Liptovský hrad

Jen co se rozední výhled opět bere dech. Liptovský hrad je nejvýše položeným hradem na Slovensku a jeden z nejvýše položených hradů ve Střední Evropě.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

10. 5. 2008

Jen co se rozední výhled opět bere dech. Liptovský hrad je nejvýše položeným hradem na Slovensku a jeden z nejvýše položených hradů ve Střední Evropě. Byl postaven r. 1262 panovníkem Belem IV. na místě zaniklého hradiště z 1.stol. př.n.l. Plnil obranou funkci a v 13.-14. stol. byl postupně rozšiřovaný. Matyáš Korvín ho po potlačení spiknutí nechal zničit do základů.

Pohled z Liptovského hradu

Obr. 1. Pohled z Liptovského hradu

Vydáváme se do sedla Poľana a Sestrčskou dolinou do Malatiné. Odtud po žluté směrem na Červené piesky, ale žlutou nakonec ztrácíme a jdeme po loukách až na modrou směrem k Veľkému Borovému. Tady vystojíme frontu na klobásu a pivo v přecpané hospodě. Po tělesné stravě zase trochu duševní, čteme informační tabule naučné stezky v Přírodní rezervaci Kvačianská dolina.

Podél říčky Kvačianka dojdeme až do vsi Huty. Domy se táhnou podél silnice pěkně daleko. Na konci vsi chvíli odpočíváme a pak dorazíme k bráně do Roháčů. Je zde ale bohužel ještě zimní uzávěra. Máme tedy smůlu. Vaříme si k večeři čínskou polívku, fotíme se a jdeme hledat místo na stanování.

Jelikož je květen, srnky zrovna vrhají mladé. Když směřujeme na večer k lesu po neznačené cestě, zastaví nás starostlivý pán, který nám domlouvá, abychom do lesa nechodili a srnky ve vrhání nerušili. Zve nás dokonce k nim do stodoly na seno. Dáváme mu za pravdu, ale pozvání nepřijímáme. Zamíříme někam na luka, když to do lesa nejde. Jdeme dál po hlavní ulici až dojdeme k lomu. Vede tu cesta na louky. Tam se utáboříme a spíme.

11.5.2008

Ráno se myjeme v blízkém potůčku, balíme a vyrážíme směr Oravský Biely Potok. Odsud pak dojdeme do Nižné na vlak. Cestou jsou nádherné výhledy na Roháče. Jsme unešeni. Jako pokaždé, když musíme nést batoh, makat, a stojí to za to.

Pohled na Roháče

Obr. 2. Pohled na Roháče

článek je součástí seriálu: Chočské vrchy 2008

V květnu 2008 vyráží Lenka a Honza na slovenské Chočské vrchy. Z Ružomberku dojdou přes Velký Choč až k hranici Roháčů, kam se chtějí také podívat. Tam je však ještě zimní uzávěra.

další části seriálu:

diskuse

vložit nový příspěvek