Pramen Labe

Pokračujeme od Pančavského vodopádu přes Ambrožovu vyhlídku kolem Labské boudy a konečně přicházíme k cíli naší dnešní cesty, k prameni Labe.

hodnocení článku
  •  

Hodnotili 2 lidé


Vaše hodnocení

Ambrožova vyhlídka

Po pár minutách od Pančavského vodopádu přicházíme k Ambrožově vyhlídce. Přesněji přicházíme k ceduli s nápisem Ambrožova vyhlídka, která nás směřuje doprava úzkou pěšinou mezi kleči. Ambrožova vyhlídka je místo s pěknými výhledy nejen na Labský důl, nad kterým se nachází, ale na celé okolí. Vyhlídku si prohlédneme, uděláme pár fotek a pokračujeme dále po červené turistické značce na Labskou boudu.

Ambrožova vyhlídka - Krkonoše

Obr. 1. Ambrožova vyhlídka – Krkonoše

U Labské boudy

Po dalších necelých deseti minutách přicházíme k neoznačenému turistickému rozcestí, které se dle mapy jmenuje U Labské boudy. Zleva se k nám připojuje modrá turistická značka. Na rozcestí není klasické turistické rozcestí, ale jen dřevěné ukazatele bez informací o vzdálenostech. Labská bouda je již opravdu kousek.

Míjíme informační ceduli popisující rozpad a obnovu horských smrčin a přicházíme k rozcestí Labská bouda.

Labská bouda (1300 m. n. m.)

Hned u rozcestí Labská bouda stojí horská chata Labská bouda. Nezastavujeme se v ní a spěcháme na Pramen Labe. Máme v plánu se zde zastavit cestou zpět. Dále pokračujeme po červené a zelené turistické značce skoro po rovném terénu. Podle rozcestníku je Pramen Labe vzdálen 1 kilometr.

Pramen Labe (1386 m. n. m.)

K Prameni Labe přicházíme asi po čtvrt hodině. Pramen Labe je v podstatě turistické rozcestí, kde se střetávají tři cesty. Je zde lavička, socha, turistický rozcestník a kamenná zeď s erby všech měst, kterými Labe protéká. Labe je jedna z nejdelších řek v Evropě a nejdelší řeka, která protéká našim územím. Krom již zmiňovaných laviček, zdi a rozcestníku, je zde také „pramen“. Tedy jakýsi kamenný kruh s vodou. Potíž je v tom, že tento „pramen“ má svůj přítok. Jedná se o symbolické místo, nikoliv skutečné místo, kde voda vyvěrá ze země. Voda zde přitéká z nedalekého rašeliniště jménem Labská louka, kde skutečně Labe „vzniká“.

Erby měst, kterými protéká Labe - Krkonoše

Obr. 2. Erby měst, kterými protéká Labe – Krkonoše

Z nedaleké informační cedule se dovídáme, že Labská louka je rašeliniště se vzácnou květenou a některé květiny jsou zde vyjmenovány. Také se dovídáme, že Labská louka byla roku 1684 vysvěcena Královéhradeckým biskupem Janem z Talemberka, čímž se Labská louka stala Českým územím.

Pramen Labe - Krkonoše

Obr. 3. Pramen Labe – Krkonoše

Je zde i několik památníků českých turistů a klubu turistů.

Zdržíme se asi čtvrt hodinu odpočinkem i fotografováním a poté se vracíme stejnou cestou na Labskou boudu, kam jdeme asi deset minut.

Labská bouda (1300 m. n. m.)

Tentokrát se v Labské boudě zastavíme na něco k snědku. Na Labské boudě je zrovna instalována zajímavá a poučná výstava věnovaná lavinám. Vystaveny jsou zde fotografie, výbava horské služby a také informační texty o lavinách. Na výstavě nechybí popis míst, kde v Krkonoších nejčastěji padají laviny včetně přehledu největších a také nejtragičtějších lavin v Krkonoších. Na Labské boudě se zdržíme asi hodinu a čtvrt, poté pokračujeme po modré turistické značce směrem na Labský vodopád do Labského dolu.

Reklama

Chaty a chalupy Krkonoše k pronájmu, ideální dovolená v Krkonoších.
Široká nabídka ubytování v Krkonoších na www.chaty-a-chalupy.cz

článek je součástí seriálu: Po stopách Krakonoše 2012

V červenci 2012 se vydává Radim s Jardou do Krkonoš po stopách Krakonoše. Podaří se jim ho vypátrat?


diskuse

vložit nový příspěvek