Romantické pozůstatky hradu Cornštejn

Zřícenina hradu Cornštejn je jedním z nejromantičtějších míst na jižní Moravě. Nabízí svým návštěvníkům zajímavý výlet do historie i překrásné výhledy do údolí Vranovské přehrady a na její okolí.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pro někoho jsou zříceniny hradů jen starou hromadou kamení, pro jiné ale obdivuhodným pozůstatkem umění dávných generací s jedinečným kouzlem. Já patřím mezi druhou skupinu lidí, a proto mi už při první návštěvě Vranovska nemohla uniknout zřícena Cornštejn.

Zřícenina hradu Cornštejn

Obr. 1. Zřícenina hradu Cornštejn

Sláva a pád hradu Cornštejn

Hrad Cornštejn, dnes tedy jenom jeho rozlehlé zbytky, stojí na skalním ostrohu nad břehem Vranovské přehrady, nedaleko hradu Bítov. Ač to mě i dalším návštěvníkům dělalo ze začátku problém, C na začátku názvu se čte opravdu jako C, nikoliv po anglicku K, jak je většina z nás dnes zvyklá. Název totiž pochází z původního německého jména Zornstein. Hrad byl postaven v 1. polovině 14. století moravským šlechticem Rajmundem z Lichtenburka, který měl toto území v zástavě od českých králů. Měl v úmyslu posílit obranu Bítova a také zajistit další sídlo pro svou početnou rodinu. První zmínka o hradu pochází z roku 1343, kdy si jej jako součást léna mohli rozdělit synové Rajmunda. Tehdy šlo jen o poměrně malý hrad s jedním palácem a hranolovou věží. V průběhu dalších dvou století byl však několikrát rozšířen a důkladně opevněn, až se z něj stala mohutná pevnost. Nejvíce byl stavebně upraven po událostech z roku 1464, kdy ho téměř rok obléhalo vojsko Jiřího z Poděbrad. Jeho tehdejší majitel Hynek Bítovský z Lichtenburka byl totiž jedním z největších protivníků krále. Poté, co se posádka hradu nakonec kvůli hladu musela vzdát, byl Cornštejn věnován rodu Krajířů z Krajku. Právě ti jej obnovili a zdokonalili jeho opevnění, avšak brzy tento rod vymřel. Už ve 2. polovině 16. století tak přestal být Cornštejn trvale obýván. Koupili ho sice Štrejnové ze Švarcenavy, ale ti jej ihned přestali udržovat, což znamenalo předzvěst jeho konce. Hrad byl už na počátku 17. století označen za pustý a dlouho takto chátral dál.

Jedna ze vstupních bran hradu

Obr. 2. Jedna ze vstupních bran hradu

Moderní etapa dějin

Cornštejn přešel jako všechny podobné stavby v roce 1945 pod správu státu a v letech 1973-1979 se dočkal první rekonstrukce. Bohužel byla velmi necitlivá a značně změnila celkový ráz hradu. K velkému štěstí však nebyla dokončena, přesto jsou i dnes patrné její stopy v podobě nevzhledných betonových ploch na některých místech. Další stavební úpravy z konce 20. a počátku 21. století již byly prováděny s větším citem pro zachování historie, a tak je dnes Cornštejn významnou a hojně navštěvovanou památkou jihu Moravy. Přístupný je od června do září při prohlídkách s průvodci, kdy se zároveň dozvíte vše zajímavé o tomto místě, které je považováno za jedno z nejromantičtějších na jižní Moravě. A budete-li mít štěstí, možná se vám podaří shlédnout šermířské vystoupení, které je na hradě čas od času pořádáno.

Jedna z hradních vstupních bran

Obr. 3. Jedna z hradních vstupních bran

Mohutné zbytky zdí a nádherné výhledy do okolí tvoří opravdu romantickou kulisu, která stojí za vidění. Hrad Cornštejn by proto určitě neměl uniknout vaší pozornosti při návštěvě Národního parku Podyjí, Vranovské přehrady a jejího okolí.

Výhled z hradeb, v dálce rozhledna Rumburak

Obr. 4. Výhled z hradeb, v dálce rozhledna Rumburak

článek je součástí seriálu: Průvodce národním parkem Podyjí

Martina Limbergová vás provede jediným moravským národním parkem, který se rozkládá podél řeky Dyje.


diskuse

vložit nový příspěvek