Pasecká skála

V dalším díle nás Michaela Slámová zavede na Paseckou skálu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Dalším kouzelným skalním pokladem skrývajícím se ve smrkových bučinách Žďárských vrchů je Pasecká skála. Jde o tři skaliska, která se rozkládají nedaleko osad Studnice a Rokytno v nadmořské výšce 822 metrů.

Pasecká skála

Obr. 1. Pasecká skála

Kudy na Paseckou skálu?

Pasecká skála je jedna z nejlépe přístupných skal ve Žďárských vrších. Leží totiž jen asi 300 metrů od silnice mezi Novým Městem na Moravě a Sněžným. Hned u silnice je i prostor k zaparkování auta. Z nedalekých vesnic Rokytno a Studnice, kam se dostanete nejlépe autobusem z Nového Města, vedou také pěkné turistické trasy dlouhé kolem 3 až 4 kilometrů. Samozřejmě také můžete vyrazit rovnou z Nového Města na Moravě, kde několik tras začíná.

Pohled z Pasecké skály

Obr. 2. Pohled z Pasecké skály

Co můžete vidět?

Vřele doporučit mohu trasu přes Medlovský rybník, který je jedním z největších a nejvýše položených rybníků v oblasti Žďárských vrchů. Část rybníka je zalesněná až ke břehu a plná rákosových zákoutí s pestrobarevnými vážkami. Pokud z Medlovského rybníka vyrazíte rovnou na Paseckou skálu, čeká na vás velmi příjemná cesta v podstatě jen lesem. Pokud je vám milejší cesta přes louky, zvolte trasu z Nového Města na Moravě přes Studnice. Na Pasecké skále se můžete těšit na krásnou vyhlídku, která je na jednom ze skalních útvarů opatřena dokonce i zábradlím a dostat se až nahoru opravdu není náročné.

Vyhlídka na Pasecké skále

Obr. 3. Vyhlídka na Pasecké skále

Kam na jídlo?

Pokud vás přepadne v této lokalitě hlad, mohu vám doporučit návštěvu Turistické chaty Studnice, která leží v nejvýše položené obci na Vysočině. Pokud si v místní restauraci objednáte, ochutnáte tím pádem i suroviny místních farmářů, pekařů a řezníků, ze kterých v Turistické chatě Studnice vaří. Chata navíc nabízí také ubytování a poměrně velké zázemí pro turisty. Připravte se ovšem na to, že na vás bez milosti dýchnou 80. léta, ve kterých byla Turistická chata Studnice postavena. Od té doby se totiž v interiéru chaty změnilo jen málo. Lehčí občerstvení zvládnete také u Medlovského rybníka, kde v letní sezóně narazíte na stánek s občerstvením.

Pokud vám Pasecká skála jako cíl výletu v této lokalitě nebude stačit, můžete přidat například také rybník Sykovec, přírodní rezervaci Olšina u Skleného nebo třeba Pohledeckou skálu. Vše v dosahu pár kilometrů.

článek je součástí seriálu: Vrcholy Žďárských vrchů

Michaela Slámová nás provede po některých významných vrcholcích pohoří Žďárské vrchy.


diskuse

vložit nový příspěvek