Černá hora

Druhý den našeho pobytu v Peci pod Sněžkou se vydáváme na Černou horu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

V Peci pod Sněžkou jsme ubytováni spíše na jejím konci, proto naší dnešní tůru začínáme kousek od místa našeho ubytování, u rozcestníku Pec pod Sněžkou – Javor (vlek).

Pec pod Sněžkou – Javor (825 m. n. m.)

Rozcestí je asi 10 minut chůze od konečné autobusů. Z rozcestí se po asfaltové cestě vydáváme po modré turistické značce směrem na Husovu boudu, která je 2 kilometry. Cesta po asfaltové cestě mírně stoupá lesem a turistická značka nás jednou zavede mimo asfaltovou cestu, kde začneme prudčeji stoupat. Po chvilce stoupání se vrátíme na asfaltovou cestu, pravděpodobně tu samou, ze které jsme sešli.

Žižkova Bouda

K chatě Žižkova Bouda přijdeme po dvaceti pěti minutách chůze. Chatu míjíme a pokračujeme dále. Čekáme na Alberta s Ivou, kteří jsou někde vzadu.

Husova Bouda

Za 10 minut čekání a pomalé chůze přicházíme k Husově boudě. Je zde restaurace, do které neusedáme, čekáme v nedalekém turistickém odpočívadle, kde je stul a lavice na sezení. Venku je naučná cedule o počátcích lyžování. Všude kolem nás jsou vleky a sjezdovky. Na turistickém odpočívadle jsme strávili čtvrt hodiny.

Já (Radim Dostál) u chaty Husova bouda, v pozadí Sněžka - Krkonoše

Obr. 1. Já (Radim Dostál) u chaty Husova bouda, v pozadí Sněžka – Krkonoše

Podle cedule, která není turistickým značením, lze jít přes sjezdovku směrem na černou horu, která je nyní od nás vzdálená tři a půl kilometru. Jedná se v podstatě o zkratku. V horní části sjezdovky se napojíme na zelenou turistickou značku, na kterou by jsme přešli z modré. Zahýbáme tedy doleva z pohledu původního směru, kterým jsme přišli a pokračujeme stoupáním po sjezdovce. Je podzim, sníh zde není. Stoupání po sjezdovce trvá sedm minut. Na vrcholu sjezdovky je žlutá a zelená turistická značka, což je v rozporu s mapou, kde je jen zelená. Zahýbáme doleva a pokračujeme po zelené turistické značce. Míjíme Pražskou boudu, musím ale dodat, že všelijakých horských chat je zde opravdu hodně. Je vidět, že jsme v centru hlavně lyžařských sportů.

Lučiny – Pražská bouda (1125 m. n. m.)

Za Pražskou boudou je rozcestník turistických značek jménem Lučiny – Pražská bouda, kde se dovídáme, že po červené turistické značce je Černá hora tři a půl kilometru. Vydáváme se směrem na Kolínskou boudu, která je po červené turistické značce půl kilometru.

Kolínská bouda

K nepojmenovanému rozcestníku turistických značek u Kolínské boudy přicházíme po deseti minutách. Jdeme po štěrkové cestě v podstatě po rovině. Černá hora je od nás po červené turistické značce tři kilometry. Po šesti minutách přicházíme k turistické značce k rozcestníku Pod Kolínskou boudou.

Pod Kolínskou boudou (1110 m. n. m.)

Na rozcestníku Pod Kolínskou boudou se křižuje modrá, červená a žlutá turistická značka. Rozcestí je v malém sedle. Jdeme již po lesní cestě a skoro pořád rovně. Míjí nás jeden cyklista za druhým. Asi po deseti minutách jsme na rozcestí Václavák.

Václavák (1180 m. n. m.)

Z rozcestníku se dovídáme, že jsme jeden a půl kilometru od Černé hory, stanice lanovky, Lze jít jen dál po červené turistické značce, nebo se po červené turistické značce vrátit. Jiná možnost není. Pokračujeme dále po červené turistické značce a přicházíme po třech minutách k rozcestníku Václavák, což je odbočka na naučnou cestu vedoucí přes Černohorské rašeliniště. Rovněž zde od naší trasy odbočuje zelená turistická značka.

Pokračování v příštím díle.

článek je součástí seriálu: Krkonoše 2008

Čtyř denní pobyt v Peci pod Sněžkou a výlety do okolí. Akce se účastnilo 12 lidí.


diskuse

vložit nový příspěvek