Za tajemnou atmosférou volně přístupných jeskyní Kostelík a Jáchymka

Moravský kras je doslova protkán jeskyněmi všech možných velikostí a tvarů. Některé tvoří ohromné a složité jeskynní systémy, jiné jsou sice menší, ale stejně zajímavé. Jednou z takových je volně přístupná průchozí jeskyně zvaná Kostelík a její o něco větší obdoba s názvem Jáchymka. Nachází se jen kousek od sebe a obě si tak můžete prohlédnout během jednoho výletu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Býčí skála

Na dnešní výlet se vydáme do střední oblasti Moravského krasu, konkrétně do spodní části Křtinského údolí (v těchto místech od JosefovaAdamovu se nazývá i Josefovské údolí). Kdysi toto údolí a jeskyně v něm vyhloubil Křtinský potok, který tudy protéká i dnes, ovšem s daleko menší razancí. Jeskyní je v údolí opravdu mnoho, jen těch nejznámějších je asi patnáct. Světově proslulou jeskyní je Býčí skála, která nejen, že tvoří spolu s Rudickým propadáním druhý nejdelší jeskynní komplex v Česku, ale je také velmi významným archeologickým nalezištěm. Veřejnosti je bohužel celoročně nepřístupná. Její velká kolmá vápencová stěna nad vstupem ale určitě za zastavení stojí.

Býčí skála

Obr. 1. Býčí skála

Ostatně právě podél silnice před Býčí skálou je nejlepší zaparkovat auto, pokud se chcete vydat k Jáchymce nebo Kostelíku. Lepší místo na parkování v okolí není, jedině v Josefově, části obce Habrůvka, vzdáleném necelý kilometr odtud. Pokud se chystáte na delší pěší výlet, mezi Adamovem a Křtinami vede modrá turistická trasa, která prochází oběma jeskyněmi.

Kostelík

Jeskyně Kostelík se nachází asi 500 metrů od Býčí skály směrem ke Křtinám. Na pravé straně palouku před skalní stěnou Býčí skály je několik schůdků vedoucích na lesní cestu. Tou se pak vydáte vzhůru, až narazíte na vstup do jeskyně Kostelík. Je dlouhá asi 30 metrů a velikost jejích prostor je obdivuhodná, ač se to při pohledu na vchod ze směru od Býčí skály možná zprvu nezdá. Ostatně také pro své až 8 metrů vysoké chodby sbíhající se v jednom obrovském prostoru dostala jeskyně svůj název, připomíná totiž kapli. Na vysokém stropě jeskyně je okno, díky kterému je prostor dobře osvětlen denním světlem a baterka tak není třeba. V jednom rohu jeskyně se nachází vstup do systému velmi úzkých chodeb, takzvaných plazivek. Nedoporučuje se do nich vůbec zkoušet lézt, děti by se mohly ztratit a dospělí zaseknout!

Vchod do Kostelíka ze směru od Křtin

Obr. 2. Vchod do Kostelíka ze směru od Křtin

Vývěry Jedovnického potoka

K jeskyni Jáchymka se musíte vydat od Býčí skály asi 700 metrů na druhou stranu, směrem na Adamov. Nejlepší je jít kousek podél pravé strany silnice, kde se za zatáčkou nachází Vývěry Jedovnického potoka, jedno z míst, kde se tento potok dostává z hlubin jeskyní na povrch. Poté už přejdete silnici a pokračujete po turistických značkách, sbíhá se tu modrá a zelená patřící naučné stezce Josefovským údolím.

Vývěr Jedovnického potoka

Obr. 3. Vývěr Jedovnického potoka

Jáchymka

Jeskyně se nachází jen kousek od silnice na levé stráni údolí nad Křtinským potokem, ze silnice je dobře viditelné její velké oválné okno. Jáchymka dostala své jméno podle poustevníka Joachima, který tu v 19. století léta žil. Právě kvůli skalnímu oknu připomínající ženský klín se jí ale také někdy přezdívá Evina jeskyně.

Průchozí tunel ve spodním patře jeskyně Jáchymka

Obr. 4. Průchozí tunel ve spodním patře jeskyně Jáchymka

Jáchymka má celkem tři patra, všechna jsou přístupná. Spodní patro začíná tunelem se třemi vchody, kterým prochází turistická trasa. Odtud se také malým vstupem vchází do hlavního dómu, kde se už ale neobejdete bez dobré baterky. Ta je nezbytná především, pokud se tudy chcete vydat do horních pater jeskyní. Po levé straně hlavního dómu se po svahu dostanete do středního patra a poté schůdky do nejvyšších míst. Jeskyně jsou hojně navštěvované a dostat se nahoru není velkým problémem, dávejte ale dobrý pozor, kam šlapete, i tady jsou nebezpečná místa.


diskuse

vložit nový příspěvek