Borůvková hora

Od turistického rozcestí Borůvková hora rozcestí se vydáme k vrcholu Borůvkové hory, kde se nachází rozhledna. Z informačních cedulí se dovíme mimo jiné něco o historii budov a rozhleden na vrcholu Borůvkové hory, ale hlavně také o prvním velkém setkání československé a polské opozice od ukončení výjimečného stavu v Polsku, které proběhlo právě na Borůvkové hoře.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Borůvková hora – rozhledna (899 m. n. m.)

Asi za 3 minuty přicházíme k rozcestníku Borůvková hora – rozhledna, u kterého jak název napovídá, stojí rozhledna. Nedaleko je také malý bufet pro občerstvení. Nachází se zde i několik informačních cedulí.

Historie rozhledny na Borůvkové hoře

Dvě z informačních cedulí se věnují historii rozhledny na Borůvkové hoře. První rozhledna zde stála od 70. let 19. století. Jednalo se o menší dřevěnou stavbu postavenou správou lázní Lądek. V té době se Borůvková hora i se svou stavbou nacházela v těsné blízkosti hranice mezi Pruskem a Rakousko-Uherskem. Původní rozhledna brzy zchátrala.

Rozhledna na Borůvkové hoře - Rychlebské hory

Obr. 1. Rozhledna na Borůvkové hoře – Rychlebské hory

Turistická organizace Kladksý turistický spolek zde postavila roku 1890 novou, 17 metrů vysokou rozhlednu. Stavbu podpořila také obec Lądek a moravskoslezský turistický spolek. Po deseti letech provozu se pod dvěma turistkami prolomilo ztrouchnivělé schodiště a rozhledna byla uzavřena. Zchátralá stavba se 11. 9. 1900 sama zřítila.

Třetí stavbou byla dřevěná rozhledna podle plánů Ing. Huberta Utnera, která měla vyhlídkovou terasu ve výšce 21 metrů. Otevřená byla 30. 8. 1908. Otevření se osobně účastnil Bedřich Vilém Pruský. Vedle rozhledny byla vybudována chýše, která sloužila turistům pro občerstvení. Rozhledna se opět také po čtrnácti letech provozu zřítila.

Pohled na kiosek z rozhledny - Borůvková hora

Obr. 2. Pohled na kiosek z rozhledny – Borůvková hora

Čtvrtou stavbou již nebyla rozhledna, ale chata postavená na moravské straně hranice, která byla opět podle plánů Ing. Huberta Utnera. Otevřená byla 29. 5. 1930.  Chata po druhé světové válce zanikla a další již nebyla postavená.

Současnou rozhlednu na Borůvkové hoře nechalo vystavět město Javorník na základě návrhu Ing. Arch. Hynka Nováka. Rozhledna byla slavnostně otevřena 7. 10. 2006. Součástí stavby je také zděný přístřešek pro turisty. Vyhlídka rozhledny se nachází ve výšce 24 metrů a nejvyšší místo rozhledny se nachází ve výšce 26.1 metrů.

Výhledy z rozhledny na Borůvkové hoře - Rychlebské hory

Obr. 3. Výhledy z rozhledny na Borůvkové hoře – Rychlebské hory

Polsko – Československá solidarita

Jedna z informačních cedulí je věnována prvnímu velkému setkání představitelů polské a československé opozice, která proběhla po zrušení výjimečného stavu. Schůzka se udála 21. srpna 1987 a zde je popsána ze vzpomínek Mietka Piotrowskeho.

Dále je zde na mramorových deskách několik citátů představitelů demokratické protikomunistické opozice Československa a Polska.

Samozřejmě, že si vylezeme na rozhlednu a porozhlédneme se po okolí. Počasí nám totiž k výhledům přeje. Také uděláme z rozhledny několik fotek krajiny v okolí. Na chvíli usedneme v bufetu u rozhledny a poté se vydáme zpět stejnou cestou do sedla Przełęncz Lądecka.

článek je součástí seriálu: Javorník 2018

V srpnu roku 2018 jsme strávili týden v Javorníku v Rychlebských horách. Během týdne jsme udělali několik výletů po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek