Skanzen v Přerově nad Labem

Našim dalším cílem výletu je skanzen v Přerově nad Labem. Někteří z nás si zajdou i na nedaleký vrchol Přerovská hůra.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Z Kerska trvá cesta autem do nedalekého Přerova nad Labem pár minut.

Přerov nad Labem

Auto lze zaparkovat hned u vchodu do skanzenu. Zaplatíme vstupné 70Kč za dospělou osobu a vcházíme dovnitř. Samozřejmě existují slevy pro děti, studenty, důchodce atd., stejně tak existují i zvýhodněné rodinné vstupné.

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem

Skanzen v Přerově nad Labem, přesněji Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem, je museum v přírodě ilustrující na přenesených předmětech lidové architektury život a kulturu středního Polabí.Podle cedule u vchodu byl skanzen založen roku 1967 a jeho sběrnou oblastí je především území okresu Nymburk.

Muzeum je v podstatě klasický skanzen. Tedy dobové dřevěnice s dobově vybaveným interiérem, který je osazen figurínami v dobovém oblečení. Figuríny vidíme většinou v situacích jak sedí u stolu, nebo stojí, případně vykonávají nějaké řemeslo. Můžeme si tak představit život prostého lidu v dřívějších dobách. Vidíme tak třeba způsob slavení Vánoc, vykonávání různých řemesel, dobovou školu i s dětmi a učitelem (což jsou samozřejmě figuríny), práci v zemědělství, ať už se jednalo o chov zvířat nebo práci na poli a podobně.

Skanzen v Přerově nad Labem

Obr. 1. Skanzen v Přerově nad Labem

Na informační ceduli při vstupu se dovídáme, že muzeum je rozděleno na 3 části. Nejstarší část se nachází v parku vedle zámku. Její základ je staročeská chalupa, kdysi panská kovárna, která pochází z první poloviny 18. století a na toto místo byla přenesená už v roce 1900 jako místní národopisné muzeum. Do jejího okolí byly časem přeneseny dvě roubené chalupy a další dobové objekty.

Druhou část muzea tvoří panské stavby, kde můžeme nalézt myslivnu z roku 1840 s hospodářským zázemím. K této části patří i bývalá bednárna se starou školou, v jejíchž prostorách probíhají výstavy. Protože se blíží Vánoce, probíhala zde právě výstava s vánoční tématikou. Mohli jsme zhlédnout různé vánoční ozdoby, obrázky s tématy Vánoc, různé vánoční zvyky a také ochutnat vánoční cukroví.

Třetí část muzea se teprve připravuje. Jsou zde postupně přenášeny a rekonstruovány usedlosti z oblasti Nymburska. Cílem je vybudovat model staré polabské návsi.

Skanzen v přerově nad Labem - škola

Obr. 2. Skanzen v přerově nad Labem – škola

V muzeu je možné vstoupit do budov a nahlédnou do jednotlivých pokojů, kde je instalována expozice. Do samotných pokojů již není návštěvníkům vstup umožněn. V každém domku je také nástěnka s informačním textem. Prohlídka celého skanzenu nám zabere asi hodinu a půl.

Zámek v Přerově nad Labem

Poblíž skanzenu se nachází přerovský zámek. Jeho historie sahá do 14. století. Veřejnosti však není přístupný.

U skanzenu

Tím by v podstatě náš výlet mohl skončit. Protože ale dnešní výlet bylo v podstatě jen vození se autem a někteří z nás jsou turisté, kteří si bez chůze pěšky nedovedou představit výlet, rozhodujeme se, zda nenavštívit místní vrchol Přerovská hůra. nakonec se rozdělujeme na dvě skupiny. Skupina A jde na tůru do nedalekého hostince U skanzenu, skupina B jde na tůru na Přerovskou hůru s tím, že se pak sejdeme v hostinci U skanzenu.

Hned před skanzenem je žlutá turistická značka, která vede i kolem restaurace U skanzenu a končí na Přerovské hůře. Cesta od skanzenu na vrchol je jeden a půl kilometru a půjdeme po přírodovědné naučné stezce Přerov nad Labem. Po chvilce opouštíme hlavní cestu odbočením na vedlejší a tuto cestu po chvíli opustíme. Ona jednoduše skončí a my přejdeme z asfaltu na polní cestu. Po chvilce přicházíme k informační ceduli naučné stezky.

Trojvrší Polabské hůry

Z informační cedule se dovídáme, že Přerovská hůra společně s Břístevskou hůrou a Semickou Hůrou tvoří tak zvané trojvrší Polabské hůry. Přerovská hůra je svědecký vrch z druhohor (křída). Na Přerovské hůře bylo možné nalézt spoustu zkamenělin, zvláště na jižním svahu.

Přerovská hůra (237 m. n. m.)

Od informační cedule jdeme na vrchol necelých dvacet minut. Možná bych ani neměl říkat vrchol. Ona je to v podstatě taková plošina. Nahoře je pole. Stoupání není nijak prudké a vlastně ani nedojde k překonání nějakého velkého výškového rozdílu.

Přerovská hůrka - vrchol

Obr. 3. Přerovská hůrka – vrchol

Po vyfocení fotografie sloužící jako důkaz, že jsme zde byli se vracíme stejnou cestou zpět. Turistická značka zde končí a není jiná možnost než se vrátit stejnou cestou. V restauraci U skanzenu dojde ke šťastnému shledání se skupinou B a poté cesta do Prahy. Dnešní výlet končí.

článek je součástí seriálu: Praha 2014

V listopadu 2014 jsem strávil prodloužený víkend v Praze. Podnikl jsem tam několik zajímavých výletů po blízkém okolí Prahy.


diskuse

vložit nový příspěvek