírody Moravského krasu, moderní návštěvnické středisko seznamující návštěvníky se zajímavostmi tohoto kraje. Poutavým způsobem jsme se tu dozvěděli vše o tom, jak vznikají jeskyně a krápníky, kudy teče řeka Punkva, jak to tu vypadalo před mnoha tisíci lety, jak žili kdysi lidé v jeskyních nebo jací živočichové žijí ve zdejších lesích i v podzemí dnes. Součástí expozice je i 3D kino, kde se promítají zajímavé dokumentární filmy.

Devonské moře aneb Moravský kras kdysi dávno

Obr. 5. Devonské moře aneb Moravský kras kdysi dávno

U Domu přírody se nachází malý geopark se zajímavými vzorky hornin a vodní prvek, kde po napumpování vody můžete sledovat její protékání Moravským krasem. A nechybí tu ani zábava pro děti, malá dětská herna s „jeskyní“ k prolézání. Herna je volně přístupná i v případě, že byste návštěvu expozice Domu přírody chtěli vynechat. To by ale určitě byla škoda.

 


diskuse

vložit nový příspěvek