Z Pece pod Sněžkou na Lyžařskou boudu

První den našeho prodlouženého víkendu v Krkonoších se vydáme z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Pec pod Sněžkou

Z Pece pod Sněžkou vycházíme po desáté hodině. Postupujeme po asfaltové cestě směrem k vleku Javor na konec Pece pod Sněžkou.

Pec pod Sněžkou – Javor (825 m. n. m.)

Po chvilce chůze po asfaltové cestě přicházíme k vleku Javor. Není zde klasické turistické rozcestí, ale jsou zde neturistické ukazatele, které ukazují mimo jiné i směr na Hnědý vrch. Pokračujeme ve směru šipky pořád po asfaltové cestě kolem nějakých apartmánů na prodej a za nimi začínáme stoupat.

Po necelých deseti minutách chůze lesem po asfaltové cestě jdeme v podstatě po žluté turistické značce, i když se orientujeme pomocí dřevěných ukazatelů, které nejsou ukazatele turistických značek. Doleva odbočuje štěrková cesta a ukazatel k lanovce na Hnědý vrch ukazuje doprava. Po osmi minutách jsme u dolní stanice lanovky na Hnědý vrch. Chvíli se rozhodujeme, jestli na Hnědý vrch pod lanovkou, nebo pokračovat po asfaltové cestě směrem na Liščí boudu a od Liščí boudy se vrátit na Hnědý vrch po zelené turistické značce. Nakonec se rozhodujeme pokračovat na Liščí boudu po žluté turistické značce. Stále pokračujeme po asfaltové cestě.

Po čtvrt hodině přicházíme na křižovatku, kde nás odvádí žlutá turistická značka doprava a vcházíme do Krkonošského národního parku. Na protějším svahu vidíme Žižkovu boudu a Husovu boudu, kde jsme šli loni po cestě na Černou horu.

Krkonoše

Obr. 1. Krkonoše

Poté co zahneme se nám občas mezi stromy naskytne příležitost vidět mezi stromy Sněžku. Sněžka je ale zahalená v mracích.

Po další čtvrt hodině přicházíme na další křižovatku, kde naše žlutá turistická značka odbočuje doprava po asfaltové cestě. Jsou zde ukazatele, ale opět nejsou turistické. Informují nás, že doleva jsou 2 kilometry Tetřeví boudy. Také vcházíme do 2. pásma národního parku. Po pěti minutách mírného stoupání přicházíme na rovinu a jde vidět, že nějakou dobu nebudeme stoupat, dosáhli jsme lokálního maxima.

Po dalších pěti minutách přicházíme k turistickému rozcestí, které není pojmenované. Kousek od rozcestí je nějaká horská chata (Lesní bouda). Nalevo je velká inverze, zajímavé je, že přibližně ve stejných místech byla loni také inverze. Přicházíme po žluté turistické značce a trochu se divíme, že z rozcestí je možné jít po žluté turistické značce nejen ve směru, jakým jsme přišli, ale i doprava a doleva. Po chvilce zjišťujeme, že ve skutečnosti žlutá značka, po které jsme přišli u rozcestníku končí a doprava a doleva vede hodně vybledlá červená turistická značka.

Lesní bouda

Rozhodneme se, že půjdeme na Lesní boudu na malé občerstvení, zjišťujeme ale, že je zavřená. Vracíme se tedy na rozcestí a vydáváme se doprava směrem na Liščí louku, která je od nás jeden kilometr.

Po necelých patnácti minutách přicházíme na křižovatku cest, kde doprava vede odbočka na lanovku na Hnědý vrch. My ale pokračujeme dále po červené turistické značce ke dvěma budovám, z nichž, jak věříme, jedna bude horská chata.

Lyžařská bouda

Po pěti minutách přicházíme k jedné z nich a zjišťujeme, že se jedná o Lyžařskou boudu. Je na ní i teploměr, takže zjišťujeme, že je deset stupňů ve stínu. V Lyžařské boudě se zdržíme asi tři čtvrtě hodiny.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2009

Na podzim roku 2009 jsme si udělali já, Albert, Iva, Pepíček, Lenka a Honza prodloužený víkend v Krkonoších. Prošli jsme si některá zajímavá místa v okolí Pece pod Sněžkou. Podívali jsme se i do Polska.


diskuse

vložit nový příspěvek