Malý velký Bergen

V dnešním článku navštívíme město mezi sedmero horami. Tak je totiž označováno město Bergen v Norsku. Podíváme se také na vrchol jedné ze sedmero hor, na vrchol Ulriken.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Bergen je druhé největší město Norska. Žije zde přibližně 250 tisíc obyvatel. Velmi zajímavá už je informace, že celé město má větší rozlohu než Praha,  i když počet obyvatel je pětkrát menší. Jak je něco takového možné? Část plochy zaujímá moře, které se vkusuje do pevniny, další kousek si ukrajuje sedm kopců, o kterých bude ještě řeč. Hlavně Norové takřka vůbec nežijí ve vícepatrových domech. Každý má vlastní malý domeček.

Jedno z jezer u Bergenu

Obr. 1. Jedno z jezer u Bergenu

Prohlídka města

My jsme se v Bergenu s Norskem přivítali i rozloučili. Přiletěli jsme na místní letiště, abychom v severské zemi strávili čtrnáct dní dovolené v přírodě, Bergen byl tedy jediné námi navštívené město. (Drobný tip pro cestovatele – z letiště se do centra města dopravte místní tramvají, a ne Flixbusem, jehož cena je asi čtyřnásobná.) V samotném městě příliš mnoho památek nenajdete. Přeci jenom šlo původně o rybářskou osadu, takže si na své přijdou hlavně milovníci industriálních památek. Druhé největší norské město je však přitažlivé z jiného důvodu. Stejně jako Řím se nachází na sedmi kopcích. Ty jsou však povětšinou stále zalesněné a patří mezi populární rekreační oblasti místních. Z vyhlídek pak skýtají nádherné scenérie rozlehlého města.

Výhled na Bergen

Obr. 2. Výhled na Bergen

Výstup na horu Ulriken

Výstup na některý z kopců není nejjednodušší procházka. Jak je v Norsku zvykem, stoupání je celou dobu velmi ostré a navíc začíná od nuly, takže dostat se aspoň do výšky pět set metrů nad mořem je dřina. Cestu na vrchol navíc prodlužují nekonečné serpentiny, u nichž máte pocit, že snad nikdy neskončí. Ti pohodlnější však mohou vyjet na vyhlídku na Ulrikenu lanovkou. Něco takového jsme my samozřejmě odmítali, jelikož jsme do jedné z nejdražší zemí světa přijeli s úmyslem neutratit celoživotní úspory. Po cestě jsme míjeli spoustu rodin na procházce a hlavně běžců, jejichž výkon byl opravdu obdivuhodný.

Obr. 3. Z Ulrikenu vede mnoho turistických cest

Rád tě opět vidím

Když jsme se do Bergenu po čtrnácti dnech vrátili, šlo vyloženě o nostalgickou záležitost. S radostí jsme si opět vystoupali na vyhlídku a prohlédli si známý pohled. Noc jsme strávili v jednom nouzovém přístěnku na vrchu Ulrikenu. Po cestě na letadlo jsme v tramvaji s úsměvem poslouchali znělky, které se tady mění po každé stanici. Navíc se přísně střídají i žánry, takže místní už patrně oznámení své zastávky rozpoznávají dle znělky. Velmi rádi bychom se sem ještě někdy podívali, kdyby tedy jen oběd tady nestál náš celodenní plat.

Bergen již zůstal za kopci

Obr. 4. Bergen již zůstal za kopci

článek je součástí seriálu: Neznámé parky jižního Norska

Honza nás provede několika méně známými národními parky v Norsku.


diskuse

vložit nový příspěvek