Przełęncz Lądecka a cesta na Borůvkovou horu

První výlet byl na Borůvkovou horu. Borůvková hora je necelých 900 metrů vysoká hora na česko-polské hranici a je známa především jako místo setkávání představitelů československé (Charta 77) a polské (Solidarność) demokratické opozice. Malou túru začneme v sedle Przełęncz Lądecka.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Náš výlet na Borůvkovou horu jsme začali na parkovišti u hraničního přechodu Travná / Lutynia na hranicích s Polskem.

Przełęncz Lądecka (670 m. n. m.)

Na hraničním přechodu, který je umístěn v sedle Przełęncz Lądecka se nachází stánek se suvenýry a parkoviště. Jsou zde dva turistické rozcestníky. Jednak český turistický rozcestník Travná a také polský turistický rozcestník Przełęncz Lądecka (Przełęncz je v polštině sedlo). Na českém rozcestníku je uvedeno, že silniční přechod zde byl v letech 1945 až 2007 a od roku 1996 se zde nachází turistický přechod.

My se vydáme po polské zelené turistické značce a i když se samotná Borůvková hora nachází na česko-polské státní hranici, podstatná část našeho výletu povede po polské straně.

Pohled na sedlo Przełęncz Lądecka

Obr. 1. Pohled na sedlo Przełęncz Lądecka

U parkoviště se nachází informační cedule, která v několika jazycích popisuje jednak „Polsko-československou solidaritu“ a hlavně také nedaleké polské lázeňské město Lądek-Zdrój společně s českým městem Javorník. Obec Lądek-Zdrój ve snaze zdůraznit společné dějiny a využít své atraktivní polohy realizovala projekt nazvaný „Zvýšení konkurenceschopnosti turistických tras kolem hranic obcí Lądek-Zdrój a Javorník. Na cedulích jsou rovněž popsány některé turistické trasy.

Lázně Lądek-Zdrój  (česky Landek) jsou jedny z nejstarších v Evropě. Často sem jezdívali vzácní hosté, jako například ruský car Alexander I. Pavlovič, pruští králové Fridrich II. Veliký a Fridrich Vilém III. Z umělců zde byli například Johann Wolfgang Goethe.

Na další ceduli je opět v několika jazycích zmíněno, že na nedaleké Borůvkové hoře se uskutečnila první politická schůze polské a československé opozice v rychlebských horách. Bylo to 17. 8. 1987. Sedlo Przełęncz Lądecka, kde se právě nacházíme, se nachází mezi Borůvkovou horou a nedalekým vrcholem Kobyla Kopa / Koníček (860 m. n. m.). Na již zmiňovaném vrcholu Koníček proběhla 24. 6. 1989 poslední schůze, což bylo jen pár měsíců před pádem komunizmu v Československu.

Cestou na Borůvkovou horu

Obr. 2. Cestou na Borůvkovou horu

V nedalekém městě Lądek-Zdrój se nacházelo důležité místní středisko Polsko-československé solidarity, které sehrálo důležitou úlohu v tehdy nelegální přeshraniční spolupráci. Materiály, většinou samizdatové tiskoviny, se zde distribuovaly přes čtyři předávací místa. Tři v Rychlebských horách a jedno v severní části Kralického Sněžníku.

Kurýři měli předání materiálů dobře zorganizováno. Byly zakoupeny čtyři naprosto stejné batohy, z nichž dva měli kurýři na každé straně hranice. Kurýři vždy na domluveném místě zanechali svůj batoh a vzali si stejně vypadající batoh, který tam přinesl kurýr z druhé strany hranice. V případě dopadení, což se stalo českým kurýrům na Sněžnickém sedle, se zadržení mohli hájit, že s obsahem batohu nemají nic společného a případně říci, že k záměně batohu došlo omylem.

Výhledy do Polska cestou na Borůvkovou horu

Obr. 3. Výhledy do Polska cestou na Borůvkovou horu

Tolik informace z informačních cedulí a krátká vzpomínka na podivnou dobu v naší historii. Po přečtení se vydáváme po zelené turistické značce na polské straně hranice směrem na Borůvkovou horu.

Borůvková hora – rozcestí (878 m. n. m.)

Po asi padesáti minutách přicházíme k turistickému rozcestí Borůvková hora – rozcestí. Po cestě jsme prošli, přes Ostrý Vrch (795 m. n. m.). Rozcestník patří k českému turistickému značení a přišli jsme na něj po české modré turistické značce, která se k polské zelené turistické značce připojila. Na Borůvkovou horu pak vedly obě společně. Na rozcestí se k nám zprava připojila červená turistická značka vedoucí až z Javorníku, který je dle rozcestí 11 kilometrů. Podle rozcestí nám k úplnému vrcholu, kde se nachází rozhledna schází 200 metrů.

článek je součástí seriálu: Javorník 2018

V srpnu roku 2018 jsme strávili týden v Javorníku v Rychlebských horách. Během týdne jsme udělali několik výletů po okolí.


diskuse

vložit nový příspěvek