Thajsko a Kambodža 2010 – den devatenáctý – Bangkok

Další den v Bangkoku si zpříjemníme prohlídkou chrámu Wat Pho a návštěvou tržišť.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Královský palác

Ráno vyrážíme ke královskému paláci. Pro cestu se rozhodujeme použít veřejnou dopravu. Zdá se nám, že moc nechápeme systém (je pro nás těžké najít zastávku a když už ji najdeme, neexistuje tu nic jako časový rozpis autobusů, nebo další zastávky jednotlivých linek). Naštěstí máme mapu Bangkoku, kde jsou zakresleny i trasy autobusů (ani nevím, odkud ji máme, ale tuším, že jsme ji dostali první den u informačního stánku na letišti). Divíme se, proč jsou na některých zastávkách stejná čísla uvedena dvakrát. Postupně ale zjišťujeme, ze modrou barvou jsou označeny vozy s klimatizací (svezení stojí o něco více) a červenou levnější autobusy bez klimatizace. Cestovat autobusem je celkem příjemné a navíc velice levné – za asi patnácti minutovou cestu ke královskému paláci platíme 7 Bt za každého.

Před prohlídkou paláce se chceme nejprve nasnídat. Jako všude na ulicích je i tady malé tržiště. U jednoho ze stánků se rozhodujeme pro snídani pro otrlé – 2 hrudky z mletého masa (vypadá to jako karbanátky a k mému překvapení to tak i chutná), kus uzené ryby a rýži (celkem 120 Bt).

Posilněni snídaní vyrážíme na prohlídku. Hned za bránou sedí kontrola oblečení. Naše tříčtvrteční kalhoty se jim nezdají a posílají nás do šatny. Za vratnou zálohu 500 Bt nám půjčují zavinovací sukni a kalhoty. Takto vymóděni pokračujeme k pokladnám (vstupné 350Bt za osobu je dost, ale když už jsme tu…).

Palác je podobný jako v Phnom Penhu. Hezky upravený, celý zlatý, honosný a monumentální. Také tady mají vzácnou smaragdovou sošku Buddhy na kterou se stojí dlouhá fronta.

Bangkok - palác

Obr. 1. Bangkok – palác

Po pár hodinách toho máme dost. Vracíme vypůjčené oblečení a jdeme do chrámu kousek od paláce – Wat Pho.

Wat Pho

Chrám Wat Pho je jedním z dalších oblíbených turistických cílů. Je v něm 46 metrů dlouhá socha ležícího Buddhy.

Wat Pho - Buddha

Obr. 2. Wat Pho – Buddha

Cestou nás kromě spousty tuk ťukářů oslovuje i další „dobrodinec“, který nám chce poskytnout pomoct, kterou nepotřebujeme. Opět nám čmárá do mapy a opět se ho snažíme rychle zbavit.

S pomocí mapy nacházíme Wat Pho (vstupné 50 Bt za osobu). Socha Buddhy je vážně úžasná. Opravdu stojí za to ji vidět.

Wat Pho

Obr. 3. Wat Pho

Víkendový trh na Mo Chit

Po prohlídce chrámu se vracíme do hotelu. Dáváme si sprchu a hned zase vyrážíme do města. Tentokrát je naším cílem víkendový trh na poslední zastávce Skyline – Mo Chit.

Už od zastávky proudí davy lidí, podél chodníku stojí dlouhá řada minibusů z cestovek, které sem vozí turisty.

Trh je velký, ale jinak nás moc nenadchl. Cestou dost silně pršelo a na trhu je teď spousta bláta. Stánkaři tu nabízejí všemožné zboží, většina nám však připadá podobná jako v Evropě na vietnamských trzích. Okukujeme pár věcí, ale nakonec nic nekupujeme Jen balíček masa ze sušené olihně (40 Bt).

Khao San Road

Z trhu chceme ještě zajet na Khao San Road. Doufáme, že tu koupíme nějaké dárky. V naší chytré mapě hledám autobus. Zastávka je u široké šesti proudé silnice s celkem hustým provozem. Autobusy většinou nezajíždějí k zastávce, ale lidé vyskakují téměř za jízdy ve třetím pruhu, nejdále od chodníku a nový pasažéři se proplétají mezi jedoucími auty, aby mohli nastoupit. Do toho se nám moc nechce. Chvíli čekáme, až jeden z autobusů přijíždí blíž k chodníku.

Úspěšně vystupujeme na Khao San Road. První den naší cesty nám tu vše připadalo levné. Teď si jasně uvědomujeme, že je tu dráž než v obchodním centru u našeho hotelu. Obchodníci jsou tu navíc zhýčkaní množstvím turistů a nejsou vůbec ochotni smlouvat. Chceme si zajít na masáž, nesleví nám však ani batoh, takže si masáž odpustíme.

Když už jsme tu, alespoň se najíme. Pavlík si dává grilovanou rybu (180 Bt) a já grilovanou velkou krevetu (50 Bt).

Pro dnešek máme dost. Vracíme se do hotelu a jdeme spát.

článek je součástí seriálu: Thajsko a Kambodža 2010

Cestopis ze svatební cesty manželů Řehákových Thajskem a Kambodžou v lednu 2010.


diskuse

vložit nový příspěvek