Zřícenina hradu Landštejn – unikátní románská architektura

Mohutné zdi zříceniny Landštejn vystupují na vrcholu návrší z okolní krajiny jako připomínka dávné minulosti. Tak jako jiné zříceniny, i Landštejn láká mnoho návštěvníků, kteří se kromě obdivu nad jeho pozůstatky mohou pokochat výhledem do širokého okolí z hradní věže. Už jen to je dobrým důvodem Landštejn při toulkách Českou Kanadou nevynechat, pokud vás nenaláká samotný fakt, že jde o jednu z nejrozsáhlejších a nejzachovalejších hradních zřícenin u nás.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Zřícenina hradu Landštejn stojí na vršku nad osadou Landštejn, asi 3 kilometry od Starého Města pod Landštejnem, v oblasti kolem Jindřichova Hradce, které se přezdívá Česká Kanada. Nachází se jen kousek od hranic s Rakouskem a právě stráž nad sporným hraničním územím byla důvodem jeho vzniku v dávných dobách.

Zřícenina hradu Landštejn

Obr. 1. Zřícenina hradu Landštejn

Historie hradu Landštejn

Byl postaven na popud krále Přemysla Otakara I. nejpozději někdy po roce 1222, v roce 1231 je již písemně doložena jeho nejstarší postavená část. Během své historie byl hrad v držení slavného a ve své době mocného rodu Vítkovců, poté Krajířů z Krajku a následně mnoha dalších majitelů, to už však neměl takový význam jako za vlastnictví Vítkovců. Po různých bojích a snahách o dobytí hradu přinesl jeho částečnou zkázu blesk, který v šedesátých letech 17. století srazil nároží jedné z věží a způsobil požár. Další mohutný požár v roce 1771 pak zkázu dokončil. Po něm už hrad nebyl obnoven a chátral, rozebírán místními obyvateli na stavební materiál. V poslední třetině 20. století však ve snaze o zachování památky začala jeho rekonstrukce, která umožnila v roce 1990 zpřístupnění Landštejnu v podobě, jakou si můžeme prohlédnout i dnes.

Vstupní brána a část paláce hradu Landštejn.

Obr. 2. Vstupní brána a část paláce hradu Landštejn

Zajímavá ukázka románského slohu

Landštejn byl vybudován jako obranný hrad a tím je dána i jeho unikátní architektura. Tvořily ho dvě věže propojené palácem, později byl rozšířen a lépe opevněn. Je zajímavou ukázkou románské architektury a patří mezi nejvýznamnější památky tohoto slohu ve střední Evropě.

Mohutné zdi bývalého hradu

Obr. 3. Mohutné zdi bývalého hradu

Až si prohlédnete pozůstatky mohutných zdí, vystoupejte po dřevěném schodišti na vrchol hranolové Velké věže. Tady z vyhlídkové terasy budete mít krásný panoramatický výhled na hluboké lesy kouzelné České Kanady a při dobré viditelnosti můžete na jihu spatřit až 140 km vzdálené vrcholky Alp.

Česká Kanada při pohledu z Velké věže

Obr. 4. Česká Kanada při pohledu z Velké věže

diskuse

vložit nový příspěvek