London Eye, Westminsterský palác a Big Ben

V třetím a posledním díle se podíváme na sídlo parlamentu Velké Británie, ale také třeba na velký kolotoč "London Eye".

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Vedle Tower Bridge, u něhož jsem minule skončila, najdete Tower of London. Jedná se o pevnost, která sloužila mnoha účelům, mimo jiné i jako věznice. Za vstup do pevnosti zaplatíte 21,45 liber. Osobně jsem ji ale nenavštívila, proto budu pokračovat k dalším místům. Od Tower Bridge se můžete vydat na západ po nábřeží Temže, kde narazíte na slavné Shakespearovo divadlo Globe nebo jet metrem na zastávku Waterloo, odkud budete mít na dosah největší symboly Londýna.

London Eye

London Eye neboli Londýnské oko stojí na nábřeží řeky Temže již od roku 1999. Výška vyhlídkového kola je 135 m a nastoupit můžete do jedné ze 32 dvou kabinek. Kolo nezastavuje, tudíž nastupuje „za jízdy“, ovšem otáčí se velice pomalu a jedna projížďka, resp. otáčka, díky tomu trvá zhruba 30 minut. Základní vstupné na tuto atrakci činí 19,20 liber.

London Eye

Obr. 1. London Eye

Hned vedle London Eye najdete londýnské akvárium (Sea Life London Aquarium), které je jedním z největších v Evropě. Ve zhruba 60 akváriích naplněných více jak dvěma miliony litry vody můžete pozorovat až 500 mořských živočichů z různých koutů světa, včetně žraloků. Za základní vstupné zaplatíte 23,70 liber.

Westminsterský palác a Big Ben

Kousek od akvária přejděte most a dostanete se k Westminsterskému paláci (Westminster Palace), sídlu parlamentu Velké Británie. Současná podoba paláce je výsledkem přestavby z 19. století, kdy proběhla rekonstrukce po rozsáhlém požáru, který palác téměř celý zničil. Nejznámější součástí paláce je Big Ben, hodinová věž. Big Ben je ve skutečnosti jméno hlavního zvonu ve věži, který váží zhruba 13,5 tuny. Jméno nicméně natolik zlidovělo, že se jim začala označovat celá věž.

Westminsterský palác

Obr. 2. Westminsterský palác

Veverka v parku St James’s Park

Obr. 3. Veverka v parku St James’s Park

Za Westminsterským palácem narazíte na Westminsterské opatství (Westminster Abbey), kde se odehrávají korunovace či královské svatby. Je také místem, kde jsou uloženy ostatky panovníků. Od Westminsterského opatství a paláce je to kousek na známou ulici Whitehall, kde sídlí ministerstva, a ze které můžete nahlídnout do ulice Downing Street. Jedná se nejspíše o nejhlídanější ulici v Londýně, neboť se v ní nachází sídla britského premiéra, předsedy vlády či ministra financí. Ulicí Whitehall se dostanete až na Trafalgarské náměstí, tudíž téměř na samý začátek okruhu. Odtud bych se vydala do parku St James’s Park, jednoho z královských parků. Navštívíte-li ho v jarních či letních měsících, budete se moci kochat nádhernými květinovými záhony. A než se do parku vydáte, kupte si burské oříšky. V parku totiž hojně pobíhají veverky, které vám budou doslova „zobat z ruky“.

článek je součástí seriálu: Poznejte Londýn

Seriál, ve kterém nás Taťána Ochmanová provede Londýnem.


diskuse

vložit nový příspěvek