Na běžkách v Laponsku

V druhém díle Silva odloží skútry a vydá se na lyže.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Druhý den chceme prožít trochu aktivněji, proto vyrazíme na běžky. Nemáme své, proto si musíme půjčit, což není problém. Přímo v Levi je několik půjčoven stejné společnosti, proto i ceny jsou ve všech stejné. Ještě si také v informačním středisku koupíme mapu běžeckých tras.

Při prvním pohledu do mapy a na uvedené vzdálenosti máme pocit, že bychom toho mohli zvládnout hodně a dokonce ještě plánujeme zkusit večer dvě osvětlené trasy.

Běžecké trasy v Laponsku

Obr. 1. Běžecké trasy v Laponsku

Začínáme v centru Levi pod jednou z lanovek. Snažíme se držet modře značených tras, které by nás měly zavést k odpočívadlům nebo chatám s občerstvením, kdy na některých si můžeme také prohlédnout soby, případně stany týpí. Kromě klasických dobře upravených stop je možné také bruslení, pro které je také určený upravený pás. A protože takovou možnost u nás moc nemáme, skoro celou cestu se snažím právě bruslit. Zřejmě proto, že nejsme na takový styl běžkování zvyklí, cítíme brzy únavu a vzdálenosti se mi ve skutečnosti zdají delší než je uvedeno v mapách. Čas se krátí a je nám jasné, že nemůžeme stihnout vše, co jsme si naplánovali, ale moc to nevadí, protože spousta tras je na sebe napojených a je tak možnost si je podle potřeby zkrátit. Během cesty jsme stihli jedno občerstvení, kde jsme si objednali párek a obsluha nám dala jen syrový a ukázala na krb, u kterého byly tyče, na které si ho máme napíchnout a sami opéct. Dále jsme se zastavili ještě na dvou sobích farmách, které byly ve srovnání s tím, co teprve uvidíme malé, ale mohli jsme si soby prohlédnout zblízka.

Běžecké trasy v Laponsku

Obr. 2. Běžecké trasy v Laponsku

Za celý den jsme ujeli 23 km, což neodpovídá tomu, jak jsem se cítila unavená, proto o nápadu projet si večer osvětlené trasy už jsme nechtěla ani slyšet a byla jsem ráda, když jsme běžky vrátili:-).

článek je součástí seriálu: Laponsko 2012

Silva s Martinem se roku 2012 vydali na sever Finska do Laponska.


diskuse

vložit nový příspěvek