Zámek Jánský Vrch

Jeden den našeho pobytu v Javorníku jsme navštívili místní zámek Jánský vrch, který se nachází přímo v Javorníku. K zajímavým atrakcím zámku patří sbírka dýmek, která je největší ve střední Evropě a jedna z největších na světě.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Zámek Jánský vrch se nachází přímo v Javorníku na vyvýšeném kopci. Zaparkovat lze v podstatě kdekoliv v Javorníku a k zámku je to co by kamenem dohodil. Cestou na zámek míjíme Eichendorffovu vyhlídku, která je pojmenována po německém básníkovi Josephovi von Eichendorffovi, který zámek několikrát navštívil. Vyhlídka je v podstatě kamenná terasa s kamennou lavičkou a s pěkným výhledem na Javorník a okolí.

Výhled na Javorník z Eichendorffovy vyhlídky

Obr. 1. Výhled na Javorník z Eichendorffovy vyhlídky

Kousek od Eichendorffovy vyhlídky je brána na zámecké nádvoří, kde se v malém domku dají koupit vstupenky k prohlídkám a také mnoho různých turistických suvenýrů.

Historie zámku Jánský Vrch

První písemná zmínka o původním hradu, který zde stával je z roku 1307. Jeho prvním vlastníkem byl vévoda Bolek I. Svídnický, který jej nechal i vystavět. Roku 1428 byl hrad dobyt husity, roku 1432 jej od husitů odkoupil biskup Konrád Olešnický aby jej následně nechal zbourat. Motivem jeho činu bylo, aby se hrad opět nemohl stát pevností nepřátel. Později nechal biskup Jan IV. Roth z ruin bývalého hradu vystavět renesanční zámek.

Vchod na nádvoří zámku Jánský Vrch

Obr. 2. Vchod na nádvoří zámku Jánský Vrch

Od dob biskupa Konráda Olešnického byl zámek vlastněn vratislavskými biskupy a arcibiskupy a až do roku 1945 byl jejich letní rezidencí.

Roku 1959 byl zámek Jánský Vrch zapůjčen státu. K jeho plnému zestátnění došlo až v září 1984 po vzájemném majetkovém vyrovnání polské a české katolické církve. Prvního ledna 2002 se objekt zámku stal národní kulturní památkou.

Zámek Jánský Vrch

Obr. 3. Zámek Jánský Vrch

Zajímavosti zámku Jánský Vrch

Na oficiálním webu se zámek chlubí faktem, že se jedná o jediný veřejnosti přístupný památkový objekt v okrese Jeseník.

Asi k největším zajímavostem, alespoň pro mne, patří velká sbírka cca 2000 dýmek, která je největší ve střední Evropě a jedna z největších na světě. Nalezneme zde dýmky z různých koutů světa, jejichž stáří je nejčastěji 200 až 300 let. Protože nás právě tato sbírka zajímá, rozhodneme se základní okruh, který je označen číslem 1 a který se jmenuje Reprezentační místnosti a expozice dýmek. Za necelou hodinu tak projdeme nejvýznamnější částí zámku a prohlédneme si i sbírku dýmek, která je v několika místnostech. Exponáty v ní jsou rozděleny podle tématu své výzdoby.

Zámek Jánský Vrch

Obr. 4. Zámek Jánský Vrch

Další okruhy provedou návštěvníky hospodářským zázemím zámku, nebo třeba také zámeckou půdou.

článek je součástí seriálu: Javorník 2018

V srpnu roku 2018 jsme strávili týden v Javorníku v Rychlebských horách. Během týdne jsme udělali několik výletů po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek