Sněžka – sestup přes Luční boudu

Z vrcholu Sněžka sejdeme k místu, kdy bývala Obří bouda, budeme pokračovat hřebenovkou přes Úpské rašeliniště směrem na Luční boudu a zpět do Pece pod Sněžkou.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Na vrchol hory Sněžka jsme vystoupali z Pece pod Sněžkou přes Růžohorky. Nyní sejdeme z vrcholu Sněžky opačným směrem po hranici mezi Českou Republikou a Polskem po červené turistické značce směrem na polskou chatu Schronisko Pod Sniezka. Klesání je dost prudké a místy je po cestě led, což dělá sestup dost nepříjemným. Po cestě se několikrát zastavujeme a fotíme, hlavně Úpskou jámu.

Úpská jáma, Krkonoše

Obr. 1. Úpská jáma, Krkonoše

Obří sedlo (1395 m. n. m. )

Do sedla pod Sněžkou je to 1 půl kilometru a trasa nám trvá více než půl hodiny. V sedle je jednak polská horská chata jménem Schronisko Pod Sniezka a také rozcestník turistických značek s názvem Obří sedlo – vyhlídka v místě bývalé Obří boudy. Za námi je vidět vrchol Sněžka, který je přibližně o 200 metrů výše, než my.

Na místě se zdržíme asi 10 minut a pokračujeme dále po modré turistické značce směrem na Luční boudu, která je vzdálená dva a půl kilometru.

Úpské rašeliniště

Asi po čtvrt hodině nijak nenáročné chůze, která byla skoro po rovině přicházíme na dřevěnou lávku, která nás vede po Úpském rašeliništi. Úpské rašeliniště jsou malá rašelinná jezera a bažiny. Protože je mírně pod nulou, voda v rašeliništi je zamrzlá. Mezi malými rašelinovými jezírky je kleč, případně nic. V Úpském rašeliništi někde pramení Bílé Labe a Úpa. Z Úpského rašeliniště je vidět Luční bouda.

Vrchol Sněžka z Úpského rašeliniště, Krkonoše

Obr. 2. Vrchol Sněžka z Úpského rašeliniště, Krkonoše

Luční Bouda 1410 (m. n. m.)

K chatě Luční bouda přicházíme po pěti minutách od konce dřevěné lávky vedoucí přes Úpské rašeliniště. Od bývalé Obří boudy jsme šli půl hodiny. Před Luční boudou je malá hráz, spíše malé jezírko. V Luční boudě se zdržujeme hodinu a z okna sledujeme jak se mění počasí a klesají mraky. Chvilkami není skoro žádná viditelnost. Když z Luční boudy vycházíme, je viditelnost asi 200 až 300 metrů. Všechny vrcholky okolních hor jsou v mracích a mlze. Z Luční boudy stoupáme po červené turistické značce směrem na Výrovku.

Kaplička Luční hora – pamětem obětí hor (1509 m. n. m.)

Po deseti minutách stoupání po červené turistické značce přiházíme k malé kapli, kde jsou vypsána jména obětí hor. Asi 20 metrů za kaplí je rozcestí turistických značek. Od Luční boudy jsme ušli kilometr. Na Výrovku je to jeden a půl kilometru. Za rozcestníkem se již přestává stoupat a vypadá to na rovinu. Těžko říct jak dlouhou, protože není přes mlhu moc vidět. Pokračujeme dále po červené turistické značce.

Výhled kousek před chatou Výrovka, Krkonoše

Obr. 3. Výhled kousek před chatou Výrovka, Krkonoše

Výrovka – turistická chata (1357 m. n. m.)

Po chvíli přecházíme hřeben a na druhé straně již není taková mlha. Po dvaceti minutách od kaple jsme u Výrovky. Kousek od rozcestníku je turistická chata Výrovka a před ní lavičky a stolek. Na rozcestníku se křižuje červená turistická značka se zelenou. Na zelenou přecházíme, zahýbáme z pohledu původního směru doleva a sestupujeme po asfaltové cestě směrem na Richterovy boudy.

Po skoro půl hodině prudkého klesání přicházíme k nepojmenovanému rozcestníku u kterého je horská chata. Půl kilometru dále po zelené turistické značce je rozcestí U Richtrových bud, na které se vydáváme. Klesání již bude mírnější, po mlze již není ani slechu, ani dechu.

Po deseti minutách je opět nepojmenovaný rozcestník turistických značek, kde se od naší zelené turistické značky odděluje červená turistická značka. Červená turistická značka vede také do Pece pod Sněžkou, ale přes Zelený důl. Protože se už mírně stmívá, pokračujeme kratší cestou po zelené turistické značce.

Pec pod Sněžkou

Po půl hodině přicházíme do Pece pod Sněžkou, kde jsme ubytovaní. Přicházíme v místech, kde je konečná autobusů. Přicházíme za tmy.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2008

Čtyř denní pobyt v Peci pod Sněžkou a výlety do okolí. Akce se účastnilo 12 lidí.


diskuse

vložit nový příspěvek