Obří důl

Druhý den našeho pobytu v Krkonoších se vydáváme přes Obří důl na Maly Staw.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dopoledne vyjdeme z našeho penziónu v Peci pod Sněžkou a směřujeme k rozcestníku turistických značek. Na rozcestníku zjišťujeme, že Sedlo nad Obřím dolem je 7 kilometrů. Vydáváme se zkratkou, která nás vede kolem velkého hotelu Horizont a následně přicházíme na asfaltovou cestu, kde již nacházíme modrou a červenou turistickou značku. Z informační cedule u parkoviště zjišťujeme, že lanovka na Sněžku je uzavřená, což se nás nijak netýká. Po třech minutách míjíme malou přehradu, která je napravo. Jdeme po modré turistické značce Bukovým údolím.

Pec pod Sněžkou, odbočka k lanovce na Sněžku

Po necelé čtvrt hodině chůze procházíme Pecí pod Sněžkou. Mohli by jsme jít doprava přes dřevěný most po žluté turistické značce k lanovce vedoucí na Sněžku. My ale budeme pokračovat po modré turistické značce. Od prvního rozcestí jsme ušli kilometr.

Bouda v Obřím dole

Po další asi čtvrt hodině chůze míjíme Boudu v Obřím dole, která je ten den zrovna zavřená. Bouda v Obřím dole na mne působí trochu starodávným dojmem.

Obří důl – rozcestí (910 m.n.m.)

Po pár minutách přicházíme k turistickému rozcestí jménem Obří důl – rozcestí. Na sedlo nad Obřím Dolem nám schází ještě čtyři a půl kilometru po modré turistické značce. Z rozcestí vede nalevo přes dřevěnou lávku žlutá turistická značka směrem na Modrý důl.

Bouda pod Sněžkou (950 m .n. m.)

Po dalších deseti minutách chůze míjíme Boudu pod Sněžkou. Není zde žádné turistické rozcestí. Kolem nás se začíná pomalu vyjasňovat, z mraků a mlhy začínají vykukovat vrcholky hor. Pokračujeme po dost nekvalitní asfaltové cestě. Asi po padesáti metrech za boudou je cedule informující kolemjdoucí, že v okolí je vojenský bunkr. Bohužel žádný nevidíme.

Po chvilce míjíme kapličku, která podle informací byla postavená v roce 1873. Za kapličkou opouštíme asfaltovou cestu a přecházíme na hliněnou lesní cestu, na které jsou již první stopy sněhu.

Důl Kovárna

Po necelé čtvrt hodině míjíme větrací komín dolu Kovárna. Jsou zde informační cedule a také dřevěné lavice, které slouží jako odpočívadlo pro turisty. Důl Kovárna se začal budovat od roku 1511. U větracího komína turistická značka prudce zahne doprava.

Vodárna pod Sněžkou (1275 m. n. m.)

Potok kousek od Vodárny pod Sněžkou - Krkonoše

Obr. 1. Potok kousek od Vodárny pod Sněžkou – Krkonoše

Po půl hodině chůze po modré turistické značce přicházíme k Vodárnu pod Sněžkou. Jedná se o významné místo města Pec pod Sněžkou a dle informační cedule byla postavená roku 1912. Vodárna pod Sněžkou je uzamčená kamenná stavba, do které není vidět. Za vodárnou je malá dřevěná lávka přes potok, po které musíme přejít.

U Vodárny pod Sněžkou - Krkonoše

Obr. 2. U Vodárny pod Sněžkou – Krkonoše

Po pár minutách míjíme pomník obětí laviny a pokračujeme stále po modré turistické značce dále.

Sedlo nad Obřím dolem

Po dvaceti pěti minutách přicházíme na sedlo pod Obřím dolem. Je zde státní hranice mezi Českou republikou a Polskem. Jsou zde rozcestníky polských a českých turistických značek a také polská turistická chata. Kousek od nás je vrchol Sněžka, na který se ale nevydáme. Máme v plánu navštívit polská plesa.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2009

Na podzim roku 2009 jsme si udělali já, Albert, Iva, Pepíček, Lenka a Honza prodloužený víkend v Krkonoších. Prošli jsme si některá zajímavá místa v okolí Pece pod Sněžkou. Podívali jsme se i do Polska.


diskuse

vložit nový příspěvek