Zdraví Jemen

Frčí tu kat: to je taková místní lehká droga. Jsou to listy jakési rostliny, jejichž žvýkání má údajně navodit lehce euforické pocity.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Salam Alejkum,

Poloha: opět Sana’a, super hotlýlek ve starým městě

Čas: 19:58 h

Zdravotní stav: v pohodě

Pár dalších postřehů (pořadí nic nevypovídá o jejich důležitosti):

Frčí tu Toyoty. Od starých keplů až po supermoderní Land Cruisery. Odhad bych to tak na 80% všech samohybů. Kde na ty nový, proboha, berou? Pak tu paběrkujou mercedesy všech věkových kategorií a trochu nějakých korejců.

Frčí tu kat: to je taková místní lehká droga. Jsou to listy jakési rostliny, jejichž žvýkání má údajně navodit lehce euforické pocity. V praxi to vypadá tak, ze místní si přes den koupí igeliťák plný lupení a po skončení půstu si tím narve hubu k prasknutí (mimo ramadán začínají už po poledni). Mají úplně neskutečně narvanou jednu tvář. Na úřadech, v cestovkách, na ulici, na trhu, prostě všichni mají jednu papulu jako by je šíleně bolely snad všechny zuby. Pokud to žvýkají cestující v busech, hážou zbytky na zem, a tak to tam vypadá jako v chlívě. Jsou to prasata, viz dále.

Předevčírem jsme se s Přemkem rozhodli to taky vyzkoušet. Naše poznatky: Je to extrémně hnusný a nefunguje to. Musím říct, ze když jsme si to futrovali do pusy, dost jsme se u toho pobavili. Narvané papuly se nám ale nedokázalo docílit ani vzdáleně. To, že jsme to v puse udrželi celou hodinu a půl, považuji za heroický výkon. Nakonec jsme to vyplivli hádejte kam. Jede v tom fakt celá země a je to dost hrozný. S katem se pojí i historka stará tak 20 minut. Chtěli jsme zajít na internet. Když jsme přišli před kavárnu (jestli se to tak dá nazývat), bylo zavřeno. Prý ze otevřou v sedm. Po sedmé se přikolíbali dva starší chlapi a odemkli a ať jdeme dovnitř. Povídá, ať jdeme s nima nahoru nad kavárnu. Protáhli jsme se úzkým schodištěm, a tam byla místnost s docela pohodlným sezením podél stěn. Posadili nás tam a oni rozložili na zem takovej velkej hadr. Říkali jsme si, že nás asi chtějí pozvat na večeři. Houby!! Vytáhli pytle s katem a už to jelo, začali se futrovat a nás neušetřili. Chvílema jsme se docela dobře bavili a oni taky, když nás pozorovali. Postupně se trousili na seanci další přežvýkavci. Asi po půl hodince nás propustili dolů na internet. Mám podezření, že jen proto, ze jsme zabírali místa dalším členům :-). Zatímco si tu píšu maily, tak kdesi nade mnou se vesele žvýká :-). Ještě cítím v puse tu hnusnou pachuť….

Jemen 2008

Obr. 1. Jemen 2008

Lidi: hodně fajn, pokud ovšem nepracujou v YEMITCO (největší autobusový dopravce). Tam asi verbujou zaměstnance podle toho, jak jsou protivný – viz historka z Adenu. Nejlepší jsou starý lidi, ty mají opravdu upřímnou radost, když potkají cizince.

Bordel: je všudypřítomnej. Ze začátku pobytu jsem byl hodně překvapenej, jak je v Sana’a čisto. To ale bohužel platí jen pro starý město. Jinak je to jako ve všech zemích od Turecka na východ (možná včetně). Nechápu, že jim nevadí vylézt ze dveří svýho domu, kde mají čisto a hned šlápnout do hovna….

Žebráci: bohužel taky celkem dost. Na Indii to ale pořád nemá…

Kuřata: už mi lezou i ušima. Buď jíme grilovaný kuřata, nebo zeleninu. Nic jinýho nám nejsou schopný nabídnout. Jo ještě makarony, ale to jsme zkusili jednou a byl to provar. Kopička špaget, ke kterejm nedali ani kečup….

Do Sana’a jsme přijeli včera v noci z Ibbu. Cesta busem byl taky dost dobrej zážitek, ale o tom se teď rozepisovat nebudu. Dnešek jsme měli vyhrazenej na to, abychom našli někoho, kdo s námi podnikne trek v Harazu. Napřed jsme šli do nějaký cestovky, ale ty chtěli za 5 dni za tři lidi skoro 700 USD bez jídla. Nakonec jsme zjistili, že se stačilo poptat přímo v hotelu, nebo v ostatních hotelích po okolí. Takže výsledek je, že jsme sehnali průvodce, který dokonce spolupracuje s českými cestovkami, umí pár slov česky, chce rozumný peníze a je celkem fajn. Dali jsme mu zálohu 50 USD, tak doufám, že na něj nebudu muset změnit názor…. Zítra odpoledne s ním odjíždíme do Manachy a pozítří ráno vyrazíme. Teď se tedy několik dní k internetu nedostanu a ozvu se asi až par dní před odjezdem.

Mám hlad a nic dalšího mě už momentálně nenapadá. Jdeme se na tržiště najíst, tam mají kebab.

Petr

PS:

Pro Honzu. Jambie není policie na dodržování ramadánu, ale dýka, kterou většina chlapů nosí za takovým velkým pásem na břiše a je to něco jako odznak mužství.

Pro Víťu: Obávám se, že to, co jsi v Čechách zaplatil za taxíka, by ani místní minibusík plnej Jemenců nedal dohromady :-).

Fotogalerie z Jemenu – https://www.cestovatele.info/galerie/jemen2008/

článek je součástí seriálu: Dopisy z Jemenu 2008

Dopisy Petra Louženského z Jemenu roku 2008 svým přátelům.


diskuse

vložit nový příspěvek