Jemen do třetice

Dneska jsem na netu naprosto neplánovaně, přiznám se, že potřebujeme zabít čas. Detaily viz dále. Ráno jsme vyrazili busem z Ta'izu do Adenu.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Opět zdravím z Arabského poloostrova,

Poloha: Aden

Čas: 16:06

Klima: brutální vedro a vlhko (jsme v přístavu na jihu Jemenu)

Zdraví: pevné, obzvlášť stolice. O ramadánu a bez vody se sra…. pardon, průjem, asi nedostaví

Dík všem co se ozvali!

Dneska jsem na netu naprosto neplánovaně, přiznám se, že potřebujeme zabít čas. Detaily viz dále. Ráno jsme vyrazili busem z Ta’izu do Adenu. Už to samo o sobě bylo dobrý, protože bus měl ject v 8 ráno a vesele se přihrkal „už“ v 9:30. Pěknej novej Mercedes. Tyhle silný stroje by těm dobytkům vůbec neměly přijít do rukou. Dělají s tím na silnici psí kusy a nám, chudákům turistům, potom vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Kolem poledne jsme dorazili do Adenu. Když jsme z tý klimatizovaný pixly vylezli, nevěřili jsme tomu, že může vůbec bejt takový vedro. Utěšovali jsme se tím, že to určitě budou výdechy od motoru. Bohužel nebyly…. Měli jsme namířeno do Wadi Hadramawt, kde je hlavním cílem Shibam, takzvaný Manhattan pouště. Abychom se tam dostali, musíme dojet do Sayunu, což je největší město v Hadramawtu. Jenže to se ukázalo právě v Adenu být kámen úrazu. Když jsme přišli k okýnku s požadavkem Sayun, připadne Mukalla, poslal nás maník do nějakých dveří vedle, kde seděl manažer celý kanceláře. Ten si nás skoro ani nevšim a když jsme mu řekli, co chceme, jen povídal že NE. Řekli jsme si, že tam tedy asi nejezdí. Obešli jsme pár okolních kanceláří provozujících autobusy, ale největší úspěch byl jeden autobus v sobotu. V ostatních se vetšinou váleli a chrněli (ten ramadán je fakt pakárna) a do Sayunu prostě nejezdí. Vrátili jsme se tedy do původního office a s pomoci místního člověka, kterej trochu reagoval na angličtinu, jsme zjistili, že busy tam jezdi, ale cizince neberou. Prý proto, že je tam spousta checkpointů, busy díky kontrolám turistů nabírají velký zpoždění a cestující to proste štve. To nám přišlo dost komický s ohledem na to, že ráno bus přijel o 1,5 hodiny pozdějc a hlavně nás to dost naštvalo. Vyrazili jsme tedy opět za manažerem, ale ten tam nebyl. Asi se zapíral, protože potom pro něho nějakej pohůnek došel. Výsledek byl stejnej a ani nepomohlo, že jsme mu před očima mávali permitem, na kterým byl i Sayun (doufám, je to totiž celý arabsky). Přemek objevil, že na permitu je i telefon na ministerstvo turistiky, tak jsme si řekli, že tam brnkneme. Tak jsme udělali, vyžádali si tam člověka, co mluví anglicky a vysvětlili, o co jde. Ten říkal, ať dojdeme normálně někam, odkud jezdí autobusy, a koupíme si lístky. Vysvětlili jsme mu, že to právě děláme a dali mu na ucho našeho manažera. Ten sice při hovoru očividně zjihnul, ale bohužel to nepomohlo. Na ministerstvu nám řekli, že musíme jen s nějakou spešl agenturou a s ostrahou. To nám ty ******, nemohli říct hned když nám dávali ten permit?!? Tak jsme si zkroušeně koupili lístky zpátky do Ta’izu a čekáme do osmi, kdy nám to jede…..

Jemen 2008

Obr. 1. Jemen 2008

V průvodci jsme si našli, že v Adenu je jedinej hypermarket v celým Jemenu. To jsme si nemohli nechat ujít, tak jsme se k němu dopravili a nestačili jsme zírat. Představte si nákupní centrum Černý most na břehu Indického oceánu. Moc obyčejných místních lidí sem ale asi nechodí…. Dole v sámošce jsme nakoupili něco na zakousnutí a hlavně pití, protože už jsme byli napůl šílený žízní. V patře jsme našli zastrčenej kout a tam jsme to všechno v ilegalitě sežrali!! Koupili jsme si takový mini pizzy. Housenka (=arabská žena v čádoru) se nás ptala, jestli ji chceme ohřát. Protože jsme paranoidní, řekli jsme že ne, protože to by nás určitě usvědčilo, že to chceme sežrat hned :-)). Při pochůzce po Aden Mall (tak se to jmenuje) jsme objevili i internetovou kavárnu a tak vzniknul tenhle mail. Kavárna patří k těm dražším, 150 YR/hodinu (1USD=199 YR) :-). Za chvíli se asi odvážíme ven, snad už tam bude trochu k žití. Omrkneme přístav, po modlitbě po 18. hodině se legálně najíme a vyrazíme zpátky na autobusák a hurá zpátky do Ta’izu….

Tak takhle se tu mam já. A co vy?

Petr

Fotogalerie z Jemenu – https://www.cestovatele.info/galerie/jemen2008/

článek je součástí seriálu: Dopisy z Jemenu 2008

Dopisy Petra Louženského z Jemenu roku 2008 svým přátelům.


diskuse

vložit nový příspěvek