Přes Schwarzenberský plavební kanál na Jelení vrchy

Pokračuji podél Schwarzenberského plavebního kanálu přes Rosenauerovu kapličku na Jelení vrchy.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Rossbach (849 m. n. m.)

Na rozcestí Rossbach to Jarda definitivně vzdává. Mírně mrholí a občas i prší. Mě se ale nechce ještě skončit výlet, protože jsem toho dnes zatím moc neviděl. Jarda zahne doleva po zelené turistické značce a půjde směrem na Raškov a pak dále do Nové Pece. Já se vydám doprava po modré turistické značce směrem na Jelení vrch. Nejprve si ale přečteme a prohlédneme informační cedule, které zde jsou.

Schwarzenberský plavební kanál

Na rozcestí Rossbach dnes poprvé vidíme Schwarzenberský plavební kanál. Schwarzenberský plavební kanál sloužil k přepravě dřeva ze Šumavy do Vídně, kde dřevo sloužilo hlavně jako palivo. Dřevo v šumavských pralesích bylo bezcenné, ale díky přepravě přes vodu jej bylo možné dostat do Vídně, kde o dřevo byla velká poptávka. Z informačních cedulí vyplývá, že kanál byl postaven ke konci 17. století (na jiné informační ceduli je napsáno 1789 – 1823), jeho stavba stála 254568 zlatých a už v roce 1795 přinesl svému vlastníkovi čistý zisk 24000 zlatých. Každým rokem byl odlesněn a splaven jeden kilometr čtvereční dřeva. Schwarzenberský plavební kanál je vlastně systém uměle vytvořených kanálů, které spojují umělé vodní nádrže. Minimální hloubka v kanálu pro splavování byla půl metru.

Rozloučíme se s Jardou, domluvíme se, kde se sejdeme a já se vydávám po modré turistické značce směrem na Rosenauerovu kapličku, která je 4 kilometry po modré turistické značce. Podél cesty celou dobu vede Schwarzenberský plavební kanál.

Adolfova cesta (855 m. n. m.)

Asi po tři čtvrtě hodiny přicházím na rozcestí Adolfova cesta. Připojuje se zde zprava velká lesní cesta. Hustě prší a příliš se nezdržuji. Rosenauerova kaplička je po modré turistické značce 800 metrů, hned se vydávám na cestu.

Jezerní smyk (860 m. n. m.)

Po asi pěti minutách přicházím k rozcestí Jezerní smyk. Od Adolfovy cesty jsme ušel 700 metrů a k Rosenauerově kapličce schází 300 metrů, takže kaplička přede mnou utíká a budu muset zrychlit. Začíná se objevovat modrá obloha i když mírně pořád mrholí. Kousek od rozcestí je informační cedule.

Rosenauerova kaplička (860 m. n. m.)

Rosenauerova kaplička - Šumava 2011

Obr. 1. Rosenauerova kaplička – Šumava 2011

Po necelých deseti minutách přicházím k Rosenauerově kapličce. Kromě rozcestníku je zde také stolek s lavicemi, informační cedule a samozřejmě malá kaplička. Kaple je pojmenována po Josefu Rosenauerovi. Josef Rosenauer (1735 – 1804) byl plavební ředitel a knížecí inženýr. Schwarzenberský plavební kanál byl vybudován na základě jeho návrhu. Plavební kanál byl postaven ve dvou etapách, první v letech 1789 – 1793, kterou Rosenauer vedl, druhá pak po smrti Rosenauera v letech 1821 – 1823 pod dohledem inženýra Falty. Provoz Schwarzenberského plavebního kanálu vyžadoval až 800 pracovních míst a díky toho dochází k osidlování Šumavy a vzniku mnoha obcí.

Na informační ceduli je popsána pověst, podle které byl na tomto místě samotný Resenauer napaden nožem pytlákem. Když se ze zranění, která mu pytlák způsobil vyléčil, postavil zde jako projev díkuvzdání malou kapli. Jiná pověst zase říká, že se zde Rosenauerovi ve snu, když bezradný na tomto místě usnul, zjevila Panna Maria a ukázala mu další cestu plavebního kanálu.

U Rosenauerovy kapličky je zvláštní jedna věc. Schwarzenberský plavební kanál zde teče na malém mostě. Křižují se zde dva proudy vody, z nichž jeden vede přes druhý po malém dřevěném mostě.

Schwarzenberský plavební kanál - Šumava 2011

Obr. 2. Schwarzenberský plavební kanál – Šumava 2011

Vydávám se dále směrem na Jelení vrchy po modré turistické značce, o tom ale až příště.

článek je součástí seriálu: Po stopách krále Šumavy 2011

V Červenci roku 2011 jsme se s Jardou vydali na Šumavu. Chtěli jsme ji (alespoň větší část) přejít po hřebeni. nakonec ale jsme moc daleko nedošli. nevyšlo nám moc počasí.


diskuse

vložit nový příspěvek