Rovaniemi – na polárním kruhu ve vesnici Santa Clause

Pokud nevěříte na Ježíška, tak věřte alespoň na Santa Clause. Můžete se totiž za ním podívat do vesnice Rovaniemi, kde bydlí, a dokonce si s ním i popovídat.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Z nejsevernějšího místa, které jsme navštívili nás čeká přesun o cca 150 km jižněji do města Rovaniemi. Abychom se tam dostali, musíme opět využít taxislužby z ledového hotelu na autobusové nádraží ve městě Kittilä. Odtud nás dovezl autobus k vlakovému nádraží v Rovaniemi.

Vesnice Santa Clause

Nejznámějším a nejnavštěvovanějším místem v Rovaniemi je určitě vesnice Santa Clause, kterou je možno navštívit po celý rok. Z vlakového nádraží jezdí každou půl hodinu autobus přímo k ní. Cestou si můžeme také prohlédnout jiné části města.

Přesto, že je březen, u nás už začíná jaro, tak tady po vystoupení z autobusu máme pocit, že jsou Vánoce. Kromě sněhu, který je stále v celém Finsku, tady vánoční atmosféru vytváří vánoční výzdoba, osvětlení nejen venku, ale také ve všech budovách – obchodech, restauracích a neustále hrající vánoční písně.

Vesnice Santa Clause

Obr. 1. Vesnice Santa Clause

Vesnice stojí přímo na polárním kruhu a je ho tak možné překročit přes vyznačenou rovnoběžku se souřadnicemi. V zimě však není pod sněhem vidět, ale poznat je podle sloupů, které jej také označují. Hned vedle stojí sídlo Santa Clause, takže ho jdeme také navštívit. Než k němu dojdeme, procházíme „dílnou“ na vánoční dárky, pak následuje fotografování se Santa Clausem a možnost si s ním chvíli popovídat.

Také si můžete ještě z místní pošty nechat někomu doručit o příštích Vánocích nějaký vzkaz přímo od Santy Clause.

Na polárním kruhu, v pozadí sídlo Santa Clause

Obr. 2. Na polárním kruhu, v pozadí sídlo Santa Clause

Vesnice jako taková není moc velká, většinou se o ní mluví pouze jako o komerčním místu, ale návštěvu bych doporučila. Určitě však bude návštěva rozdílná v zimě nebo v letních slunečných dnech.

Arktikum

Cestou zpět na nádraží jsme vystoupili o dvě zastávky dříve a navštívili ještě muzeum Arktikum, ve kterém jsme se mohli dovědět vše o životě v Laponsku.

Muzeum Arktikum

Obr. 3. Muzeum Arktikum

Po prohlídce jsme došli pěšky na nádraží, odkud jsme jeli nočním vlakem do Helsinek. Jízda trvá celou noc, ale po předešlém nocování v ledovém hotelu jsem v lůžkovým kupé ve vlaku nad míru spokojená.

článek je součástí seriálu: Laponsko 2012

Silva s Martinem se roku 2012 vydali na sever Finska do Laponska.


diskuse

vložit nový příspěvek