Náhradní trasa roklinou Kyseľ

Poslední naše tůra ve Slovenském ráji je na roklinu Veľký Kyseľ. Cestou na Veľký Kyseľ se ještě podíváme i na Obrovský vodopád, která se nachází v roklině Kyseľ mimo části Veĺký Kyseľ a Malý Kyseľ.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Podlesok

Dnešní den nebudeme nijak „hrotit“. Na odpoledne máme v plánu navštívit poměrně malou roklinu Veľký Kyseľ. Dopoledne se projedeme na koních. Projížďku na koních za 12 Euro na hodinu i s průvodkyní nabízí nedaleká farma, která je asi 15 minut chůze od kempu. Pro mě osobně byla jízda na koni zážitkem, protože jsem na koni seděl poprvé v životě. Nepočítám malou, pár minutovou projížďku v ohradě, když mě bylo asi 6 let.

Poté jsme již skoro v poledne vydáváme z Kempu v Podlesoku na Kláštorisko. Aby jsme nezabředli ve stereotypu, volíme na Kláštorisko cestu, kterou jsme ještě nešli. Od kempu se vydáme po modré turistické značce směrem k Hrdlu Hornádu, k němu však nedojdeme a až narazíme na zelenou turistickou značku, začneme po ní stoupat ke Kláštorisku.

Pod Kláštoriskom (765 m. n. m.)

Na rozcestí Pod Kláštoriskom k nám zprava vede žlutá turistická značka z rozcestí Nad Podleskom, která zde končí. My pokračujeme dále po zelené turistické značce na Kláštorisko. Podle rozcestníku trvá cesta na Kláštorisko 14 minut, což zhruba odpovídá. Nevím sice, proč uvedli 14 minut a ne 15, ale budiž.

Cesta na Kláštorisko v podstatě vede už jen po rovině.

Kláštorisko (770 m. n. m.)

Na Kláštorisku usedáme v restauraci na oběd. Po krátkém odpočinku v podobě oběda vycházíme z restaurace a vydáváme se směrem k roklině Veľký Kyseľ. Začátek cesty je stejný, jako když jsme šli na Malý Kyseľ. Vydáváme se po modré a červené turistické značce. Po chvilce chůze lesem se červená značka od nás odpojí a my pokračujeme dále už jen po modré. Po levé ruce máme roklinu Kyseľ a někdy mezi stromy si můžeme užít pěkných výhledů.

Nad Kyseľom (740 m. n. m.)

Na tomto rozcestí jsme byli před pár dny při naši návštěvě rokliny Malý Kyseľ, tenkrát jsme neměli moc času a proto pokračovali po modré turistické značce na Kyseľ, rázcestie. Dnes si dáme krátký okruh po žluté turistické značce, která nás zavede kousek do dnes již nepřístupné části rokliny Kyseľ, která je nepřístupná od velkého požáru v 70. letech minulého století. Krátká část, po které půjdeme je náhradní trasa rokliny Kyseľ.

Tůň na náhradní trase roklinou Kyseľ.

Obr. 1. Tůň na náhradní trase roklinou Kyseľ.

Po chvilce chůze přichází různá podpůrná zařízení, jako jsou stupačky a dřevěné lávky. Na kovových stupačkách přejdeme přes skalní tůni a přicházíme k Obrovskému vodopádu.

Obrovský vodopád

Obrovský vodopád má výšku neuvěřitelných 60 metrů, bohužel v dobu, kdy u něj jsme není v potoce příliš vody. Přes vodopád vede dřevěný most a je možné se tak na něj podívat z výšky. Přes lávku přejdeme a pokračujeme dále ke druhému a poslednímu vodopádu okruhu rokliny Kyseľ, ke Karolinyho vodopádu.

Obrovský vodopád - Slovenský ráj

Obr. 2. Obrovský vodopád – Slovenský ráj

Karolinyho vodopád

Karolinyho vodopád má výšku „jen“ 25 metrů. Opět jej kvůli nedostatku vody nevidíme v plné kráse. Od Karolinyho vodopádu pokračujeme dále lesem až k rozcestí Kyseľ.

Karolynyho vodopád - Slovenaký Ráj

Obr. 3. Karolynyho vodopád – Slovenaký Ráj

Kyseľ, rázcestie (688 m. n. m.)

U rozcestí Kyseľ, rázcestie končí průchod krátké náhradní trasy roklinou Kyseľ. Díle se vydáme do rokliny Veľký Kyseľ. O tom ale až v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Slovenský ráj 2015

V srpnu roku 2015 jsem strávil týden ve Slovenském ráji a prošel jsem několik roklin v jeho severní části.


diskuse

vložit nový příspěvek