Žďárské vrchy – místo pro aktivní odpočinek jako stvořené

V úvodním dílu seriálu o Žďárských vrších nám Michaela Slámová představí Žďárské vrchy.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy vznikla v roce 1970 a rozhodně ne pro nic za nic. Toto území je totiž výrazně zalesněné a plné potoků s kouzelnými kapradinovými zákoutími a samozřejmě spoustou krásných luk a rybníků lemovaných břízami. Husté lesy navíc skrývají opravdové poklady pro milovníky skal. Pramení tu také několik řek, jako například Svratka, Chrudimka, Doubrava a samozřejmě také Sázava. Na jihu Žďárských vrchů je jedním z významných center oblasti Žďár nad Sázavou, odkud se pohodlně dostanete do většiny oblastí Žďárských vrchů. Nedaleko tohoto okresního města leží sportovní a především lyžařské centrum regionu, tím je Nové Město na Moravě. Na severu pak je největším městečkem Hlinsko.

Okolí skal Žďárských vrchů

Obr. 1. Okolí skal Žďárských vrchů

Co můžete vidět?

Díky mrazivému zvětrávání na konci čtvrtohor je území Žďárských vrchů poseto množstvím obdivuhodných rulových skalních útvarů, které jsou neuvěřitelně různorodé, většinou velmi dobře přístupné a často obklopené kamennými moři. Skály Žďárských vrchů jsou také velice často navštěvované horolezci. Najdete tu také řadu krásných rybníků. Za zmínku stojí určitě Velké a Malé Dářko nedaleko Žďáru nad Sázavou, stejně jako Medlovský rybník a rybník Sykovec, ten je také velice oblíbenou zastávkou sportovních rybářů. A jako bonus můžete brát i to, že pobyt v prostředí s tak čistým ovzduším, jako je tady, vám určitě prospěje.

Jedno z mnoha kamenných moří Žďárských vrchů

Obr. 2. Jedno z mnoha kamenných moří Žďárských vrchů

Co vás může překvapit?

Připravte se na to, že počasí je v této oblasti proměnlivé a chladnější, často i v letních měsících. Z hlediska výběru oblečení se vyplatí počítat s místy opravdu silným větrem, ten v oblasti Žďárských vrchů fouká velice často. Počasí jako na jihu naší země tedy ve Žďárských vrších rozhodně nečekejte, nenechte se tím ale odradit. Právě dynamické počasí tohoto regionu napomáhá překrásným scenériím s nebem plným rychle jdoucích mraků, které jistě oceníte jako odměnu za namáhavý výstup na některou ze skal nebo kopců.

Dub je typickou součástí lesů Žďárských vrchů

Obr. 3. Dub je typickou součástí lesů Žďárských vrchů

Kam za památkami?

Žďárské vrchy nejsou ale jen plné obdivuhodných přírodních ekosystémů a krajinných zákoutí, najdete tu také řadu památek, které za návštěvu určitě stojí, jako například kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Další oblíbenou zastávkou turistů je Nové Město na Moravě. Jeho ulice jsou hojně vyzdobeny sochami významných českých sochařů a také místních rodáků Jana Štursy a Vincence Makovského. Regionální umění je možné si prohlédnout v Horácké galerii, která sídlí v neorenesančním zámku na prostředním ze tří náměstí. Na kopcích Žďárských vrchů najdete také řadu zřícenin jako třeba Dalečín a Zubštejn.

Věřte, že pokud objevíte kouzlo tohoto poměrně chudého regionu, budete se sem rádi vracet znovu a znovu. Zjistíte totiž, že Žďárské vrchy působí jako balzám na duši.

článek je součástí seriálu: Vrcholy Žďárských vrchů

Michaela Slámová nás provede po některých významných vrcholcích pohoří Žďárské vrchy.


diskuse

vložit nový příspěvek