Z plesa Mały Staw do Pece pod Sněžkou

Od plesa Mały Staw se vrátíme k horské chatě Schronisko Strzecha Akademicka, dojdeme ke státní hranici, přejdeme státní hranici po Jantarové cestě k Luční boudě, od které se přes Výrovku a Richterovy boudy vrátíme do Pece pod Sněžkou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Od plesa Mały Staw se vydáváme zpět po modré turistické značce stejnou cestou jakou jsme přišli. Po cestě potkáme Pepíčka tak, jak jsme ho zanechali a pokračuje k horské chatě Schronisko Strzecha Akademicka.

Mały Staw - Krkonoše

Obr. 1. Mały Staw – Krkonoše

Schronisko Strzecha Akademicka

U horské chaty Schronisko Strzecha Akademicka jsme asi za 10 minut. Do chaty už nejdeme a nezdržíme se. Od chaty budeme pokračovat dále po modré turistické značce směrem ke státní hranici.

Spalona Straznica (1430 m. n. m.)

Po přibližně půl hodině mírného stoupání přicházíme k turistickému rozcestníku, který je bohužel poničený a nejde přečíst jeho název. Podle mapy se však nacházíme u rozcestí jménem Spalona Straznica. U rozcestí postává hlouček polských turistů. Na rozcestí se setkáváme s červenou turistickou značkou po které půjdeme doprava. Vcházíme do mraku a čeká nás cesta mlhou s malou viditelností.

Podle cedule vstupujeme do Krkonošského národního parku (Krakonoski Park Narodowy).

Równia pod Śnieżką (1416 m. n. m.)

Po pěti minutách chůze přicházíme k rozcestí Równia pod Śnieżką, kde je odbočka doprava na žlutou turistickou znaku, která vede přes státní hranici do České Republiky. Žlutá turistická značka vede po cestě, která nese název Jantarová cesta.

Jantarová cesta

Jantarová cesta vede více méně po rovině. Po šesti minutách přicházím ke státní hranici. Je zde cedule upozorňující na státní hranici a také tabule s mapou. Viditelnost je asi 50 metrů. Jantarová cesta končí u Luční boudy. Kvůli špatné viditelnosti však Luční boudu vidíme asi jen o dvě až tři minuty před tím, než k ní dojdeme.

Luční bouda

Za dalších necelých 10 minut od státní hranice přicházíme k Luční boudě. V Luční boudě se zastavujeme asi na tři čtvrtě hodiny na pivo.

Zatím co jsme byli v Luční boudě, venku se pěkně ochladilo. Z Luční boudy se vydáváme po červené turistické značce, která nás převede přes hřeben. Vydáme se směrem k Výrovce.

Kaplička (památka obětem hor) 1509 m. n. m.

Po asi deseti minutách přicházíme k památníku obětem Krkonoš. Památník obětem Krkonoš je malé kamenné stavení (kaple). Na rozdíl od loňského roku je památník zamčený. Památník je v podstatě na hřebenu, na který jsme vystoupali a nyní budeme klesat. Hned za památníkem (asi 30 metrů) je rozcestí turistických značek Kaplička (památka obětem hor). Od Luční boudy jsme ušli kilometr.

Výrovka (1357 m. n. m.)

Po dvaceti minutách přicházíme k turistické chatě Výrovka. Je kolem pěti odpoledne a už se začíná stmívat (dny jsou krátké). Mám problém bez baterky přečíst informace z turistického rozcestníku. Kousek od rozcestí jménem Výrovka je stejnojmenná horská chata. Od kaple jsme ušli jeden a půl kilometru.

Na Výrovce začíná modrá turistická značka a také se zde křižujeme se zelenou turistickou značkou, po které se vydáváme doleva směrem na Richterovy boudy, které jsou jeden a půl kilometru.

Richterovy boudy (1165 m. n. m.)

Po dvaceti minutách sestupu přicházíme k Richterovým boudám. Richterovy boudy jsou horská chata. Na nalezení a přečtení rozcestníku již potřebujeme baterku. Turistické rozcestí se nachází asi sto metrů za horskou chatou. Do Pece pod Sněžkou je to 3 a půl kilometru. Pokračujeme po zelené turistické značce.

Po patnácti minutách přicházíme k rozcestí turistických značek, kde se od červené turistické značky odděluje červená, která sice stejně jako zelená vede do Pece pod Sněžkou, ale vede přes Zelený důl.

Pec pod Sněžkou

Po dalších pětadvaceti minutách vcházíme do Pece pod Sněžkou, míjíme první domy. Kousek od nás je známý velký hotel a za chvíli budeme u autobusového nádraží. Pár desítek metrů od autobusového nádraží je penzión, kde jsme ubytováni. Náš dnešní výlet končí.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2009

Na podzim roku 2009 jsme si udělali já, Albert, Iva, Pepíček, Lenka a Honza prodloužený víkend v Krkonoších. Prošli jsme si některá zajímavá místa v okolí Pece pod Sněžkou. Podívali jsme se i do Polska.


diskuse

vložit nový příspěvek