Veľký Kyseľ

Poté, co projdeme krátký okruh náhradní trasy rokliny Kyseľ, vydáme se z rozcestí Kyseľ - rázcestie do divoké rokliny Veľký Kyseľ poznávat její vodopády a další krásy.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z náhradní trasy roklinou Kyseľ přicházíme po žluté turistické značce k rozcestí Kyseľ, rázcestie.

Kyseľ, rázcestie (688 m. n. m.)

Rozcestí Kyseľ, rázcestie je nám stejně jako předchozí rozcestí již známé z túry před dvěma dny. Tenkrát jsme pokračovali roklinou Malý Kyseľ po modré turistické značce. Dnes se vydáme po zelené značce roklinou Velký Kyseľ. Podle rozcestí má trasa trvat hodinu, což přibližně odpovídá realitě. O roklině Velký Kyseľ se říká, že je nejdivočejší ze všech roklin.

Průchod roklinou Veľký Kyseľ je, stejně jako průchod jakoukoliv jinou roklinou Slovenského ráje, jednosměrný proti proudu potoka. Terén je také dost exponovaný a skoro hned po začátku trasy roklinou narážíme na podpůrné nástroje, jako jsou hlavně dřevěné lávky.

Veľký Kyseľ - Slovenský ráj

Obr. 1. Veľký Kyseľ – Slovenský ráj

Pawlasov vodopád

Asi po čtvrt hodině chůze přicházíme k prvnímu ze tří vodopádů rokliny, k Pawlasovu vodopádu. U vodopádu je prázdná cedule, na které není nic napsáno. Nápis nějak zmizel. Jiný vodopád než Pawlasov to ale být nemůže. Kolem vodopádu přejdeme přes dřevěné schůdky a pokračujeme dále.

Pawlasov vodopád - Veľký Kyseľ, Slovenský ráj

Obr. 2. Pawlasov vodopád – Veľký Kyseľ, Slovenský ráj

Vodopád Ochrancov prírody

Po pár minutách přicházíme ke druhému ze tří vodopádů rokliny Veľký Kyseľ , k Vodopádu Ochrancov prírody. Na jeho kráse opět ubírá fakt, že je v něm málo vody. Pokračujeme dále k Vodopádu v Barikáde.

Vodopád Ochráncov prírody - Veľký Kyseľ, Slovenský ráj

Obr. 3. Vodopád Ochráncov prírody – Veľký Kyseľ, Slovenský ráj

Vodopád v Barikáde

K Vodopádu v Barikáde přicházíme asi za deset minut chůze od předchozího vodopádu. Kolem vodopádu vystoupáme po železném žebříku a pokračujeme ještě asi dvacet minut roklinou Veľký Kyseľ, která končí u rozcestí Biskupské Chýžky.

Vodopád v Barikáde - Veľký Kyseľ, Slovenský ráj

Obr. 4. Vodopád v Barikáde – Veľký Kyseľ, Slovenský ráj

Biskupské Chýžky (1004 m. n. m.)

Po dvaceti minutách přicházíme k rozcestí Pod Biskupskými Chýžkami, které je však v mapě označeno jako Biskupské Chýžky. Zde opustíme naši zelenou turistickou značku, která nás provedla roklinou a vydáme se z našeho pohledu doprava po žluté turistické značce na rozcestí Glac – Malá poľana.

Glac – Malá poľana (992 m. n. m.)

Podle rozcestníku měla cesta trvat asi 20 minut, což je přibližně správný údaj. Cesta vede lesem v podstatě skoro po rovině. U rozcestí je malý turistický přístřešek. Vydáme se po modré turistické značce k rozcestí Suchá Belá – záver, kde si opět půjčíme jízdní kolo a naposledy se projedeme až do kempu v Podlesoku Slovenským rájem na jízdním kole.

Závěr

Dnešní výlet skončil. Další den zajedeme do termálních koupelí ve Vrbově a následující den pak končí náš pobyt ve Slovenském ráji. Lenka s Honzou se přesouvají do polské části Vysokých Tater, kde stráví ještě týden a já jedu domů.

článek je součástí seriálu: Slovenský ráj 2015

V srpnu roku 2015 jsem strávil týden ve Slovenském ráji a prošel jsem několik roklin v jeho severní části.


diskuse

vložit nový příspěvek