Ze sedla nad Obřím dolem na Mały Staw

Ze sedla nad Obřím dolem pokračujeme do polské části Krkonoš na pleso Mały Staw.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Po výstupu na sedlo nad Obřím dolem nás čeká sestup do polské částí Krkonoš, konkrétně na Mały Staw, což je ledovcové pleso v polské části Krkonoš.

Sedlo nad Obřím dolem

Ze sedla nad Obřím dolem vycházíme kolem poledne. Nejprve se musíme zorientovat v turistických značkách. Jsou zde totiž polské i české turistické značky, které mají stejnou barvu. Každé mají své rozcestníky. My musíme jít po modré polské turistické značce. Shodou okolností se od nás na sedle odděluje Albert s Ivou, kteří jdou po české modré turistické značce na Luční boudu. Jdeme po pěkné dlážděné cestě.

Asi po sedmi minutách přicházíme k neoznačenému rozcestí, kde se od modré turistické značky napravo odděluje černá turistická značka. Trochu mě překvapuje, že zde stojí hodně malý bagr. Pravděpodobně dělají na turistických chodnících v Polsku dlažbu „ve velkém“.

Původně jsme chtěli jít po modré turistické značce až k plesu Mały Staw, ale nyní se při pohledu rozhodujeme, že odbočíme na černou turistickou značku, abychom se nevraceli po stejné cestě.

Na Kopě

Po deseti minutách sestupu na dlažbě přicházíme k nepojmenovanému rozcestí turistických značek. U rozcestí jsou informativní cedule a kousek od rozcestí je horní stanice lanovky, která stojí. Rozcestí nemá pojmenování, ale když přicházíme k malé budově stanice lanovky, zjišťujeme, že místo se jmenuje Na Kopě.

Biały Jar (1234 m.n.m.)

Po asi dvaceti minutách sestupu přicházíme k rozcestí Biały Jar, kde se od černé turistické značky odděluje žlutá turistická značka, po které se vydáme. Přejdeme přes potok a pokračujeme v původním směru rovně, i když po chvíli chůze po žluté turistické značce zahneme doprava.

Schronisko Strzecha Akademicka

Po deseti minutách přicházíme k horské chatě Strzecha Akademicka, což je poměrně velká horská chata. Zastavujeme se uvnitř na pivo a jídlo. V restauraci bylo poměrně levně, nebýt jednoho velkého ALE. Bylo sice levně v přepočtu zlotého na české koruny (přibližně 1:7). kdybychom měli své zloté dříve vyměněné, byla by restaurace opravdu levná. Bohužel my jsme zloté neměli a při placení v korunách nám dali kurz 1:10, což je tedy rozdíl.

V schronisku Strzecha Akademicka se zdržíme asi hodinu. Poté pokračujeme po modré turistické značce na pleso Mały Staw.

Mały Staw

Mały Staw, Krkonoše, Polsko

Obr. 1. Mały Staw, Krkonoše, Polsko

Po sedmi minutách chůze je poprvé vidět pleso Mały Staw. Hned u plesa je zřetelně vidět turistická chata Schronisko PTTK Samotnia. Na chvíli se zastavujeme a já fotím. Čeká nás klesání po klouzajícím zledovatělém sněhu, které bude dost nepříjemné. Pepíček se rozhodne, že k plesu kvůli toho nepůjde a počká nás tam. Sestup nakonec není tak hrozný. Hlavně je zde dřevěné zábradlí, kterého se lze přidržet.

Schronisko PTTK Samotnia (1195 m. n. m.)

Pomalý sestup trval jen pár minut. Podle rozcestníku se budeme na chatu Strzecha Akademicka vracet dvacet minut. Procházíme se kolem plesa Mały Staw a fotíme. Chvíli koketujeme s myšlenkou dát si zde pivo, chata je ale plná a navíc je zde velká fronta na pivo. Rozhodujeme se, že se nezdržíme. Po chvilce se vydáme zpět po modré turistické značce.

Závěr

Při cestě do polské části Krkonoš je dobré mít u sebe zloté. Pokud budete platit v horských chatách českou korunou, prodraží se vám to.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2009

Na podzim roku 2009 jsme si udělali já, Albert, Iva, Pepíček, Lenka a Honza prodloužený víkend v Krkonoších. Prošli jsme si některá zajímavá místa v okolí Pece pod Sněžkou. Podívali jsme se i do Polska.


diskuse

vložit nový příspěvek