Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně

Další den našeho pobytu v Karlově pod Pradědem jsme se rozhodli podívat se na největší div v České Republice, na přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně. Potom jsme ještě stihli i exkurzi v továrně na ruční výrobu papíru, která je ve Velkých Losinách.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Vstupenky si kupujeme u benzínové pumpy v Loučné nad Desnou, kam přijedeme autem z Karlova. Krom vstupenky získáváme u benzínové pumpy i informační leták, kde je napsáno, abychom se autem vydali směrem na město Jeseník a přibližně po 7km je odbočka vpravo do zákazu vjezdu. Zákaz vjezdu neplatí pro vozidla s povolením ČEZu, vstupenka na exkurzi je zároveň i povolením pro vjezd za zákaz vjezdu.

Po cestě z Loučné nad Desnou projíždíme ještě i obcí Koutky nad Desnou. A kousek za Koutky nad Desnou potkáváme onu slibovanou odbočku doprava se zákazem vjezdu, na kterou odbočujeme. U bran přečerpávací elektrárny jsme za dvanáct minut poté, co odjíždíme z benzínové pumpy v Loučné nad Desnou.

Exkurze v elektrárně Dlouhé stráně

Samotná exkurze se skládá z několika částí. První část je v informačním centru a trvá asi 45 minut. Součástí je malá přednáška našeho průvodce společně s promítáním filmu. Průvodce nás informuje o technických datech elektrárny i o principu na kterém funguje. Přečerpávací elektrárna přečerpá mimo energetickou špičku, kdy je elektřina levná a je jí nadbytek, všechnu vodu svými čerpadly z dolní nádrže do nádrže horní. V době, kdy je energetická špička (elektřina je drahá a je jí nedostatek), pouští vodu z horní vodní nádrže do dolní. Voda protéká turbínami vodní elektrárny a tím vyrábí elektrickou energii. Nejedná se vlastně ani o elektrárnu v pravém slova smyslu, protože elektřinu nevyrábí, ve skutečnosti ji spotřebovává. Na přečerpání vody z dolní nádrže do horní je potřeba více energie, než kolik se vyrobí při vypouštění horní nádrže do dolní. Nedá se nic dělat, perpetum mobile se ani nyní neobjevilo. Celý význam přečerpávací elektrárny je hlavně ekonomický, protože elektrárna dodává energii v době, kdy je energie drahá.

Po shlédnutí filmu přichází druhá část prohlídky, přesouváme se do podzemí, kde nejprve jdeme dlouhou podzemní chodbou, nebo spíše tunelem, protože v něm mohou klidně projet i nákladní auta. Tunel nás zavede do velké místnosti, která je zajímavá tím, že u jejího stropu jsou nakreslená okna s hezkým slunečním počasím. Malby mají působit blahodárně na psychiku zaměstnanců a vyvolávat v nich pocit, že netráví celý den v podzemí. Stejným tunelem se vracíme zpět.

Třetí část je prohlídka dolní vodní nádrže. K dolní nádrži jedeme vlastními auty. Dolní nádrž má nadmořskou výšku 800 m. n. m.

Na dolní nádrži naše exkurze končí. Obvykle se ještě pokračuje vlastními auty i na horní nádrž. Tam, jak nás průvodce upozornil už v informačním centru při přednášce, bohužel nemůžeme, protože na cestě jsou několika metrové závěje sněhu a to bez ohledu na to, že jsou Velikonoce a že vlastně zima za moc nestála. Horní nádrž je běžně přístupná pro turisty.

Velké Losiny

Cestou se vracíme přes Velké Losiny, obec nechvalně známou inkvizičními procesy. Probíhal zde poslední inkviziční proces v Evropě a předposlední na světě. Velké Losiny jsou ale známé i svou továrnou na ručně vyráběný papír. Poslední exkurze v továrně je od 16:00 a protože těch exkurzí dnes ještě nemáme dost, prohlédneme si i papírnu ve Velkých Losinách.

Závěr

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je jistě zajímavé technické dílo. Čtenáři MF Dnes jej označili ve své anketě jako největší div České Republiky. Výsledek ankety MF Dnes byl také důvod, poč jsem se rozhodl elektrárnu navštívit. Pro technicky založené lidi (jako jsem já) je exkurze určitě zajímavá. O to víc je zajímavější, že se exkurze účastnili také rodiny s malými dětmi, které si při exkurzi také přišli na své.

Nedokážu si představit návštěvu elektrárny bez vlastního auta. Auto je potřeba pro převoz na dolní nádrž, případně i na hodní vodní nádrž.

Celá exkurze bez návštěvy horní nádrže trvala necelé dvě hodiny.

V době, kdy píši tento článek je elektrárna pro veřejnost uzavřená. Nejspíše tomu tak bude i v době, kdy článek vyjde, protože se opravuje hodní nádrž, jejíž dno propouštělo vodu.

Na exkurzi je nutné se nejprve telefonicky objednat a rezervovat si vstupenky. Informace o exkurzi a objednání se na exkurzi.

článek je součástí seriálu: Velikonoce 2007 v Karlově pod Pradědem

O Velikonocích roku 2007 jsme se sešli se skupinou kamarádů v Karlově v Jeseníkách. Do Karlova jsme kdysi jezdili často a nyní jsme si jeli zavzpomínat. Podívali jsme se na vodopády Bílé Opavy a také na přečerpávací eleketrárnu Dlouhé Stráně.


diskuse

vložit nový příspěvek
  • Název

  • Jméno
  • 13.11.2007 | 13:23

Sem vložte příspěvek

  • ??

  • ??
  • 15.05.2008 | 19:59

Provozovatel webu považuje příspěvek za nevhodný.

  • Název

  • Jméno
  • 26.11.2008 | 11:09

Sem vložte příspěvek