Z vrcholu Šerák na Červenohorské sedlo

Z chaty po Šerákem pokračujeme dále příjemnou "hřebenovkou" na Červenohorské sedlo.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z chaty na Šeráku jsme se vydali směrem na Červenohorské sedlo.

Šerák rozcestí (1319 m. n. m.)

Jen po pěti minutách chůze přicházíme na Šerák. Měli jsme od chaty ujít půl kilometru, což se mi nějak nezdá. Na rozcestí zahýbáme doleva a mírně klesáme.

Pod Keprníkem (1282 m. n. m.)

Po dalších sedmi minutách chůze a mírného klesání přicházíme na rozcestí Pod Keprníkem. Dále budeme pokračovat po červené turistické značce (s mezinárodním označení E3) na Keprník vrchol. Čeká nás mírné stoupání. Jdeme takovým řídkým lesem.

Keprník vrchol (1423 m. n. m.)

Po dvaceti minutách mírného stoupání po červené turistické značce přicházíme na vrchol hory Keprník. Z rozcestí Pod Keprníkem jsme ušli jeden kilometr. Na vrcholu Keprník je taková větší skála, na kterou se dá bez problému vylézt a rozhlížet se po okolí. Protože je Keprník nejvyšší místo v okolí, jsou zde krásné výhledy. Počasí nám také přeje, je jasno. Je vidět například Praděd. Na vrcholu se zdržíme jen pár minut.

Já (Radim Dostál) na vrcholu Keprník

Obr. 1. Já (Radim Dostál) na vrcholu Keprník

Už dávno je kolem nás místo stromů kleč.

Budeme pokračovat směrem na Trojmezí a Červenohorské sedlo. Dnes nás již patrně nečeká příliš stoupání a podstatnou část cesty budeme jen klesat.

Trojmezí (1316 m. n. m.)

Po 10 minutách přicházíme k rozcestí Trojmezí. Z Keprníku jsme ušli jeden kilometr. Zprava se k nám připojuje žlutá turistická značka.

Po šesti minutách klesání míjíme mechové jezírko. Je k němu odbočka po pravé straně. Je zde i naučná cedule, která informuje o rašeliništi, které je pozůstatkem doby ledové. Mě to ale příliš jako bažina nepřipadalo. Je zde taky dřevěné zábradlí, za které se už nemá chodit.

Sedlo pod Vřesovkou (1205 m. n. m.)

Po dalších dvaceti minutách (od mechového jezírka) pohodové chůze v podstatě po rovině přicházíme na turistický rozcestník jménem Sedlo pod Vřesovkou. Na rozcestí se s naší červenou turistickou značko křižuje zelená a žlutá turistická značka.

My budeme dále pokračovat rovně po červené turistické značce.

Vřesová studánka (1290 m. n. m.)

Po necelé čtvrt hodině přicházíme k Vřesové studánce. Kousek od rozcestníku (asi 20 metrů) je malé kamenné stavení, které z vrchu od rozcestí vypadá spíše jako malá kaple. Jedná se o studánku, kde je malý pramen vody. Rozhodnu se, že se trochu napiji. Bohužel pramen teče mírně a stejný nápad jako já má i mnoho dalších lidí, kteří na vodu stojí frontu a dokonce si vodu nabírají do PET lahví. Zdržím se ve frontě asi na 10 minut.

Bílý sloup (1227 m. n. m.)

Po deseti minutách chůze lesní cestou přicházíme k rozcestí Bílý sloup. Asi dvacet metrů před rozcestníkem se k nám zleva připojila žlutá turistická značka, která zde končí. U rozcestí je stolek s lavicemi a informační cedule. Na rozcestí se od nás doprava odpojuje i zelená turistická značka. My pokračujeme dále po červené turistické značce.

Červenohorské sedlo (1013 m. n. m.)

Po půl hodině vcházíme do areálu na Červenohorském sedle, kde naše cesta končí. Z Červenohorského sedla máme domluvený odvoz. Na chvíli usedáme do venkovní restaurace a čekáme.

článek je součástí seriálu: Šerák a Červenohorské sedlo 2009

Jednodenní výlet s Ondrou na Šerák a Červenohorské sedlo v pohoří Jeseníky.


diskuse

vložit nový příspěvek