Devět skal

Posledním z významných vrcholů, které dnes navštívíme bude nejvyšší vrchol Žďárských vrchů, skalnatý vrchol Devět skal.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Devět skal – vyhlídka (836 m. n. m.)

K rozcestí Devět skal – vyhlídka přicházíme po necelé čtvrt hodině. Setkáváme se zde s modrou turistickou značkou, která dále klesá společně se žlutou turistickou značkou doleva směrem na Herálec nebo Svratku. Od rozcestí je odbočka na významné místo (značené trojúhelníkem místo turistické značky). Významným místem je vyhlídka, která je vzdálená 100 metrů a samozřejmě se na ní také vydáme.

Devět skal (836 m. n. m.)

Vrchol Devět skal - Žďárské vrchy

Obr. 1. Vrchol Devět skal – Žďárské vrchy

Po pár minutách přicházíme pod vrchol Devět skal. Vrchol je skála, která je přístupná. Na vrcholu je vyhlídka a bezpečnost zajišťuje zábradlí. Trochu mě překvapuje jak moc je zde lidí, musíme chvíli čekat, než se vůbec dostaneme nahoru. Přece jen vyhlídka má omezené kapacity.

Vrchol Devět skal - Žďárské vrchy

Obr. 2. Vrchol Devět skal – Žďárské vrchy

Čas si krátíme čtením informační cedule. Informuje nás o vrcholu Devět skal, který je nejvyšším vrcholem centrálního hřbetu Žďárských vrchů. Na vrcholu Devět skal vlivem mrazivého zvětrávání v období čtvrtohor (tedy stejný proces a stejné stáří jako nedaleká Tisůvka) vzniklo devět větších a tři menší vrcholy s výškou stěn 15 metrů. Na východním svahu navazuje na tento skalní komplex pásmo dalších jedenácti skalních útvarů v délce více než jeden kilometr. V okolí skal se tak jako i v okolí Tisůvky nacházejí balvany a skály jsou porostlé mechem. Devět skal je přírodní památka o rozloze 3.3304 ha.

Vyhlídka na Žďárské vrchy z vrcholu Devět skal

Obr. 3. Vyhlídka na Žďárské vrchy z vrcholu Devět skal

Nakonec se dostaneme na vyhlídku, kde se rozhlížíme a fotíme okolí. Na vyhlídce a v okolí strávíme asi půl hodiny a vracíme se k rozcestí Devět skal – rozcestí.

Devět skal – rozcestí (764 m. n. m.)

Od rozcestí pokračujeme po modré a žluté turistické značce směrem k rozcestí U žida, které je vzdálené jeden kilometr. Začínáme klesat. Jdeme po lesní pěšině, kterou asi po půl kilometru míjí velká lesní cesta, která nás mate a pokračujeme podvědomě po ní aniž by jsme hledali turistickou značku a ověřovali, jestli jdeme správě. Tenhle omyl nás zdrží asi na hodinu, protože ujdeme dost dlouhou cestu, než si někdo položí otázku, kde je vlastně značka. Ironie osudu je, že již poté, co jsme odbočili z turistické trasy potkáme houbaře, kteří se nás ptají, kde jsou protože zabloudili. V té době si ještě myslíme, že víme kde jsme a proto je nevědomky nasměrujeme špatně.

U žida (772 m. n. m.)

Díky bloudění přicházíme k rozcestí U žida asi po hodině. Na rozcestí U žida se odděluje modrá turistická značka od žluté. My pokračujeme po modré turistické značce směrem na Herálec. Ještě zbývá jen podotknout, že u U žida je nejen turistické rozcestí, ale také nedaleký vrchol, který má dle mapy nadmořskou výšku 777 m. n. m.

Kopaniny (661 m. n. m.)

Pokračujeme dále lesem, ze kterého nakonec kousek před obcí Herálec vyjdeme a procházíme kolem turistického rozcestí Kopaniny, které je na začátku obce. K rozcestí Kopaniny od rozcestí U žida je vzdálenost 2 kilometry a my trasu ušli za necelou půl hodinu. Na rozcestí Kopaniny se k nám zprava připojuje zelená turistická značka.

Herálec

Procházíme obcí a hledáme autobusovou zastávku. Zde náš dnešní výlet v podstatě končí. Čekání na autobus si krátíme v nedaleké restauraci.

článek je součástí seriálu: Škrdlovice 2012

Na prodloužený podzimní víkend na konci září roku 2012 jsem se vydal se skupinou přátel do Žďárských vrchů. Ubytováni jsme byli v malé obci Šrdlovice.


diskuse

vložit nový příspěvek