Josefovské údolí

První den našeho pobytu v Moravském krasu se vydáme z Adamova Josefovským údolím ke Staré huti u Adamova a dále k několika volně přístupným jeskyním.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Adamov – zastávka

Náš dnešní výlet začínáme na parkovišti u železniční stanice Adamov – zastávka, kam jsme přijeli autem a které tam necháme zaparkováno. V nedalekém Albertovi si koupíme nějaké věci, převážně jídlo na svačinu a vydáme se po Nádražní ulici přes řeku Svitavu k parkovišti, které je od nádraží vzdáleno asi 100 metrů. U parkoviště na Náměstí práce se nachází turistické rozcestí Adamov – zastávka, turistické rozcestí.

Adamov – zastávka, turistické rozcestí

Rozcestí není pojmenováno. Jeho název Adamov – zastávka, turistické rozcestí vyčtu z mapy. Rozcestím procházejí tři turistické značky, modrá, zelená a žlutá. My se vydáme po modré turistické značce po Naučné stezce Josefovské údolí směrem na Josefovské údolí. Krátkou cestu jdeme nejen po červené turistické značce, ale také po zelené a žluté. Cesta vede po asfaltové cestě městem Adamov.

Asi po 200 metrech chůze přicházíme na Smetanovo náměstí, kde se nachází další nepojmenovaný turistický rozcestník. Na rozcestníku začíná červená turistická značka, která společně se zelenou vede rovně směrem k sídlišti. My zahýbáme doleva a pokračujeme po modré a žluté turistické značce směrem na Josefovské údolí.

Procházíme mezi rodinnými domy po ulici Plotní, až asi po necelém jednom kilometru chůze přicházíme na hlavní ulici Josefovská, po které pokračujeme asi dvě stě metrů a po první zatáčce vlevo přicházíme k turistickému rozcestí Josefovské údolí.

Josefovské údolí (rozcestí)

K rozcestí Josefovské údolí jsme došli asi po necelé čtvrt hodině chůze od předchozího rozcestí. Na rozcestí se od nás doleva odděluje žlutá turistická značka. My pokračujeme dále po hlavní asfaltové cestě, po které nás vede modrá turistická značka. Náš nejbližší cíl, Stará huť u Adamova, je vzdálen 2.5 kilometrů. Po asi 100 metrech chůze přejdeme přes cestu a modrá turistická cesta nás zavede přes Křtinský potok do lesa.  Hlavní cestu opouštíme, je hustý provoz, přestože jsme po ní šli jen pár stovek metrů, hustý provoz jsme pocítili.

Křtinský potok - Josefovské údolí, Moravský kras.

Obr. 1. Křtinský potok – Josefovské údolí, Moravský kras.

Dále pokračujeme lesní cestou podél Křtinského potoka. Hlavní cestu, která nás bude provázet ještě dlouho, máme po levé ruce. Asi po dvaceti minutách chůze po modré turistické značce míjíme hraniční ceduli Národní přírodní rezervace Býčí skála.

Národní přírodní rezervace Býčí skála

Podle cedule se národní přírodní rezervace nachází v nadmořské výšce 256 až 502 metrů nad mořem a zabírá polohu 181,58 ha. Rezervace chrání druhově bohatá přírodní společenstva smíšených lesů s převahou dubu a buku v údolí Křtinského potoka a krasové jevy a jeskyně. V jeskyních jsou významná zimoviště netopýrů. Oblast je známá paleontologickými archeologickými nálezy, zejména objevem halštatského kultovního místa. Tolik informace z cedule a my pokračujeme dále.

Stará huť u Adamova (295 m. n. m.)

Po necelé tři čtvrtě hodiny chůze od rozcestí Josefovské údolí přicházíme po modré turistické značce a Naučné stezce Josefské údolí k rozcestí Stará huť u Adamova. U cesty, na druhé straně křtinského potoka se nachází stará huť. O ní ale až v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Moravský kras 2016

Na jaře roku 2016 jsme se vydali na prodloužený víkend do Moravského krasu obdivovat nejen krásy zdejších dostupných jeskyní.


diskuse

vložit nový příspěvek